Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Cum răspunde prim-ministra la…

VIDEO Cum răspunde prim-ministra la întrebările despre contractul pentru furnizarea gazelor naturale, semnat cu Gazprom: Puteți să afirmați public că este un contract care nu este în detrimentul R. Moldova? Aveți încredere în șeful de la Moldovagaz?

Natalia Gavrilița, prim-ministra R. Moldova afirmă că nu are încredere în actualul director al Moldovagaz, Vadim Ceban și evită să declare public faptul că înțelegerea dintre Moldovagaz și Gazprom nu este în detrimentul R. Moldova. Șefa Guvernului afirmă că acest contract ar putea fi renegociat.

Declarații la acest subiect, Gavrilița a făcut în cadrul unui interviu acordat Ziarului de Gardă.

 Ați citit contractul dintre Moldovagaz și Gazprom, anunțat cu satisfacție anterior de dl Spînu? 
 Da. Nu am citit totul, pentru că asemenea contracte sunt analizate de juriști. Există companii internaționale care sunt specializate în interpretarea și analiza unor asemenea contracte. 

 Puteți să afirmați public că este un contract care nu este în detrimentul R. Moldova?
 Nu pot, pentru că eu nu sunt specialist în asemenea evaluări. Mai mult, acest contract există din anul 2006, a fost cu multe modificări, amendamente. Este evident că el este învechit și este un contract negociat în alte vremuri, când erau alte abordări. Evident că nu poate fi avantajos pentru R. Moldova un contract unde soluționarea disputelor are loc în judecățile Federației Ruse.  

 În ultimele luni în spațiul public s-a vehiculat informația că cineva ar fi luat bani pentru a semna acest contract, pe care l-a semnat dl Spînu cu Gazprom. Ați auzit despre asemenea discuții? 
 În ultimele luni în spațiul public din R. Moldova este foarte multă dezinformare. Înțeleg foarte bine că după victoria PAS și luarea unei majorități, a rămas foarte multă lume în afara puterii, sunt interesele obscure și hoți care s-au mobilizat și muncesc împotriva noastră. Există probabil și o componentă geopolitică. Noi avem foarte multe semi adevăruri, zvonuri, manipulări. Deci, spațiul informațional este plin de asemenea acuzații. Eu cred că trebuie să fim înțelepți și să privim aceste zvonuri cu foarte multă gândire critică și să muncim cu abnegație pentru reforma justiției, pentru că atâta timp cât nu avem justiție funcțională este foarte dificil să demonstrezi acuzațiile aduse de o parte sau alta. 

 În domnul Ceban, șeful Moldovagaz, pus în funcție de socialiști, aveți încredere? Aveți încredere că el apără interesele R. Moldova și nu pe cele ale altui stat și ale opoziției?
 Conducătorul Moldovagaz poate fi pus doar cu acceptul Federației Ruse. 

 Aveți încredere în el?
 Nu.

 Aveți în plan să renegociați acest contract? 
 În timpul negocierilor din luna octombrie s-a discutat despre renegocierea contractului, pentru că, după cum am spus, este unul învechit. Chiar și forma lui juridică este învechită. Contractul ar urma să fie renegociat, dar noi avem un contract pe termen lung, o criză energetică și trebuie să trecem cu bine de această iarnă și după aceasta să vorbim despre orice timp de renegocieri.

Natalia Gavrilița, prim-ministra R. Moldova, a vorbit, într-un interviu acordat pentru Ziarul de Gardă, despre necesitatea celor mai recente restricții anti-covid, trecerea școlilor pe online și necesitatea prezentării certificatelor Covid-19 în aproape toate spațiile închise, cu câteva excepții. Biserica e printre instituțiile care nu a fost vizată în ultima hotărâre a Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică.

Am discutat cu prim-ministra și despre cealaltă criză majoră cu care se confruntă R. Moldova, cea a gazelor naturale. Natalia Gavrilița a fost întrebată despre încrederea pe care o are în șeful de la Moldovagaz, și dacă crede că acel contract semnat cu Gazprom nu este în detrimentul R. Moldova. Prim-ministra a vorbit inclusiv despre activitatea Guvernului și a miniștrilor, despre posibile remanieri guvernamentale, dar și despre faptul că încrederea în guvernare scade.