Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Consumatori nemulțumiți pentru că sunt…

Consumatori nemulțumiți pentru că sunt impuși să plătească pentru tranzitul țevilor prin apartamentele lor, deși sunt debranșați de la sistemul de căldură centralizat. Reacția autorităților

Mai mulți consumatori debranșați de la sistemul centralizat de căldură au publicat pe rețelele de socializare facturi pentru energia termică și se declară revoltați de faptul că sunt nevoiți să achite sume mari pentru tranzitul țevilor de căldură prin apartamente. Asta deși, Curtea Constituțională (CC) a declarat în martie curent, neconstituționale unele prevederi din Regulamentul cu privire la modul de prestare și achitare a serviciilor locative, contorizarea apartamentelor și condițiile deconectării acestora de la/reconectării la sistemele de încălzire și alimentare cu apă.

Potrivit regulamentului respectiv, în cazul deconectării integrale a apartamentului de la sistemul centralizat de încălzire, până la data de 3 martie 2022, consumatorul achita plata pentru încălzire în mărime de 10 % din costul energiei termice calculate pentru un metru pătrat al apartamentului, luând în considerare existenţa pierderilor normative de energie termică.

Reacția Termoelectrica

După ce în spațiul online au apărut mai multe reacții, reprezentanții Termoeletrica au anunțat că noile tarife „se datorează noii metodologii de repartizare a energiei termice între toate apartamentele dintr-un bloc și că la elaborarea ei s-a luat în considerare hotărârea Curții Constituționale prin care au fost anulate unele articole din Regulamentul cu privire la modul de prestare și achitare a serviciilor locative, comunale și necomunale pentru fondul locativ”.

Deputat PAS: Ministerul Infrastructurii ar putea să dea mai multe detalii cum au ajuns la calculele pe care astăzi cetățenii le văd în factură

Într-un comentariu pentru ZdG, deputatul PAS Dan Perciun, care a depus anterior o sesizare la CC, a spus că „Curtea (Curtea Constituțională n.red.) a declarat neconstituțională acea prevedere pentru că nu ținea cont de datele specifice problemei și de circumstanțele individuale ale fiecărui consumator și nu explica de unde apărea o plată egală pentru toți consumatorii indiferent de situație. Curtea nu a spus că aceste plăți de principiu nu pot exista și a obligat Guvernul să vină cu o metodologie care să explice clar și transparent care sunt regulile pentru cetățenii debranșați. Acum, Ministerul Infrastructurii a aprobat asemenea metodologie și asupra corectitudinii și oportunității ei trebuie să se expună experții în energetică, iar Ministerul Infrastructurii ar putea să dea mai multe detalii cum au ajuns la calculele pe care astăzi cetățenii le văd în factură. În principiu, tot ei (Ministerul Infrastructurii n.red.) ar trebui să explice care a fost oportunitatea aplicării metodologiei și în acest volum în acest an care și așa este destul de complicat”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Elena Boboc, a declarat pentru ZdG că „Regulamentul a fost emis în urma deciziei declarării neconstituționale a plății de 10%. CC a spus că nu este echitabil să se achite cele 10%, însă pentru consumul de energie termică al locatarilor trebuie să achite cineva. Respectiv a fost elaborată o nouă metodologie de calcul a energiei termice”.

Potrivit Termoeletrica, între anii 2001-2022, peste 24 de mii sau 10% din apartamentele din Chișinău s-au debranșat de la sistemul centralizat de încălzire, instalând centrale autonome pe gaze naturale.

Un studiu realizat de către experți pentru fundamentarea noii metodologii demonstrează că locatarii rămași conectați la Sistemul Colectiv de Alimentare cu Energie Termică (SCAET) achită facturi majorate cu 18% și până la 50% din cauza nerepartizării echitabile a energiei celor debranșați. În același timp, debranșarea unui număr mare de apartamente a dus la modificarea regimului hidraulic atât în interiorul blocurilor, cât și a sistemului centralizat de încălzire.