Cetățenii UE vor avea dreptul să rămână în R. Moldova, mai mult de 90 de zile, fără a motiva scopul șederii. Inițiativa legislativă, susținută de Guvern

Guvernul a aprobat un proiect de lege care facilitează libera circulație și simplifică procesul de obținere a dreptului de ședere pe teritoriul R. Moldova pentru toți cetățenii Uniunii Europene, cetățenii statelor semnatare ale Acordului Schengen și membrii familiilor acestora.
Conform unui comunicat de presă emis de Executiv, cetățenii UE vor avea „condiții clare și simplificate” de intrare și ședere în R. Moldova. Ei se vor bucura de acces liber pe piața muncii, tratament egal și de protecția muncii, în aceleași condiții ca cetățenii R. Moldova. Proiectul reglementează, de asemenea, drepturile membrilor de familie ai cetățenilor UE, care vor putea trăi, studia și munci în țara noastră.
Pentru a beneficia de dreptul de ședere pe o perioadă mai mare de 90 de zile, cetățenii UE vor trebui să obțină o carte de rezidență, procedura fiind „simplă, rapidă și transparentă”. Cartea de rezidență va fi eliberată în cel mult 3 zile lucrătoare și va fi valabilă pe o perioadă de 5 ani, fără necesitatea motivării scopului șederii.
Sunt prevăzute și condițiile de eligibilitate pentru dreptul de ședere permanentă pe teritoriul R. Moldova, după o ședere legală și continuă de cel puțin 5 ani.
Totodată, sunt stipulate situațiile în care persoanelor li se poate interzice intrarea și ieșirea din/în țară, în cazuri justificate legate de securitate, ordine publică sau sănătate.
Deși, în prezent, cetățenii Uniunii nu au nevoie de viză pentru a intra în țară, aceștia trebuie să solicite un drept de ședere de la autoritățile competente din Republica Moldova dacă intenționează să rămână în țară pentru o perioadă mai lungă de 90 de zile, „ceea ce este mai restrictiv decât reglementările din statele membre ale Uniunii Europene”, conform Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Muncii și Protecției Sociale, autori ai inițiativei. Dreptul de ședere se eliberează într-un anumit scop (muncă, studii, reîntregirea familiei, etc), respectiv neavând un scop bine determinat dreptul la ședere și la libera circulație în R. Moldova este afectat sau condiționat mai restrictiv ca în statele membre.