Principală  —  IMPORTANTE   —   COVID-19: Au fost confirmate alte…

COVID-19: Au fost confirmate alte 35 de cazuri de infectare. În spitale rămân 281 de pacienți din cei 298 infectați

Premierul Ion Chicu și ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, au anunțat în cadrul briefingului de după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19 din 30 martie, că în total au fost confirmate 298 de cazuri de infectare, astfel că în spitalei rămân internați 281 de pacienți, 15 persoane fiind externate și două decedând.

Astăzi, 30 martie, din 169 de teste, 35 au fost pozitive – șase cazuri de import și 29 cu transmitere locală, dintre care: 17 în Chișinău, cinci în Ștefan Vodă, două în Soroca, două în Cahul și câte unul în Ialoveni, Orhei și Strășeni. Totodată, doi pacienți sunt copii de până la 10 ani, patru persoane infectate au între 10 și 20 de ani, patru au între 20 și 30 de ani, nouă – între 30 și 40 de ani, doi pacienți au între 40 și 50 de ani, 10 persoane au între 50 și 60 de ani, două între 60 și 70 de ani și doi au vârsta cuprinsă între 70 și 80 de ani.

„Vreau să vin și cu o noutate pozitivă. Astăzi de la Spitalul Clinic de Boli Contagioase pentru Copii au fost externați primii doi copii, care sunt sănătoși, rezultatele sunt de două ori negative”, a precizat Dumbrăveanu.

La ora 18:00 va fi activizat Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, deoarece crește numărul persoanelor infectate în Chișinău. Totodată, mai sunt funcționale spitalele din Căușeni și Bălți, următoarele care vor fi activizate fiind cele din Comrat, Nisporeni și Cahul.

Ministra a mai spus că astăzi a ajuns un lot de teste donat de China, iar săptămâna viitoare vor fi livrate și cele procurate de minister.

Potrivit premierului, în mare parte, cetățenii respectă măsurile impuse de autorități, iar poliția continuă să aplice amenzi celor care nu se conformează. Totodată, în localitatea Sofia expiră peste două zile termenul de 14 zile de la ultimul caz constatat, astfel că ar putea fi scos regimul de carantină. Șeful Executivului a mai menționat că primarii și președinții de raion infectați sunt internați și se simt bine, iar în regiuni ar putea fi amenajate spații în localuri alternative.