Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Deputatul Partidului Politic „Șor”,…

DOC Deputatul Partidului Politic „Șor”, Denis Ulanov, a înregistrat un proiect de lege ce prevede renunțarea la schimbarea sezonieră a orei

Foto: Deschide.md

Deputatul Partidului Politic „Șor”, Denis Ulanov, a înregistrat în Parlament joi, 8 aprilie, un proiect de lege care prevede renunțarea la schimbarea sezonieră a orei. Acesta consideră că această practică nu mai este actuală și că „implică riscuri majore asupra sănătății oamenilor”.

„Considerăm că această practică nu mai este actuală, adică nu contribuie la reducerea consumului de energie, așa cum avea menirea inițial, ci, din contra, implică riscuri majore asupra sănătății oamenilor. Există multe studii care confirmă că trecerea la ora de vară și apoi la cea de iarnă provoacă tulburări ale somnului și de comportament, iar efectele acestor schimbări pot fi observate o lungă perioadă de timp.

Despre necesitatea renunțării la această practică se discută de multă vreme și la nivelul Uniunii Europene, iar o decizie finală în acest sens ar urma să fi luată în curând. În prezent, mai mult de jumătate din țările lumii nu schimbă ora pe parcursul anului, iar Republica Moldova trebuie să se numere printre ele.

Menționez că acest proiect de lege este euroconform și nu încalcă niciun angajament asumat de țara noastră față de partenerii de dezvoltare”, susține Ulanov.

În luna martie 2019, deputaţii europeni au votat pentru renunțarea la schimbarea orei în Uniunea Europeană începând cu anul 2021. Astfel, fiecare stat membru al UE va putea alege dacă să rămână la ora permanentă „de vară” sau la cea „de iarnă” (ora standard). R. Moldova, de asemenea, ar putea alege o oră permanentă.