Principală  —  Social  —  Consultanţă juridică   —   Scutirile acordate persoanelor fizice. Ce…

Scutirile acordate persoanelor fizice. Ce s-a schimbat în anul 2021?

Sursa foto: https://monitorul.fisc.md/

Fiecare contribuabil care are un venit anual impozabil mai mic de 360 de mii de lei are dreptul la o scutire personală, adică o sumă care se scade din venitul brut obținut de acesta. Scutirea personală a fost majorată, însă în anul 2021 a fost anulată scutirea pentru soț/soție, anunță Serviciul Fiscal de Stat (SFS). Totuși, unele categorii de persoane au dreptul la o scutire suplimentară. În cazul în care o persoană activează prin cumul, scutirea se acordă la un singur loc de muncă.

În anul 2021 a fost majorată scutirea personală și scutirea suplimentară majoră cu 5% – de la 24 000 lei până la 25 200 lei și, respectiv, de la 18 000 lei până la 18 900 lei, iar scutirea pentru persoanele întreținute cu 50% – de la 3 000 lei până la 4 500 lei. De asemenea, a fost anulată scutirea pentru soți în cuantum de 11 280 de lei.

Cine are dreptul la scutirea suplimentară?

În cazul în care soţia (soţul) nu beneficiază de scutire personală, se păstrează dreptul persoanei fizice rezidente la o scutire suplimentară în sumă de 18 900 lei anual, cu condiţia că aceasta este căsătorită cu o persoană care s-a îmbolnăvit şi a suferit de boala actinică sau a devenit persoană cu dizabilități, ca urmare a consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobâl, sau este părintele sau soţia (soţul) unui participant căzut sau dat dispărut în acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi a independenţei R.Moldova, precum şi în acţiunile de luptă din Afganistan, sau este persoană cu dizabilităţi, ca urmare a participării la aceste acțiuni, sau este persoană cu dizabilităţi de pe urma războiului, a unei afecţiuni congenitale sau din copilărie, persoană cu dizabilităţi severe şi accentuate, sau este pensionar-victimă a represiunilor politice, ulterior reabilitată, precizează SFS.

„Începând cu 01 ianuarie 2021, scutirea pentru soț/soție a fost anulată, iar, angajatorul nu este în drept să aplice scutirea anulată la determinarea obligației de reținere a impozitului pe venit din salariu. Totodată, depunerea de către angajat a cererii de renunțare la aceasta nu este obligatorie, aprecierea impozitului pe venit pasibilă reținerii rămâne a fi a angajatorului”, menționează SFS.

Scutirea personală și munca prin cumul

Dreptul la scutirea personală în sumă de 25 200 lei o are fiecare contribuabil care are un venit anual impozabil mai mic de 360 000 de lei, cu excepţia veniturilor obținute din transmiterea în posesie şi/sau folosinţă a bunurilor imobile, din dividende, donații sau câștiguri.

Persoanele fizice rezidente, care pe parcursul perioadei fiscale de declarare au utilizat scutirea personală şi au obţinut venituri impozabile anuale mai mari de 360 000 de lei, sunt obligate să prezinte declaraţia persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit. Scutirile la care are dreptul contribuabilul se acordă la un singur loc de muncă: fie la locul de muncă de bază sau la locul de muncă prin cumul.

Munca prin cumul reprezintă îndeplinirea de către salariat, pe lângă munca de bază, a unei alte munci, permanente sau temporare, în afara orelor de program, pe baza unui contract individual de muncă distinct.

Angajatul este obligat să prezinte anual angajatorului cererea şi copiile documentelor corespunzătoare, în cazul în care angajatul obţine dreptul la scutiri suplimentare sau pierde dreptul la anumite scutiri.

Scutirile la care are dreptul angajatul se acordă sau se anulează începând cu luna următoare celei în care a fost depusă (retrasă) cererea.

SFS raportează pentru anul 2020 încasări la bugetul de stat de 9 353,8 mln lei din impozitul pe venit, cu 5% mai puțin decât în anul 2019.