Principală  —  Ştiri  —  Social   —   De aproape trei ori mai…

De aproape trei ori mai multe cereri decât locuri disponibile la Programul național de studiere a limbii române: locuitorii din Chișinău și din UTA Găgăuzia, printre cei mai interesați să cunoască româna

Imagine simbol. Sursa: Maia Sandu/Facebook

Un număr record de peste 12 700 de persoane s-au înscris pentru circa 5 000 de locuri disponibile în cadrul Programului național de studiere a limbii române, ediția 2024, lansat de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și destinat adulților care vor să își perfecționeze cunoștințele sau să studieze limba română de la zero. 

Conform unui comunicat de presă emis de MEC, cele mai multe cereri au fost depuse de persoane care locuiesc în Chișinău – 6 911, urmat de UTA Găgăuzia – 1 586, Bălți – 682, Tiraspol – 622. Restul, 2 971 de cereri, sunt depuse de persoane din celelalte raioane ale țării. Din numărul total de solicitanți, peste 9 000 au cerut să studieze nivelul începător (A1) sau nivelul elementar (A2). 

Persoanele înscrise activează în domeniile: educație – 3 284; economie – 2 244; medicină – 867; administrație publică centrală și locală – 759; arte – 682; justiției – 446; altele – 4 484.

Mai mult de jumătate, sau 56 %, au cerut organizarea cursurilor în format online, iar restul 44% –  cu prezență fizică. Peste 75% din persoane doresc să urmeze cursurile după orele de serviciu. 

Contactați de ZdG, reprezentanții MEC au declarat că din cei aproape 13 mii de solicitanți urmează să fie selectați doar 5 mii, așa cum prevede bugetul, subliniind că deja a avut loc o majorare a sumei alocate în 2024.

În anul 2023, în cadrul Programul național de studiere a limbii române au fost înscrise 6 550 de persoane. Pentru organizarea și desfășurarea cursurilor gratuite de limba română de la bugetul de stat au fost alocate peste 6 milioane de lei. 

În 2024, MEC preconiza anterior ca în cadrul Programului să fie instruite circa 4 000 de angajați din sistemul educațional, sistemul medical, administrația publică, justiție, economie, inclusiv alte categorii de adulți. În acest sens, de la început, au fost alocate peste 8 milioane de lei, suma fiind majorată ulterior cu 2 milioane de lei.

Cursurile de limba română sunt gratuite și vor fi organizate atât cu prezență fizică, cât și online, în perioada martie-decembrie 2024. Durata unui curs va fi în medie de 120 de ore, în funcție de nivelul de competență lingvistică, comparativ cu cursul din 2023 care avea 60 de ore.

La final, participanții vor obține un certificat cu indicarea nivelului de competență lingvistică de cunoaștere a limbii române, în conformitate cu prevederile Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi.

Pentru ediția din anul curent a Programului Național de Limbă Română, Ministerul Educației și Cercetării a alocat 10 milioane de lei. 

Reprezentanții minorităților naționale beneficiază de noi oportunități de învățare a limbii române, prin intermediul unui program național aprobat, pe 7 martie 2023, de Guvern, la inițiativa MEC. Potrivit Executivului, actualul program, spre deosebire de cel precedent, prevede și instruirea populației adulte, nu doar a preșcolarilor, elevilor și studenților. Autoritățile anticipau atunci că aproximativ 23 de mii de persoane vor putea învăța limba română în perioada 2023-2025.