Principală  —  IMPORTANTE   —   Consumatorii casnici din cadrul întovărășirilor…

Consumatorii casnici din cadrul întovărășirilor pomicole au fost incluși în lista persoanelor cu drept de a primi compensații la energie

Consumatorii casnici din cadrul întovărășirilor pomicole și cei pentru care companiile de construcții îndeplinesc rolul de intermediar la decontări au fost incluși în lista persoanelor cu drept de a primi compensații la energie. O hotărâre în acest sens a fost aprobată miercuri, 23 noiembrie, de membrii Cabinetului de miniștri.

Documentul prevede modificarea Regulamentului cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie.

„Suplimentar, a fost specificat mecanismul de modificare a informațiilor indicate în cererea depusă pe platforma compensatii.gov.md. În acest scop, solicitanții sau registratorii vor expedia o cerere argumentată în adresa Ministerului Muncii și Protecției Sociale sau pe platforma compensatii.gov.md, iar după aprobarea acesteia vor avea la dispoziție 5 zile pentru a opera modificările în sistemul informațional”, anunță Guvernul.

Totodată, conform ajustărilor, valoarea pensiei alimentare va fi dedusă din venitul declarat al familiei, iar la calcularea venitului lunar estimat, în cazul gospodăriilor despre care în sistemele informaționale de stat sunt incluse date anuale, acesta va reprezenta a douăsprezecea parte din venitul total pentru anul precedent.

Potrivit Executivului, o altă modificare prevede că locurile de consum neînregistrate în sistemul informațional pentru luna noiembrie vor fi încadrate automat în categoria de vulnerabilitate energetică medie, iar pentru luna decembrie 2022 – martie 2023, vor fi încadrate automat în categoria de vulnerabilitate energetică scăzută.