Principală  —  IMPORTANTE   —   Chironda îl acuză pe Ceban…

Chironda îl acuză pe Ceban de declarații false și spune că autorizația de desființare a Hotelului Național, anulată acum două zile, expira în luna iunie. Reacția Primăriei municipiului Chișinău – DOC

Fostul viceprimar al capitalei Victor Chironda susține că declarațiile primarului general al capitalei, Ion Ceban, și a arhitectei-șefe, Svetlana Dogotaru, precum că autorizația de desființare a clădirii fostului Hotel Național nu a fost valabilă sunt „false”. Potrivit lui Chironda, Agenția Supraveghere Tehnică (AST) a informat Primăria municipiului Chișinău despre faptul că S.A. „Moldova-Tur” a depus la AST o declarație de începere a lucrărilor pe 25 iunie 2021, iar autorizația, anulată în urmă cu două zile, expira pe 25 iunie curent.

În context, Chironda a cerut Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Procuraturii Anticorupție (PA), Agenției Proprietății Publice (APP) și Agenției pentru Supraveghere Tehnică (AST) „să intervină și să investigheze în comun toate circumstanțele expuse, pentru a preveni delapidarea bunurilor statului și a orașului”.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gradă, Vasile Chirilescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Chișinău, a spus că instituția nu comentează „declarațiile de PR a lui Victor Chironda cu privire la fiecare situație creată artificial”.


Din punct de vedere legal, S.A. „Moldova-Tur” a respectat procedura, spune fostul viceprimar al capitalei.

„Autorizația e valabilă până pe 25 iunie 2022. Deși l-am avertizat despre faptul că demolarea hotelului este ilegală, el a făcut totul ca această autorizație să fie emisă, inclusiv a falsificat acte în baza cărora am fost demis. Dispoziția de revocare a autorizației de demolare a hotelului este o tentativă a primarului Ceban de a-și spăla imaginea și a evita consecințele acțiunilor sale de acum un an”, a spus Victor Chironda într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Chironda, prin revocarea autorizației, Primăria municipiului Chișinău asigură o legitimizare a autorizației de demolare.

Este evident că „Moldova-Tur” va ataca în instanță această Dispoziție de revocare a autorizației. Și ei vor avea câștig de cauză. Astfel, prin revocarea autorizației, Primăria nu face altceva decât să asigure o legitimizare a autorizației de demolare. Având o decizie a instanței, Primăria nu mai poate influența procesul și va rămâne să privească neputincios cum municipalitatea este deposedată de două terenuri cu suprafața totală de 1,2 ha chiar în inima capitalei. Valoarea acestor terenuri ajunge la câteva milioane de euro. Acum, poate veni cu tot felul de idei năstrușnice despre ce trebuie să facă instituțiile statului cu hotelul. Însă direct responsabili de demolarea acestei clădiri și pierderea terenurilor municipale este Ion Ceban și arhitecta sa de buzunar, Dogotaru. Pe cazul Hotelului Național ambii au demonstrat că sunt corupți, incompetenți și iresponsabili, fapt pentru care le cer să își prezinte demisia de onoare. Deși mă îndoiesc că o mai au”, a spus Chironda.

Sursa foto: Victor Chironda/ Facebook

Pe 7 aprilie curent, Curtea de Apel Chișinău a admis recursul depus de Victor Chironda și a suspendat decizia Consiliului Municipal Chișinău (CMC) prin care Chironda a fost eliberat din funcția de viceprimar al municipiului Chișinău.

Luni, 23 mai, în cadrul ședinței serviciilor municipale din Chișinău, Ion Ceban, primarul capitalei, a declarat că va propune ca clădirea fostului Hotel Național să fie inclusă de către Guvern în registrul monumentelor ocrotite de stat, iar ulterior să fie naționalizată și reabilitată de stat în baza unui concurs.

În dimineața zilei de 20 mai, în jurul Hotelului Național a fost instalată o porțiune de gard din pânză, care a blocat circulația transportului în zona respectivă. Fiind solicitați de ZdG, responsabilii din cadrul Direcției de Poliției municipiului Chișinău ne-au comunicat că vineri, 20 mai, proprietarul Hotelului Național a contractat o companie ca să instaleze un gard în jurul clădirii.

Tot atunci, pe 20 mai, purtătoarea de cuvânt a primarului capitalei, Ion Ceban, Natalia Ixari, a declarat că termenul de execuție a lucrărilor de demolare a Hotelului Național a expirat și că autoritățile municipale nu au emis o altă autorizație pentru demolare a clădirii sau de instalare a gardului. În aceeași zi, primarul capitalei, Ion Ceban, a semnat o dispoziție de revocare a autorizației de demolare a Hotelului Național, emisă la 4 iunie 2021, „ca urmare a încălcărilor depistate la fața locului, inclusiv ce țin de amplasarea gardului pe drumul public și stoparea circulației rutiere, fără a avea vreun temei juridic”.

Hotelul Național a fost privatizat în 2006. Firma Alfa-Engineering a fost cea care în anul 2006 a intrat în posesia a 83,24% de acțiuni ale statului în S.A Moldova-Tur”, care deținea Hotelul Naţional. De atunci APP se luptă” în instanțele de judecată pentru a rezilia contractul prin care clădirea a fost privatizată. Deși nu au fost realizate investițiile prevăzute în contract, judecătorii au dat dreptate de fiecare dată agentului economic care a cumpărat imobilul de la stat.

Pe 13 februarie 2010, Procuratura Generală, din numele Ministerului Economiei, a înaintat cererea de chemare în judecată a companiei „Alfa-Engineering” care a privatizat hotelul, pentru a rezilia contractul de vânzare-cumpărare a acțiunilor statului în S.A. „Moldova-Tur”. Cererea a fost respinsă pe 5 martie 2010 de Curtea de Apel Economică și a fost menținută prin decizia Curții Supreme de Justiție din 18 martie 2010. Pe 16 martie 2011, APP a fost obligată să prelungească termenul contractului de vânzare-cumpărare a pachetului de acţiuni ale statului în S.A. „Moldova- Tur” pe termen de doi ani din momentul primirii de la autorităţile publice competente a tuturor autorizaţiilor de construire, necesare pentru punerea în aplicare a Programului Investiţional.

Pe 4 decembrie 2017, Comisia pentru desfăşurarea concursurilor comerciale şi investiționale a decis iniţierea procedurii de reziliere  a contractului de vânzare-cumpărare a pachetului de acţiuni ale statului din S.A. „Moldova-Tur” din 2006  încheiat cu „Alfa- Lnginecring” pe motivul neîndeplinirii obligaţiilor contractuale. Un an mai târziu, APP a înaintat acţiune în instanţa de judecată împotriva „Alfa – Enginecring”, unic fondator fiind compania „Anik Imobil”, privind rczoluţiunca contractului de vânzare-cumpărare.

Pe 25 martie 2019, Judecătoria Căuşeni a respins acţiunile APP privind rezilierea contractului de vânzare-cumpărare a Hotelului Național. Pe 25 iunie 2019, Curtea de Apel Chişinău a respins cererea de apel a APP, fiind menţinută hotărârea primei instanţe. 

Conform informaţiilor de la Cadastru, de la 4 iunie 2020, Hotelul Național se află în proprietatea societății pe acțiuni „Moldova-Tur”, cu drept de superficie.