Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Doar jumătate din personalul…

DOC Doar jumătate din personalul medical infectat cu Covid-19 a primit îndemnizații unice de 16 mii de lei. Funcțiile și instituțiile în care activează aceștia sunt „secret medical”, invocă Ministerul

1611 angajați din sistemul medical au beneficiat de îndemnizații în valoare de 25 de milioane de lei după ce s-a constatat că aceștia s-au molipsit de Covid-19 la locul de muncă. În total însă, până la data de 7 august 2020, în sistemul medical au fost înregistrate 3459 de cazuri de îmbolnăvire a angajaților cu Covid-19.

Cifrele se conțin într-un răspuns elaborat de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) remis în adresa deputatei Ruxanda Glavan. Instituția a refuzat să ofere însă detalii despre funcțiile deținute de persoanele din sistemul medical infectate cu Covid-19, dar și despre instituțiile medicale pe care aceștia le reprezintă.

Datele furnizate de către MSMPS deputatei Ruxanda Glavan arată că, până la data de 7 august 2020, au fost înregistrate 3459 de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 printre angajații din sistemul medical, dintre care, pentru 1611 angajați, din fondul de intervenție al Guvernului, au fost alocate îndemnizații unice în sumă totală de 25,77 milioane de lei.

Conform datelor care se conțin în răspuns, dintre cei 3459 de infectați din sistemul medical, 870 sunt medici, 1547 sunt asistenți medicali, 662 sunt infirmieri, iar 380 reprezintă personal auxiliar.

MSMPS nu menționează în răspuns ce se va întâmpla cu ceilalți 1848 de persoane care nu au primit îndemnizația unică în sumă de 16 mii de lei. Anterior, șeful statului, Igor Dodon declara că toți angajații din prima linie care au luptat contra Covid-19 trebuie să primească îndemnizația unică de 16 mii de lei.

„Am văzut interpretări diferite că s-au infectat la lucru, s-au infectat acasă, și cred că trebuie stopate aceste insinuări. Trebuie să primească absolut toți. De unde știm noi că medicul sau polițistul cutare s-a infectat anume în tura lui sau cu 5 zile mai înainte? Haideți să nu încercăm să insinuăm. Mă refer la colegii din diferite instituții de stat și conducătorii diferitor instituții de stat. 16 mii de lei trebuie să primească toți angajații din instituțiile de stat din prima linie care au fost infectați. Am finalizat investigațiile că el a stat acasă sau nu știu unde a stat”, declara Igor Dodon după ședința comună cu premierul Ion Chicu și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi la 13 aprilie 2020.

Declarația a fostă făcută în contextul în care directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, declara că de ajutorul unic de 16 mii de lei, promis de autorități, vor beneficia doar lucrătorii medicali în cazul cărora s-a stabilit că s-au infectat la locul de muncă, iar Guvernul alocase bani pentru doar 29 de lucrători medicali din cei peste 390 care apăreau în statisticile oficiale.

MSMPS nu a inclus în răspunsul remis pentru deputata Ruxanda Glavan date despre funcția deținută de persoanele din sistemul medical infectate și denumirea insistutuției în care aceștia activează. Ministerul a motivat refuzul de a prezenta aceste date prin faptul că „lucrătorii medicali vizați nu și-au exprimat acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal personal, care constituie secret medical”.

Ruxanda Glavan

Dar cu restul angajaților sistemului de sănătate care s-au îmbolnăvit de Covid, cum rămâne? Analizând în spiritul logicii voastre, stimați guvernanți, ar trebui să înțelegem că ceilalți vor rămâne cu ochii în soare pentru că s-au îmbolnăvit „intenționat” sau „din neglijență”, sau că „nu s-au îmbolnăvit la locul de muncă”? Dar adevărul e altul: în Republica Moldova angajații din sănătate s-au îmbolnăvit din cauza incompetenței voastre. Testarea periodică a cadrelor medicale a rămas doar o declarație! Iar dezamăgirea lor crește zilnic, pe fundalul multor altor inacțiuni, dar și promisiuni de-ale voastre, uitate pe drum. Despre faptul că am cerut informația să fie detaliată și DEPERSONALIZATĂ(!), pe instituții și funcții (medici, asistenți,infermieri, alt personal), iar ministerul mi-a invocat protecția datelor cu caracter personal, tac și mă minunez în continuare de prostia în care zac unii funcționari. Sejur plăcut”, scrie Ruxanda Glavan. care a deținut funcția de ministră a Sănătății în perioada iulie 2015-iulie 2017.