Principală  —  IMPORTANTE   —   Colega noastră, Marina Gorbatovschi, locul…

Colega noastră, Marina Gorbatovschi, locul I la categoria presa scrisă în cadrul primei ediții a concursului național de materiale jurnalistice „Jurnaliștii împotriva dezinformării”

Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate (Germania) și Asociația Presei Independente (API) din Republica Moldova au premiat cei mai buni jurnaliști care dezmint falsurile. La 24 mai 2022, în cadrul unui eveniment festiv, au fost anunțați câștigătorii primei ediții a concursului național de materiale jurnalistice „Jurnaliștii împotriva dezinformării”, anunță Asociația Presei Independente într-un comunicat de presă.

Printre câștigători este și colega noastră, Marina Gorbatovschi, care a luat locul I la categoria Presa scrisă și presa online.

Concursul s-a desfășurat în decembrie 2021, dar termenul de depunere a dosarelor a fost extins în contextul începutului războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Acesta a fost destinat profesioniștilor media din Republica Moldova, care manifestă un interes constant pentru combaterea dezinformării și a fenomenului „știrilor” false și au publicat cicluri de materiale jurnalistice la aceste teme; dar și contribuie la sporirea rezilienței publicului în fața dezinformării, inclusiv în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Jurnaliștii au putut depune materiale la două categorii de concurs: Audiovizual (TV, radio, inclusiv emisiuni în format video/audio transmise pe diferite platforme/canale de Internet) și Presa scrisă și presa online (ziare, reviste, portaluri online). Juriul a evaluat materialele conform criteriilor: corespunderea standardelor jurnalismului și normelor deontologice, documentarea cu bună credință a afirmațiilor, dovada verificării faptelor descrise, coerența și claritatea expunerii, dar și impactul materialelor asupra rezilienței publicului în fața dezinformării.

Cu toate că pentru fiecare categorie urmau a fi acordate câte trei premii, la categoria Presa scrisă și presa online, membrii juriului au decis să ofere cinci premii. Astfel, un premiu de încurajare a fost oferit redacției portalului Tuk.md de la Taraclia, care a publicat materiale despre pandemie și procesul de vaccinare împotriva COVID-19, statutul limbii ruse în R. Moldova și situația minorităților etnice, dar și alte materiale în contextul războiului din Ucraina, teme frecvent utilizate pentru dezinformări și manipulări. Locul 3 la această categorie a fost ocupat de jurnalistul Mădălin Necșuțu de la portalul Anticoruptie.md. Autorul a fost premiat pentru analize care au prezentat narativele propagandistice diseminate în R. Moldova, inclusiv cele distribuite prin intermediul fețelor bisericești și pentru materiale despre războiul informațional în R. Moldova. Pe locul 2 s-a clasat jurnalistul Ion Preașcă, portalul Mold-street.com, care a deconspirat mai multe falsuri, inclusiv cele privind donațiile oferite R. Moldova în contextul luptei cu COVID-19.

Publicitate
Publicitate

Locul 1 la această categorie a fost ocupat de doi jurnaliști, este vorba de Constantin Hairetdinov de la ziarul SP/portalul Esp.md din Bălți și Marina Gorbatovschi de la Ziarul de Gardă. C. Hairetdinov a fost premiat pentru dezmințirea falsurilor despre „tehnica militară de pe străzile orașului Bălți” în contextul situației tensionante înainte de începerea războiului din țara vecină și despre migranții din Ucraina. Iar jurnalista Marina Gorbatovschi a fost apreciată pentru dezmințirea falsurilor privind vaccinarea împotriva COVID-19, dar și pentru abordarea dezinformărilor legate de războiul din Ucraina.

La categoria Audiovizual, locul trei i-a revenit jurnalistului Vitalie Călugăreanu de la postul de televiziune Jurnal TV, care în emisiunile pe care le moderează abordează cu regularitate fenomenul dezinformării, în special, ce vizează pandemia de COVID-19. Pe locul 2 s-a clasat echipa proiectului media Cu SENS, care a dezmințit falsuri ale politicienilor din țara noastră lansate în discursurile lor publice. Iar locul 1 la categoria Audiovizual a fost ocupat de jurnalista Sorina Obreja, pentru seria de podcasturi „Anticorpi la fals”, unde a abordat dezinformări răspândite pe larg în timpul pandemiei de COVID-19.

În calitate de premii, Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova a oferit burse pentru realizarea de către câștigători în anul 2022 a unui ciclu de materiale jurnalistice la tema dezinformării și a fenomenului „știrilor” false, care vor fi publicate pe portalul Stopfals.md. În funcție de locul ocupat în concurs și de formatul tehnic al materialelor jurnalistice care urmează a fi realizate, suma burselor va fi cuprinsă între 250 și 900 de Euro.

La concurs au participat 14 jurnaliști/redacții din presa națională și locală. Scopul concursului a fost încurajarea implicării colaboratorilor instituțiilor mass-media și stimularea celor mai bune practici jurnalistice de luptă împotriva dezinformării și de promovare a gândirii critice a cetățenilor.

În deschiderea evenimentului de premiere a câștigătorilor a avut loc o dezbatere în cadrul căreia s-a discutat despre rolul jurnaliștilor în combaterea fenomenului dezinformării și în promovarea gândirii critice a cetățenilor și de ce este important ca jurnaliștii nu doar să informeze, dar și să combată dezinformarea.

Publicitate
Publicitate