Principală  —  IMPORTANTE   —   De astăzi, R. Moldova și…

De astăzi, R. Moldova și Ucraina sunt parte a rețelei de energie electrică a Europei

R. Moldova și Ucraina au finisat procesul de sincronizare la rețeaua europeană de energie electrică ENTSO-E, anunță autoritățile R. Moldova.

Comisara europeană pentru energie, Kadri Simson, afirmă că proiectul a dat dovadă de o cooperare și o determinare extraordinară din partea tuturor celor implicați. 

„Acest lucru va ajuta Ucraina să-și mențină sistemul electric stabil, casele calde și luminile aprinse în aceste vremuri întunecate. Este, de asemenea, o piatră de hotar istorică pentru relația UE-Ucraina – în acest domeniu, Ucraina este acum parte a Europei. Vreau să mulțumesc Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică (ENTSO-E) pentru că a depus un an de muncă în două săptămâni pentru ca acest lucru să se întâmple. Vreau să mulțumesc Președinției franceze a Consiliului și statelor membre pentru sprijinul acordat acestui proiect”, a declarat Kadri Simson.

UE va continua să sprijine Ucraina în sectorul energetic, susține comisara europeană pentru energie, asigurând fluxurile inverse de gaze către țară și livrarea de aprovizionare cu energie.

Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport reprezintă 39 de operatori de sisteme de transport de energie electrică din 35 de țări din întreaga Europă, extinzându-se astfel dincolo de granițele UE.