Principală  —  IMPORTANTE   —   Cetățenii R. Moldova care s-au…

Cetățenii R. Moldova care s-au vaccinat anti-COVID în România vor fi incluși în baza de date de la Chișinău

Imagine-simbol

Cetățenii R. Moldova care s-au imunizat împotriva COVID-19 în România vor fi introduși în sistemul național de imunizare. Un anunț în acest sens a fost făcut de către ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

În cadrul unei conferințe de presă, ministra Sănătății a menționat că la moment sunt operate lucrări asupra modalității de integrare a certificatelor COVID-19 emise de autoritățile române pentru cetățenii R. Moldova care s-au imunizat peste Prut în sistemul de vaccinare al R. Moldova.

„La momentul de față se lucrează asupra modalității de integrare în sistemul nostru național de imunizare a certificatelor primite de către cetățenii noștri care s-au vaccinat în România și aceste certificate sunt eliberate de către autoritățile române”, a declarat Ala Nemerenco.

În context, Ala Nemerenco a menționat că certificatele de vaccinare anti-COVID eliberate de autoritățile moldovenești vor fi compatibile cu certificatele digitale ale Uniunii Europene, după ce vor fi aprobate de către Comisia Europeană.

„Certificatul nostru digital COVID, Green pass-ul nostru eliberat de autoritățile din R. Moldova a fost testat cu succes. Despre asta ne-au anunțat reprezentanții Comisiei Europene. Acum doar trebuie să așteptăm decizia de echivalare din partea CE. După care acest certificat va fi absolut echivalent cu oricare certificat eliberat de țările din Uniunea Europeană”, a precizat ministra Sănătății.

De la 15 octombrie, cetățenii R. Moldova pot descărca online certificatul COVID-19, emis de către autoritățile din R. Moldova, care include certificatul de vaccinare, certificatul de testare și certificatul de recuperare, de pe pagina: certificate-covid.gov.md. Acesta reprezintă o dovadă oficială că persoana a fost vaccinată împotriva COVID-19, s-a testat și are un rezultat negativ sau a avut COVID-19 și s-a vindecat.

R. Moldova a convenit recunoașterea reciprocă a certificatelor naționale de vaccinare cu Ucraina, Ungaria, Georgia, Turcia, Muntenegru, Kazahstan, Turkmenistan, Belarus și Serbia. Potrivit Ministerului de Externe, demersuri similare prin canale diplomatice au fost înaintate ministerelor afacerilor externe din Polonia, Rusia, Irlanda, Letonia, Kârgâzstan, Tadjikistan, Israel, Luxemburg, Uzbekistan.

Se permite accesul în baza certificatelor de vaccinare eliberate de autoritățile Republicii Moldova, care sunt conforme cu standardele Organizației Mondiale a Sănătății și a Uniunii Europene, este permis accesul cetățenilor moldoveni în următoarele țări: Bulgaria, România, San Marino, Grecia, Germania, Lituania, Austria, Croația, Slovacia, Slovenia, Elveția, Finlanda, Bosnia și Herțegovina, Irlanda, Danemarca, Armenia, Franța, Olanda, Cehia, Macedonia de Nord, Spania, Albania, Belgia, Canada, Italia, Arabia Saudită, Marea Britanie, Malta.

Citiți și: Certificatul COVID-19 eliberat de R. Moldova va deveni echivalent cu cel emis de țările UE, după ce va fi aprobat de Comisia Europeană