Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Constantin Codreanu: Unioniștii - amenințați…

Constantin Codreanu: Unioniștii – amenințați cu evacuarea din PMAN, ambasadorul – preocupat de „Cerbul de Aur”

La o zi după ce deputatul în Parlamentul României, originar din R. Moldova, Constantin Codreanu, a solicitat  asistență consulară de la Ambasadă pentru cetățenii români abuzați de forțele de ordine ale Ministerului Afacerilor Interne, unionistul critică lipsa reacției din partea Ambasadorului României în R. Moldova, Daniel Ioniță.

Constantin Codreanu scrie pe Facebook că în timp ce participanții la Marșul Centenar din PMAN erau amenințați cu evacuarea în forță, ambasadorul României la Chișinău era preocupat de Festivalul „Cerbul de Aur”.

„Ca unionist, nu mi-a plăcut niciodat să critic instituții ale statului român. Dar este inacceptabil ce s-a întâmplat ieri. Am fost întrebat, în repetate rânduri, care a fost reacția reprezentanților diplomatici ai României în Republica Moldova. Aveți aici răspunsul: la 22:28, în timp ce manifestanții pașnici din PMAN erau amenințați cu evacuarea în forță la 23:00 (și nu era o amenințarea în gol, i-ați văzut în live-urile pe Facebook pe mascații care au venit acolo), ambasadorul României la Chișinău era preocupat de Festivalul “Cerbul de Aur”.

Trecuseră câteva ore din momentul în care un reprezentant al statului român, deputat în Parlamentul României, președinte al unei Comisii parlamentare și alte câteva zeci de cetățeni români au suferit abuzuri din partea forțelor de ordine ale regimului antidemocratic Plahotniuc-Dodon. Am cerut toți, în mod repetat, în mod public, prin intermediul mass media asistență consulară, neavând posibilitatea să o facem direct la Ambasadă/Consulat.

Sunt curios ce trebuia să se întâmple ca să trezim interesul domnului Ambasador și dacă același ar fi fost comportamentul și după ce s-ar fi intervenit în forță în caz că noi nu deblocam situația din PMAN și nu evitam violențele la 23:00. Era nevoie de sânge oare?”, a scris deputatul român.

Update: Deși nu a avut o replică oficială la acuzațiile lui Codreanu, Ambasadorul Ioniță le-a răspuns unioniștilor pe Facebook că „urmărește cu mare atenție ce se întâmplă” și i-a îndemnat să respecte legislația.

Ieri, 1 septembrie, participanţii Marşului Centenar s-au întâlnit în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire. Ei au străbătut pe jos un traseu cu o lungime de 1 300 de km, împărțit în 11 etape, a câte 300 de orașe și sate din România și R. Moldova.

La scurt timp, s-a anunțat că trei autocare tricolore, simbol al Marșului Centenar, aduse pentru o expoziției în PMAN, au fost reținute de poliție. Iar mai mulți unioniști care au mers la intrarea de la Vatra, la o distanță de circa 30 km de Chișinău, în întâmpinarea autocarelor, au fost puși la pământ de către reprezentanții forțelor de ordine a Ministerului Afacerilor Interne.

În cele din urmă, poliția a anunțat că au fost mai multe sunete la nr. 112, în care au fost anunțați că în autocare ar fi obiecte periculoase, motiv pentru care le-au blocat. În urma perchizițiilor, nu fost depistate obiecte interzise sau explozibile, iar autobuzele au fost eliberate unioniștilor pentru a se întoarce în România. 

Citiți și:

LIVE/ Manifestanții Marșului Centenar au ajuns în PMAN. Scena a fost demontată

Autocarele tricolore au fost duse din sectorul Buiucani al capitalei, la 30 km distanță de Chișinău

Constantin Codreanu din PMAN: „Orice ajutor financiar din România pentru R. Moldova trebuie sistat”