Principală  —  IMPORTANTE   —   Fracțiunea PAS din CMC sesizează…

Fracțiunea PAS din CMC sesizează PG în legătură cu decizia prin care a fost majorat tariful pentru serviciul public de apă și canalizare

Consilierii municipali PAS Roman Cojuhari, Zinaida Popa și Dumitru Ivanov anunță miercuri, 30 noiembrie, că vor depune un demers la Procuratura Generală (PG) în legătură cu decizia Consiliului Municipal Chișinău (CMC) prin care a fost majorat tariful pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare.

Președintele fracțiunii PAS din CMC, Roman Cojuhari, afirmă că membrii CMC au votat marți, 29 noiembrie, în ședință închisă, o decizie prin care a fost majorat aproape dublu tariful la apă și canalizare.

„Astăzi am venit la Procuratură pentru a depune un demers (…). Noi considerăm această decizie una total ilegală, iar cei care au emis această decizie, cei care au votat această decizie, au făcut niște încălcări grave și asupra cărora trebuie să se expună instanțele competente (…). Noi considerăm că tariful la apă și canalizare trebuie să fie unul corect și transparent pentru ca locuitorii municipiului Chișinău să cunoască pentru ce plătesc acest tarif, pentru ce cheltuieli plătesc. Acele cheltuieli care sunt prezentate ANRE-ului nu au acoperire și o explicație logică (…)”, a declarat Roman Cojuhari.

Pe 25 noiembrie curent, CMC a aprobat majorarea tarifului pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare. Potrivit unui amendament votat de consilieri, tarifele se vor aplica până la emiterea avizului de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), asupra calculelor prezentate.

De cealaltă parte, reprezentanții ANRE au declarat că vor sesiza Cancelaria de stat, pentru a fi verificată „legalitatea actelor emise” și Procuratura pentru a fi explicat calculul făcut de Apă-Canal.

Potrivit proiectului aprobat atunci de consilierii municipali, pentru consumatorii casnici, tariful mediu calculat pentru serviciul public de alimentare cu apă potabilă va constitui 16,32 lei/m3, iar pentru serviciul de canalizare – 6,62 lei (fără TVA), iar pentru consumatorii non-casnici a fost aprobat tariful de 16,32 lei pentru apă și 10,26 lei pentru canalizare (fără TVA).

Tariful actual pe care îl achită locuitorii municipiului Chișinău este de aproape 11 lei pentru un metru cub de apă.