Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Demisii și sancțiuni în cazul…

Demisii și sancțiuni în cazul bărbatului care a decedat în așteptarea ambulanței

Vicedirectorul responsabil de Asistența Medicală de Urgență (AMU) Chișinău, dispecerul de la Departamentul Dispecerizarea AMU și un medic din echipa AMU au fost demiși după ce un bărbat a decedat în plină stradă în așteptarea ambulanței care s-a deplasat la fața locului abia după 40 de minute după prima solicitare de intervenție. În același timp, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a adresat o sesizare și către Procuratura Generală ca să investigheze acest caz și prin prisma posibilă de responsabilitate penală.

În acest caz au fost dispuse sancțiuni disciplinare pentru responsabilii serviciului 112 și AMU. Astfel, potrivit unui comunicat de presă al MSMPS, va fi aplicată mustrare aspră pentru medicul superior de la Departamentul Dispecerizare AMU, pentru vicedirectorul pe logistică al Centrului Naţional de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, pentru secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecție Socială responsabil de Asistența Medicală, dar și pentru directorul Serviciului Unic de Urgență 112.

La 20 septembrie un bărbat a decedat pe str. Lech Kaczynski din capitală. Martorii susțin că ambulanța a venit abia după 40 de minute, după apeluri repetate, și a constatat decesul.

După ce cazul a fost făcut public, MSMPS a instituit o comisie de anchetă internă, care a constatat că a fost tergiversat procesul de trimitere a ambulanței la fața locului, iar medicul superior al Departamentului de dispecerat nu a asigurat manevrarea operativă a cazului.

„În rezultatul analizei documentației medicale și a notelor explicative a echipei AMU, dar și contrapunerea acestora cu datele GPS a ambulanței s-au depistat date raportate eronat, în special a orei de deplasare și de sosire a ambulanței la locul solicitării”, se precizează într-un comunicat de presă al MSMPS.

Totodată, comisia de anchetă a mai stabilit că atunci când au ajuns la fața locului, echipa Asistență Medicală de Urgență a constat moartea clinică a pacientului, fără a iniția acțiunile de resuscitare cardiorespiratorie și cerebrală a bărbatului. În același timp, medicul a avut o comunicare defectuoasă, lipsită de deontologie și etică medicală cu persoanele care au apelat serviciul 112