Principală  —  IMPORTANTE   —   Mărturii ale moldovenilor stabiliți în…

Mărturii ale moldovenilor stabiliți în Italia despre coronavirus: „Este interzis să ieșim din case”

Cetățenii moldoveni stabiliți în Italia sunt tot mai îngrijorați de răspândirea infecției cu coronavirus. Până acum, cinci cetățeni italieni au murit și cel puțin 219 au fost infectați cu noul coronavirus, potrivit CNN. Reporterii Ziarului de Gardă au vorbit cu mai mulți moldoveni care trăiesc în Italia.

În regiunile Padova, Milano, Brescia, Torino, unde trăiesc și cetățeni ai R. Moldova, autorităţile au luat măsuri speciale de prevenție. Au declarat carantină în 10 localităţi, au închis școlile și au anulat orice manifestaţii publice.

„Lumea e alarmată. Unii mai tare, alții mai puțin. Școlile și grădinițele sunt închise. În magazine sunt toate rafturile goale pentru că lumea face provizii. Unii proprietari de magazine au ridicat prețul la tot, mai ales la detergenți și dezinfectanți. Este interzis să ieșim din case. Majoritatea restaurantelor, mai ales cele cu mâncare chinezească, sunt închise”, a spus o moldoveancă stabilită în orașul Brescia.

La rândul ei, Ana, aflată de mult timp în orașul Verona, spune că situația devine tot mai îngrijorătoare, în condițiile în care tot mai multe activități din nordul Italiei încep să fie restricționate din cauza coronavirusului.

„Urmăream de săptămâni situaţia din China şi mai ales ce se întâmpla la noi , în Italia. Părea că totul era sub control până sâmbăta trecută când între părinţii copiilor echipei de fotbal din care face parte băiatul meu, şi conducerea societăţii s-a iscat o discuţie în legătură cu participarea sau nu la meciul de sâmbătă, motivul fiind că multe societăţi au anulat meciurile din cauza virusului Covid-19 în urma cazurilor depistate în regiune. Duminică, pe 23 februarie, soţul şi băiatul urmau să meargă la meciul din Serie A dintre Hellas Verona FC şi Cagliari Calcio, din care face parte și fotbalistul nostru, Artur Ioniţă. Cumpărasem bilete cu câteva zile înainte, cadou de ziua soţului, însă n-a fost să fie: meciul a fost amânat, nu se știe pentru când. Preşedintele regiunii Verona a emis o serie de ordonanţe și ca urmare școlile, grădiniţele, primăriile, bibliotecile, muzeele, bisericile, stadioanele şi toate locurile cu intensitate publică mare vor fi închise până la 1 martie . Mai departe totul depinde de cum va evolua. Suntem rugaţi să evităm locurile aglomerate, sa nu mergem la Urgenţă dacă avem simptomele virusului și să sunăm la numărul verde destinat pentru aceasta. Lumea e în panică și se aşteaptă la mai multe din partea autorităţilor”, a povestit Ana Covrig, moldoveancă stabilită în Italia.

În orașul Milano, acolo unde trăiește o altă moldoveancă împreună cu familia sa, s-a creat panică între oameni și că cei mai mulți nu ies din case. În farmacii nu mai sunt în vânzare măști de protecție, iar magazinele au rafturile goale.

Valentina Cociorvă și fiica sa sunt stabilite într-o suburbie a orașului Torino. Potrivit lor, de astăzi au fost închise școlile, grădinițele, iar transportul public nu circulă. Fiica sa lucrează într-un restaurant și astăzi, când a mers la muncă i s-a spus că restaurantul își sistează activitatea.

„Ni se spune să stăm acasă și să respectăm regulile de igienă, iar în caz de simptome minore, să apelăm la ajutor medical. Nu se cunoaște până când vor fi închise școlile, grădinițile și nici când vom reveni la muncă” mai spune Valentina Cociorvă.

Organizația Mondială a Sănătății, despre răspândirea coronavirusului în Italia

Directorul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Hans Kluge, a declarat, legat de răspândirea coronavirusului în Italia, că este îngrijorător faptul că nu toate cazurile înregistrate par să aibă un istoric epidemiologic clar, scrie La Repubblica.

„Ceea ce îngrijorează la situația din Italia este că nu toate cazurile înregistrate par să aibă un istoric epidemiologic clar, adică o legătură cu călătoriile în China sau contacte cu alte cazuri confirmate”, a declarat Hans Kluge.

Acesta a mai spus că evoluția răspândirii virusului în Italia nu este o noutate, pentru că s-a văzut deja cum a evoluat acesta în China.

Directorul pentru Europa al OMS a precizat că, deși coronavirusul se răspândește rapid, mortalitatea este la o cotă foarte scăzută.

„În acest moment observăm o mortalitate de puțin peste 2%, majoritatea persoanelor în vârstă cu patologii anterioare. Acestea fiind spuse, în zonele afectate, riscul de infecție poate fi ridicat și din acest motiv rezidenții trebuie să respecte recomandările autorităților, inclusiv să nu meargă în locuri aglomerate”, a mai precizat Hans Kluge.

Măsurile întreprinse de autoritățile din Italia

Potrivit reprezentanților Guvernului italian, măsurile luate de autorități în orașele afectate vizează suspendarea tuturor evenimentelor publice sau private, închiderea tuturor unităților de învățământ, a muzeelor, a instituțiilor publice, fără a periclita furnizarea de servicii esențiale și de utilitate publică.

Guvernul a mai decis punerea sub carantină a celor care au avut contacte strânse cu persoanele afectate de virus și impunerea obligației pentru cei care au intrat în Italia din zonele cu risc epidemiologic să comunice acest lucru serviciilor sanitare, pentru a se izola la domiciliu.

În orașele unde sunt confirmate cazuri de infectare cu coronavirus este suspendată activitatea pentru anumite tipuri de afaceri și vor fi închise tipuri de activități comerciale. Accesul la servicii publice și companii esențiale pentru achiziționarea de produse de bază este condiționat de utilizarea echipamentelor individuale de protecție. De asemenea, va fi întrerupt transportul de mărfuri și pasageri, cu anumite excepții specifice.

Ce trebuie să cunoască cetățenii moldoveni

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene recomandă cetăţenilor R. Moldova aflați în Italia să respecte cu stricteţe recomandările autorităţilor italiene la acest subiect.

În prezent, Ambasada Republicii Moldova la Roma, împreună cu Consulatul General de la Milano şi Consulatul de la Padova, se află în legătură constantă cu autorităţile italiene cu atribuţii în gestionarea situaţiei privind coronavirusul. Până în prezent, nu s-au primit notificări din partea acestora cu privire la existenţa vreunui cetăţean al R. Moldova printre persoanele infectate şi nu au fost primite nici solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor moldoveni.

MAEIE reiterează că cetăţenii Republicii Moldova care se confruntă cu o situaţie dificilă pe teritoriul Italiei pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon de urgenţă ale Ambasadei Republicii Moldova la Roma: +39 3294421091; Consulatul General de la Milano +39 3206108989 şi Consulatul din Padova +39 3805905331, precum şi la Centrul de Apel al MAEIE  0 80 090990 (apeluri din Republica Moldova) sau +373 22 788722 (apeluri din străinătate).