Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Directorul ANSP, despre anunțul Mitropoliei…

Directorul ANSP, despre anunțul Mitropoliei privind împărtășania: Asumarea de risc le aparține. Punct

„Este decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe a Mitropoliei, este decizia și asumarea de risc care le aparține, noi ne-am expus destul de clar referitor la mai multe ritualuri bisericești. Este decizia care aparține Mitropoliei Moldovei. Punct. Nu comentăm”, a fost replica directorului Agenției Naționale a Sănătății Publice (ANSP), Nicolae Furtună, referitor la faptul că Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei a anunțat că nu renunță la împărtășanie, în pofida deciziei autorităților.

Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică permite, din 5 iunie, întrunirile cu caracter religios, oficierea slujbelor religioase, respectând cerinţele de organizare a serviciilor divine sau a altor manifestări tradiţionale religioase, fiind interzis ritualul de împărtășanie.

Într-un comunicat de presă publicat luni, 1 iunie, Mitropolia notează că a luat cunoștință cu decizia Comisiei Naționale de Sănătate Publică din 29 mai cu privire la redeschiderea bisericilor și crede că măsurile recomandate sunt firești, în contextul în care epidemia nu a fost eradicată definitiv.

Totuși, Mitropolia Moldovei transmite că are „o obiecție majoră” legată de recomandarea Comisiei privind abținerea de la sfânta împărtășanie și amintește că „subiectul împărtășaniei este foarte important și existențial pentru Biserică, de aceea nu poate constitui obiectul unor dezbateri publice și tratat într-o argumentare pur laică”.

„Ea nu poate fi negociată pentru că constituie leacul nemuririi, izvorul luminii, nădejdii și al unirii cu Dumnezeu. Membrii Bisericii cunosc faptul că împărtășania este roadă a iubirii și disciplină a libertății, întocmai pentru că înlătură suspiciunea, rezervele și temerile. Discuțiile și opiniile care se vehiculează pe această temă pornesc dintr-o perspectivă diferită și trebuie interpretată într-o abordare duhovnicească. De aceea, Biserica Ortodoxă își rezervă dreptul, ghidându-se de propriile rânduieli și învățături, să se împărtășească în continuare așa cum a făcut-o și până acum”, este subliniat în comunicat.