Principală  —  IMPORTANTE   —   Cutremurele de pământ: ce facem…

Cutremurele de pământ: ce facem ca să rămânem în siguranță?

Sursa foto: Getty Images

Cutremurele afectează oamenii din întreaga lume. Ele duc nu doar la distrugerea bunelor materiale, dar pot cauza și decesele a zeci, sute sau chiar mii de oameni. Un exemplu este cutremurul recent din Turcia, care a avut loc pe data de 6 februarie, luând viața a peste 11.000 de oameni. Chiar dacă nu ne putem pune cu natura, avem totuși posibilitatea de a minimaliza cauzele seismelor prin respectarea unor reguli de siguranță.

În primul rând, specialiștii de la Crucea Roșie Națională Americană ne sugerează să pregătim din start o trusă pentru situațiile de urgență, unde să păstrăm copii ale documentelor, medicamente, articole sanitare și de igienă personală, apă, bani etc. De asemenea, trebuie, din timp, să elaborăm un plan sigur de evacuare a casei în caz de necesitate.

În timpul cutremurelor, cei de la Earthquake Country Alliance recomandă să ne mișcăm cât mai puțin: „Zona din apropierea pereților exteriori ai unei clădiri este cel mai periculos loc. Ferestrele, fațadele și detaliile arhitecturale sunt adesea primele părți ale clădirii care se prăbușesc. Pentru a sta departe de această zonă de pericol, rămâneți în interior dacă vă aflați în încăpere și în exterior dacă sunteți afară”.

Astfel, dacă în timpul seismului ne aflăm în interiorul unei clădiri, specialiștii recomandă să ne lăsăm la pământ și să ne acoperim capul. Dacă avem prin apropiere o masă, atunci ne adăpostim sub ea, iar dacă suntem în pat, putem să ne acoperim capul cu o pernă. „Cel mai mare pericol este cauzat de căderea și zburarea obiectelor”, declară aceștia. De aceea, cel mai sigur este să stăm departe de mobilierul care poate cădea.

În cazul în care suntem afară, specialiștii de la Earthquake Country Alliance ne sfătuie să găsim un spațiu liber și să ne lăsăm la pământ. Este important să fim cât mai departe de clădiri, linii electrice, copaci și lumini stradale. Dacă ne aflăm într-un vehicul, trebuie să ne oprim într-o locație liberă, evitând podurile și liniile electrice dacă este posibil. „Rămâneți înăuntru cu centura de siguranță legată până când se oprește seismul. Apoi, conduceți cu atenție, evitând podurile și rampele care ar fi putea fi deteriorate. Dacă o linie electrică cade peste vehiculul dvs., nu ieșiți afară. Așteptați salvatorii”, punctează specialiștii.

Cutremurele sunt cauzate de mișcarea plăcilor tectonice. Cel mai puternic seism resimțit în țara noastră a avut loc pe data de 4 martie 1977. Acesta a avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde. Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, România, fiind resimțit aproape în toată zona Balcanilor.

Cauliuc Luminița, studentă în anul II  la facultatea de Jurnalism, USM