Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Cât achită în prezent…

DOC Cât achită în prezent consumatorii casnici pentru serviciile de apă și canalizare? S.A. „Apă-Canal Chișinău” cere ANRE-ului avizarea unui nou tarif

Consumatorii casnici achită în prezent tariful vechi, de 10,69 de lei, pentru serviciile de apă și canalizare. Reprezentanții S.A. „Apă-Canal Chișinău” au solicitat Consiliului Municipal Chișinău (CMC) să suspende procesul de înregistrare a deciziei, din 25 noiembrie 2022, prin care au fost majorate tarifele provizorii pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare, pe motiv că „atunci când au fost prezentate calculele pentru aprobarea tarifului, în vigoare era un tarif la energia electrică, însă pe parcurs acesta s-a modificat”. Informația a fost oferită Ziarului de Gardă de către viceprimara municipiului Chișinău, Irina Gutnic, după ce în spațiul public a fost publicată solicitarea S.A. „Apă-Canal Chișinău”.

Potrivit lui Gutnic, la finele lunii decembrie, S.A. „Apă-Canal Chișinău” a depus o nouă solicitare la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru ca autoritatea publică centrală de reglementare și monitorizare a sectoarelor din domeniul energetic din R. Moldova să avizeze un tarif în jur de 22 de lei pentru apă și canalizare.

„Consiliul Municipal Chișinău a aprobat urmare a solicitării „Apă-Canal Chișinău” tariful pentru apă și canalizare, însă acest exercițiu nu a fost finalizat și nu a fost închis, or exercițiul se închide cu publicarea deciziilor în sursele media, transmiterea către Cancelaria de Stat. Acest exercițiu nu a fost finalizat, deoarece pe 25 noiembrie „Apă-Canal” a solicitat suspendarea deciziei, pe motiv că atunci când au fost prezentate calculele pentru aprobarea tarifului, în vigoare era un tarif la energia electrică care pe parcurs s-a modificat.

Respectiv, calculele care au fost prezentate CMC-ului și a fost aprobat acel tarif urmau a fi revizuite, deoarece odată ce s-a modificat prețul la energia electrică, respectiv și tariful la apă și canalizare urma să fie altul. Doar din acest considerent a fost solicitare de a fi suspendată semnarea acelei decizii pentru a revizui calculele și a veni cu un tarif recalculat. Noi, în paralel, la finele lunii decembrie, pentru că exercițiul este un pic mai scurt, odată cu aprobarea Metodologiei de către ANRE am depus solicitare la ANRE ca să aprobe tariful. Sperăm că în termeni cât mai rapizi ANRE va veni cu o decizie în acest sens (…)”.

Pe 2 decembrie, ANRE a aprobat un alt tarif decât cel existent, atunci când noi am depus calculele la CMC. Tariful la energia electrică de la 4,43 a crescut la 5,55 și pe 8 decembrie, el a scăzut de la 5,55 la 4,26. Respectiv era necesar ca exercițiul aprobării tarifului să fie suspendat pentru a da calcule corecte (…)”, a declarat Irina Gutnic pentru ZdG.

Joi seară, deputatul PAS Vasile Grădinaru a publicat solicitarea S.A. „Apă-Canal Chișinău”, din 30 noiembrie, prin care instituția a cerut CMC-ului suspendarea procesului de înregistrare a deciziei din 25 noiembrie, care prevedea un tarif de 22, 94 lei pentru serviciile de apă și canalizare.

„Încet-încet, minciunile lui Ivan ies la iveală. Mai țineți minte epopeea cu creșterea tarifelor la apă în Chișinău? Ivan atunci ne amenința că „dacă nu creștem din luna viitoare tariful la apă, Chișinăul va rămâne fără apă” , că „este un atac asupra Apă-Canal. Însă, în timp ce primarul făcea politică, în timp ce consilierii CMC votau o decizie ilegală, pe 25 noiembrie 22, Apă-Canal a cerut suspendarea procesului de înregistrare a deciziei adoptate de CMC.

Motivul e simplu: pentru ajustarea tarifelor la apă și canalizare trebuie emis avizul de către ANRE prevăzut în la art. 35, alin (6) din legea 303/2013. Ivan, lasă politica și apucă-te de citit legi, sau măcar să asculți de Consilierii PAS”, a spus Vasile Grădinaru într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Pe 30 noiembrie 2022, consilierii municipali PAS Roman Cojuhari, Zinaida Popa și Dumitru Ivanov au depus un demers la Procuratura Generală (PG) în legătură cu decizia CMC-ului din 25 noiembrie. Președintele fracțiunii PAS din CMC, Roman Cojuhari, a afirmat atunci că membrii CMC au votat, în ședință închisă, o decizie ilegală prin care a fost majorat aproape dublu tariful la apă și canalizare. Potrivit unui amendament votat de consilieri, tarifele urmau să fie aplicate până la emiterea avizului de către ANRE, asupra calculelor prezentate.

Potrivit proiectului aprobat de consilierii municipali pe 25 noiembrie, pentru consumatorii casnici, tariful mediu calculat pentru serviciul public de alimentare cu apă potabilă urma să constituie 16,32 lei/m3, pentru serviciul de canalizare – 6,62 lei (fără TVA), iar pentru consumatorii non-casnici a fost aprobat tariful de 16,32 lei pentru apă și 10,26 lei pentru canalizare (fără TVA).

De cealaltă parte, reprezentanții ANRE urmau să sesizeze Cancelaria de stat, pentru a fi verificată „legalitatea actelor emise” și Procuratura pentru a fi explicat calculul făcut de „Apă-Canal Chișinău”.