Principală  —  IMPORTANTE   —   Directorul CNA, ministrul Justiției și…

Directorul CNA, ministrul Justiției și procurorul general interimar, în vizită la Bruxelles: „Lucrurile care urmează a fi făcute vor fi doar în beneficiul cetățenilor noștri, care își doresc să trăiască într-o țară fără corupție”

Iulian Rusu, directorul CNA, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco și procurorul general interimar, Dumitru Robu, efectuează o vizită de lucru, la Bruxelles. În cadrul unor întrevederi cu oficiali europeni, șeful CNA a menționat că „țara noastră va depune toate eforturile pentru a parcurge pașii propuși de Comisia Europeană în Opinie, în special în partea ce ține de  investigarea cauzelor de corupție și confiscarea averilor obținute ilegal”, iar ministrul Justiției a declarat că „lucrurile care urmează a fi făcute vor fi doar în beneficiul cetățenilor noștri, care își doresc să trăiască într-o țară fără corupție”.

„Vom depune toate eforturile pentru a parcurge pașii, propuși de Comisia Europeană în Opinie, în special în partea ce ține de investigarea cauzelor de corupție, confiscarea averilor obținute ilegal. Vom continua să oferim expertiza anticorupție pentru proiectele de acte normative în eforturile noastre de a preveni ulterioare acte de corupție”. Declarația îi aparține directorului Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu și a fost făcută la Bruxelles, în cadrul unor întrevederi cu oficiali europeni.

Într-o notă emisă de CNA se menționează că directorul CNA și-a exprimat aprecierea pentru deschiderea fără precedent a colegilor din cadrul instituțiilor UE și a statelor membre.

„Mizăm pe suport în investigarea cauzelor de corupție cu implicarea altor state, inclusiv schimbul de informații, tactici de investigare și sechestrarea activelor aflate în afara țării”, a declarat Rusu.

În același context, Iulian Rusu a reiterat importanța istorică a Opiniei Comisiei Europene privind cererea de aderare a Republicii Moldova la UE și a mulțumit pentru susținerea și suportul oferit de Comisia Europeană în parcursul European al Republicii Moldova.

La Bruxelles, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a avut discuții cu directorul general adjunct al Serviciului European de Acțiune Externă (EEAS), Luc Devigne, directorul general adjunct al Departamentului pentru Migrație și Afaceri Interne (DG HOME), Olivier Onidi, și directorul general al Direcției Generale pentru Vecinătate și Negocieri privind Extindere (DG NEAR), Maciej Popowski.

Ministrul Justiției le-a mulțumit înalților funcționari pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova în mai multe domenii, în mod special la realizarea reformei justiției. De asemenea, Sergiu Litvinenco a reiterat angajamentul ferm al țării noastre de a îndeplini, în termenii stabiliți, toți pașii necesari indicați în Opinia Comisiei Europene privind cererea de aderare a Republicii Moldova la UE, de a finaliza pre-vettingul și de a completa organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, care vor reprezenta acel cadru instituțional de la care să înceapă curățarea întregului sistem de justiție, dar și de a accelera investigarea cazurilor de mare corupție.

Oficialii europeni au salutat reformele inițiate, inclusiv reforma de pre-vetting, care a fost elaborată și se implementează în comun cu partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Părțile au convenit ca și următoarele procese de reformă să fie promovate în coordonare cu partenerii țării noastre și având expertiza din partea Comisiei de la Veneția.

„Deși procesul de integrare europeană este unul complex și de durată, lucrurile care urmează a fi făcute pentru a ne apropia de acest deziderat vor fi doar în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova, care își doresc să trăiască într-o țară fără corupție, cu o justiție care să-i apere și în care să le fie respectate drepturile și libertățile”, a menționat ministrul Sergiu Litvinenco.

Mai multe subiecte de actualitate și aspecte ce țin de sectorul justiției și luptă contra corupției au fost discutate în cadrul întrevederilor din 20 iunie cu Luc Devigne, director general adjunct al Serviciului European de Acțiune Externă (EEAS), Olivier Onidi, director general adjunct al Departamentului pentru Migrație și Afaceri Interne (DG HOME), Maciej Popowski, director general al Direcției Generale pentru Vecinătate și Negocieri privind Extindere (DG NEAR) și Didier Reynders, Comisar European pentru Justiție.