Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Comentariul BNM după ce Chicu…

Comentariul BNM după ce Chicu a spus că „poporul nu va mai plăti avocați pentru cei care au fost implicați în furtul miliardului”

Reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei (BNM) susțin că suportarea costurilor aferente proceselor intentate împotriva angajaților săi sunt recunoscute și consacrate la nivel internațional.

Reacția băncii centrale vine după ce premierul Ion Chicu a anunțat că Guvernul va veni cu un proiect de modificare a legislației pentru a elimina anumite privilegii de care se bucură funcționarii de la BMM. Șeful Executivului a mai precizat că „poporul nu va mai plăti avocați pentru acei care au fost implicați în furtul miliardului”.

Banca Națională a Moldovei este autoritatea publică mandatată să exercite un șir de  atribuții complexe,  printre care  stabilirea și implementarea politicii monetare și valutare, reglementarea, supravegherea și rezoluția bancară, reglementarea si supravegherea  infrastructurilor piețelor financiare.

„Banca Națională are un rol esențial în menținerea stabilității financiare. Ținând cont de interesul public pentru menținerea stabilității financiare și complexitatea evaluărilor necesare în acest domeniu, Banca Națională deține un statut distinct. Statutul special, dar și necesitatea unor mecanisme de protecție care să asigure exercitarea deplină a atribuțiilor corespunzătoare ale autorității de supraveghere si rezoluție bancară, inclusiv suportarea de către aceasta a costurilor aferente proceselor intentate împotriva angajaților săi, sunt recunoscute și consacrate la nivel internațional în principalele documente sectoriale”, este menționat în reacția BNM la declarațiile premierului Ion Chicu, care a precizat că reprezentanții băncii centrale s-au plâns corpului diplomatic străin și FMI, invocând că statul ar atenta la independența băncii centrale.

Reprezentanții BNM mai subliniază că suficiența cadrului  legal de asigurare a independenței Băncii Naționale face parte din verificările efectuate de către donatorii și partenerii internaționali.

„Articolul 35 din Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei, care se propune a fi modificat,  a fost revizuit integral în anul 2016 ca urmare a recomandarilor Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale enunțate în cadrul  Programului de evaluare a sectorului financiar al Republicii Moldova. Astfel, dispozițiile alineatului (2) din art. 35 al Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei transpun principiile și standardele internaționale aplicabile domeniilor de competență ale Băncii Naționale, inclusiv ca urmare a evaluărilor cadrului legal național realizate de organismele internaționale. Aceste dispoziții reflectă experiența  altor state și reprezintă o condiție indispensabilă pentru asigurarea independenței și exercitarea atribuțiilor băncii centrale care sunt foarte complexe și au un impact pregnant asupra securității economice naționale”, susțin reprezentanții BNM.

Premierul Ion Chicu a anunțat la 8 iunie că Guvernul va veni în zilele apropiate cu un proiect de modificare a legislației pentru a elimina anumite privilegii de care beneficiază funcționarii de la BNM.

„Noiembrie 2014. Din sistemul bancar al țării se fură 1 miliard de dolari. Conducerea Băncii Naționale joacă un rol activ în această crimă. De atunci, mai mulți funcționari ai BNM au nimerit în vizorul procuraturii și au statut de bănuiți/învinuiți. Tot acest timp serviciile pentru avocați de sute de mii de lei (sau chiar milioane) sunt achitate… de BNM. Pe lângă salarii de sute de mii de lei lunar, acești funcționari beneficiază de înlesniri inimaginabile, inclusiv de a fi apărați din banii statului, când încalcă legea. Firește, această situație nu mai poate fi tolerată și am propus eliminarea acestor plăți în folosul participanților la furtul miliardului din cadrul BNM. Conducerea BNM trebuie să înțeleagă că poporul nu va mai plăti avocați pentru acei care au fost implicați în furtul miliardului”, a scris șeful Executivului pe pagina sa de Facebook.

Procurorii au efectuat în ultima perioadă mai multe percheziții la sediul BNM în contextul investigării dosarului privind frauda bancară. În rezultatelor acestor acțiuni de urmărire penală au fost puse sub învinuire șase persoane – foști și actuali factori de decizie din cadrul BNM. Este vorba despre un fost Guvernator BNM, un fost viceguvernator, doi actuali viceguvernatori, un șef de direcție și un șef de departament din cadrul BNM.

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a declarat recent într-un interviu că banca centrală a cooperat pe deplin cu organele de investigație și a oferit și transmis toată informația: „Recuperarea banilor sustrași de la cele trei bănci în lichidare: BEM, Unibank și Banca Socială este prioritară și, în acest sens, noi oferim tot suportul necesar organelor de anchetă”.