Principală  —  Ştiri  —  Social   —   CEC: „Procesul de votare în…

CEC: „Procesul de votare în cadrul alegerilor locale noi organizate astăzi s-a încheiat”

Duminică, 16 octombrie 2022, au avut loc alegeri locale noi în trei localități din R. Moldova. În localitățile Sălcuța, raionul Căușeni, Ialpujeni, raionul Cimișlia și Braniște, raionul Rîșcani au fost aleși primarii, anunță Comisia Electorală Centrală.

Procesul de votare s-a încheiat la ora 21.00. Conform informațiilor deținute de CEC, până la închiderea secțiilor de votare, și-au exercitat dreptul la vot 2 303 alegători:

  • satul Sălcuța, raionul Căușeni – 1 256 alegători (33,71%);
  • comuna Ialpujeni, raionul Cimișlia – 473 alegători (36,92%);
  • comuna Braniște, raionul Rîșcani – 574 alegători (57,00%).

În cele ce urmează, birourile electorale ale secțiilor de votare vor număra voturile și după întocmirea proceselor-verbale, CEC va prezenta rezultatele preliminare ale scrutinului de astăzi.

Amintim că, în conformitate cu prevederile legale, pentru a fi considerate valabile, la alegeri trebuie să participe cel puțin 1/4 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

Pentru cele 3 mandate de primar, candidează 8 persoane, desemnate de 6 partide politice. Conform criteriului de gen, 3 candidați sunt femei și 5 sunt bărbați. La urne sunt așteptați 6 003 alegători. Până la ora 18:00 au fost înregistrați 2 106 persoane.

Secțiile de votare vor fi deschise în intervalul de timp: 07:00 și 21:00. Pentru acest scrutin CEC a acreditat 20 de observatori naționali.

Cele șase partide care și-au înaintat candidați sunt: Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Democrat din Moldova, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova și Partidul Schimbării.

Toate formațiunile au anunțat că nu au suportat nicio cheltuială pentru campania electorală. Astfel, în rapoartele financiare depuse la CEC, nu sunt reflectate nici venituri și nici cheltuieli în susținerea candidaților înaintați.