Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Hotelul Național ar urma să…

Hotelul Național ar urma să fie demolat? Proprietarul Hotelului Național a contractat, la solicitarea poliției, o companie ca să instaleze un gard pentru a limita accesul în clădire. Reacția Primăriei – foto

Denis Dermenji / NewsMaker

Situație tensionată în jurul Hotelului Național. De dimineață acolo au putut fi observați mai mulți agenți de poliție, iar în spațiul public au apărut informații despre eventuala demolare a clădirii abandonate.

Solicitați de ZdG, responsabilii din cadrul Direcției de Poliției municipiului Chișinău ne-au comunicat că Inspectoratul de Poliție (IP) Centru a solicitat societății pe acțiuni „Moldova-Tur”, în gestiunea căreia se află Hotelul Național să întreprindă măsuri pentru a limita accesul în clădire pentru persoanele fără adăpost. Astfel, potrivit poliției, vineri, 20 mai, proprietarul Hotelului Național a contractat o companie ca să instaleze un gard în jurul clădirii.

„Inspectoratul de poliție Centru a înaintat sesizări în adresa agentului economic privind fortificarea căilor de acces în clădirea fostului Hotel Național situat pe adresa bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt. Astfel, la data de 20 mai, de către angajații firmei în baza autorizației a început instalarea unui gard provizoriu, pentru limitarea accesului în clădirea fostului Hotel Național. La moment, careva acțiuni de demolare nu au loc”, a declarat Natalia Stati, purtătoarea de cuvânt a Poliției Capitalei, pentru Ziarul de Gardă.

Între timp, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Capitalei, Natalia Ixari, a declarat că termenul de execuție a lucrărilor de demolare a Hotelului Național a expirat și că autoritățile municipale nu au emis o altă autorizație pentru demolare a clădirii sau de instalare a gardului.

„Autorizația de desființare a clădirii a fost emisă la 4 iunie 2021, cu termen de executare a lucrărilor de 12 luni și termen de începere a lucrărilor de 6 luni. Termenul de începere a lucrărilor decurge din data emiterii AD. Termenul de execuție a lucrărilor este stabilit de 12 luni din data notificării începerii lucrărilor de către beneficiar. Termenul de autorizație nu a fost prelungit și alte autorizații nu au fost emise, inclusiv de instalare a gardului”, a declarat Natalia Ixari.

Denis Dermenji / NewsMaker

Hotelul Național a fost privatizat în 2006. Firma Alfa-Engineering a fost cea care în anul 2006 a intrat în posesia a 83,24% de acțiuni ale statului în S.A Moldova-Tur”, care deținea hotelul Naţional. De atunci Agenția Proprietății Publice se luptă” în instanțele de judecată pentru a rezilia contractul prin care clădirea a fost privatizată. Deși nu au fost realizate investițiile prevăzute în contract, judecătorii au dat dreptate de fiecare dată agentului economic care a cumpărat imobilul de la stat. Informațiile referitor la acest bun imobil, a fost descrisă anterior de APP într-un răspuns oferit la solicitarea deputatului Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Iurie Reniță. Potrivit informațiilor APP, investițiile asumate de către cumpărătorul Hotelului Național pentru anii 2007 – 2008 nu au fost îndeplinite, motivul invocat fiind că autoritățile ar fi refuzat să elibereze autorizațiile necesare pentru reconstrucția complexului hotelier.

Pe 13 februarie 2010, Procuratura Generală, din numele Ministerului Economiei, a înaintat cererea de chemare în judecată a companiei „Alfa-Engineering” care a privatizat hotelul, pentru a rezilia contractul de vânzare-cumpărare a acțiunilor statului în S.A. „Moldova-Tur”. Cererea a fost respinsă pe 5 martie 2010 de Curtea de Apel Economică și a fost menținută prin decizia Curții Supreme de Justiție din 18 martie 2010. Pe 16 martie 2011, APP a fost obligată să prelungească termenul contractului de vânzare-cumpărare a pachetului de acţiuni ale statului în S.A. „Moldova- Tur” pe termen de doi ani din momentul primirii de la autorităţile publice competente a tuturor autorizaţiilor de construire, necesare pentru punerea în aplicare a Programului Investiţional.

La 4 decembrie 2017, Comisia pentru desfăşurarea concursurilor comerciale şi investiționale a decis iniţierea procedurii de reziliere  a contractului de vânzare-cumpărare a pachetului de acţiuni ale statului din S.A. “Moldova-Tur” din 2006  încheiat cu „Alfa- Lnginecring” pe motivul neîndeplinirii obligaţiilor contractuale. Un an mai târziu, APP a înaintat acţiune în instanţa de judecată împotriva „Alfa – Enginecring”, unic fondator fiind compania „Anik Imobil”, privind rczoluţiunca contractului de vânzare-cumpărare.

La 25 martie 2019, Judecătoria Căuşeni a respins acţiunile APP privind rezilierea contractului de vânzare-cumpărare a „Hotelului Național”. La 25 iunie 2019, Curtea de Apel Chişinău a respins cererea de apel a APP, fiind menţinută hotărârea primei instanţe. 

Citiți și: Hotelul Național ar putea fi demolat până la sfârșitul acestui an. Primarul capitalei: „Este autorizația pentru demolarea clădirii”

Totodată, APP preciza în 2019 că terenul aferent „Hotelului Național” se afla în proprietatea municipiului Chişinău, deoarece nu a fost inclus în contractul de vânzare-cumpărare semnat în 2006.

Conform informaţiilor de la Cadastru, de la 4 iunie, 2020, „Hotelul Național” se află în proprietatea societății pe acțiuni „Moldova-Tur”, cu drept de superficie.

Viceprimarul Capitalei Victor Chironda solicită anularea autorizației de demolare a Hotelului Național, semnată în lipsa lui, și cere anchetă de serviciu asupra arhitectului-șef al orașului. Primarul îi dă replică: „Un viceprimar s-a dat cu părerea, era bine dacă nu lipsea nemotivat la lucru”