Principală  —  Ştiri  —  Social   —   COVID-19: Poliția a aplicat amenzi…

COVID-19: Poliția a aplicat amenzi de peste 49 de milioane de lei în mai puțin de trei luni

În perioada 17 martie – 11 iunie, conform datelor prezentate de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Poliția a documentat 2.474 de contravenții pe marginea încălcărilor hotărârilor emise de autorități privind prevenirea răspândirii noului coronavirus, iar amenzile aplicate depășesc suma de 49 de milioane de lei.

În cadrul briefingului de presă de joi, 11 iunie, secretarul de stat al MAI, Sergiu Golovaci, a îndemnat cetățenii să ajute poliția și să sune la 112 atunci când văd că sunt încălcate măsurile impuse de autorități pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus în R. Moldova.

„Angajații subdiviziunilor MAI au intensificat acțiunile de prevenire a răspândirii coronavirusului de tip nou, iar în continuare vor monitoriza situația și vor atenționa cetățenii despre riscul la care se expun în momentul în care încalcă măsurile Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică. În acest context, polițiștii, carabinierii și salvatorii vor fi prezenți în locurile publice (străzi, parcuri, curțile blocurilor, piețe, spații de agrement și stații de transport), unde vor întreprinde un set de acțiuni de informare și verificare. La fel, Poliția va asigura verificarea respectării regimului de carantină de cetățenii reveniți de peste hotarele țării, iar în comun cu alte autorități va fi monitorizată activitatea agenților economici și a transportatorilor de pasageri.

Conform hotărârii CNESP, terenurile de joacă, zonele de agrement și terenurile sportive rămân a fi închise, iar organizarea evenimentelor mari, a petrecerilor și alte tipuri de acțiuni care presupun grupuri de oameni, sunt strict interzise.

La fel, aflarea persoanelor în vârstă de peste 63 ani în spațiile publice și părăsirea domiciliului fără necesitate stringentă este interzisă.

Recomandăm cetățenilor: să păstreze distanța socială, să poarte măști și mănuși, (în transportul public, magazine și spații publice închise), să respecte măsurile de igienă, să evite grupurile mai mari de 3 persoane, să limiteze prezența în spațiile publice și să nu părăsească domiciliul dacă se află în autoizolare”, trasnmite MAI într-un comunicat de presă.

Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică, se sancționează cu amendă de la 22.500 la 25.000 de lei aplicată persoanei fizice și cu amendă de la 50.000 la 75.000 de lei aplicată persoanei juridice.

Autoritățile au anunțat joi, 11 iunie, că în ultimele 24 de ore au fost realizate 1802 teste și au fost înregistrate 406 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în R. Moldova. Este cel mai mare număr de până acum, bilanțul ajungând la 10.727.