Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ce trebuie să cunoască cetățenii…

Ce trebuie să cunoască cetățenii despre consumul de alcool și COVID-19. Precizările Agenției Naționale pentru Sănătate Publică

Pandemia COVID-19 a generat un șir de informații false, inclusiv ce țin de consumul alcoolului. În acest context, reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) au prezentat un șir de date ce țin de consumul alcoolului pentru a dezbate mituri și vin cu mai multe recomandări practice în acest sens.

Fapte generale despre alcool

Alcoolul etilic sau etanolul este o substanță toxică care poate provoca dependență și se conține în produse precum băuturile alcoolice tari, vinul, berea și alte produse alcoolice.

În unele cazuri, acest tip de alcool poate fi confundat cu alcoolul metilic, substanță care poate genera orbire sau insuficiență renală. Potrivit rapoartelor mass-media și a unor informații din surse publice, în timpul primelor luni ale pandemiei COVID-19 au fost înregistrate decese provocate de consumul băuturilor ce conțineau alcool metilic, fapt generat de o credință falsă că acesta poate trata noul coronavirus.

Este foarte important de menționat că alcoolul slăbește sistemul imun și reduce capacitatea organismului de a lupta cu bolile infecțioase. În plus, consumat în cantități exagerate este un factor de risc pentru apariția sindromului de detresă respiratorie acută (ARDS), una dintre cele mai severe complicații ale COVID-19.

Mituri frecvente despre COVID-19 și consumul de alcool

Mit: Consumul de alcool ajută la distrugerea virusului ce cauzează COVID-19.

Adevăr:  Consumul de alcool nu ucide virusul. În schimb, consumul de alcool poate crește riscul afectării sănătății dacă o persoană se infectează cu noul coronavirus, SARS-CoV-2. Alcoolul (de o concentrație minimă de 60%) poate fi utilizat în mod eficient doar pentru uz extern pentru dezinfectarea mâinilor și a suprafețelor obiectelor, dar nu are efect dezinfectant atunci când este administrat intern.

Mit: Atunci când se consumă băuturi alcoolice tari, particulele virale conținute în aerul inhalat sunt distruse.

Adevăr: Consumul de alcool nu ajută la distrugerea particulelor virale conținute în aerul inhalat, nu dezinfectează cavitatea bucală și faringele și în niciun caz nu este o modalitate de protecție împotriva virusului.

Mit: Consumul de alcool (sub formă de bere, vin, alcool distilat sau tincturi de plante) întărește sistemul imunitar uman și crește rezistența organismului la virus.

Adevăr: Consumul de alcool are un efect devastator asupra sistemului imun și nu mărește rezistența organismului la virus.

Recomandări practice:

– Pentru a vă întări imunitatea și a diminua riscul infectării cu noul coronavirus, evitați consumul de alcool;

– Dacă serviți alcool, reduceți aportul la minim și evitați intoxicația cu alcool;

– Consumul de alcool este asociat adesea cu fumatul. Nu uitați că fumătorii au un risc sporit pentru forme grave de COVID-19. Din aceste motive, evitați fumatul, în special în spațiile închise, în care puneți în pericol sănătatea celor din jur;

– Discutați cu tinerii și adolescenții care locuiesc cu dvs. despre COVID-19 și aspecte legate de alcool, cum ar fi pericolele încălcării cerințelor de autoizolare și distanțare fizică. Astfel de încălcări pot agrava evoluția pandemiei.

– Controlați timpul petrecut de copii și adolescenți în fața calculatorului și a televizorului. Sursele mass-media pot face publicitate în anumite ore privind consumul de alcool, ceea ce constituie o informație nocivă pentru acest grup de vârstă.

– Nu consumați în niciun caz alcoolul împreună cu medicamente, chiar dacă acestea sunt pe bază de plante și pot fi eliberate fără prescripție medicală. Utilizarea acestei combinații poate reduce eficacitatea medicamentelor sau dimpotrivă – mări efectul acestora, nivelul de toxicitate și pericolul pentru viață și sănătate.