• Ce este un coronavirus de tip nou? Întrebări și răspunsuri de la Ministerul Sănătății

  Ce este un coronavirus de tip nou? Întrebări și răspunsuri de la Ministerul Sănătății
  de
  vizualizări
  24 februarie 2020 | 08:56

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a publicat o notă unde oferă răspunsuri la un set de întrebări cu privire la noul coronavirus, care în China, acolo unde a pornit epidemia, numărul total al persoanelor infectate este 76.936 şi al deceselor este de 2.442.

  Ce este un coronavirus?

  Coronavirusurile sunt o familie mare de virusuri, găsite atât la animale, cât și la oameni. Unele infectează oamenii și sunt cunoscute pentru faptul că provoacă boli, de la o răceală obișnuită până la așa boli grave ca sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul respirator acut sever (SARS).

  Ce este un coronavirus „nou”?

  Un coronavirus nou (COVID-19) este o tulpină nouă de coronavirus care nu a fost identificată mai înainte la oameni. Noul coronavirus, în prezent denumit COVID-19 nu fusese depistat înainte de raportarea focarului din Wuhan, China în decembrie 2019.

  Cât de periculos este?

  Ca și în cazul altor boli respiratorii, infectarea cu COVID-19  poate cauza simptome ușoare, inclusiv nasul înfundat, gâtul inflamat, tuse și febră. Poate fi mai grav pentru unele persoane și poate duce la pneumonie sau dificultăți de respirație. Mai rar, boala poate fi fatală. Persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni preexistente (cum ar fi, diabet și boli cardiace) par să fie mai vulnerabili la îmbolnăvirea gravă cu virusul.

  Poate COVID-19 să fie transmis de la persoană la persoană?

  Da, COVID-19 cauzează boli respiratorii și poate fi transmis de la persoană la persoană, de regulă, după contactul strâns cu pacientul infectat, de exemplu, într-o gospodărie, loc de muncă, sau centru medical.

  Ce pot face ca să mă protejez?

  • Spală-te pe mâini des cu un produs de mâini pe bază de alcool sau cu săpun și apă

  De ce? Spălatul pe mâini cu un produs de mâini pe bază de alcool sau cu săpun ucide virusul, dacă acesta se află pe mâinile tale.

  • Menține distanța socială – menține distanța de cel puțin 1 metru între tine și alte persoane, mai ales cele care tușesc, strănută și au febră.

  De ce? Atunci când persoana infectată cu o boală respiratorie, cum ar fi COVID-19, tușește sau strănută, ea proiectează picături mici care conțin virusul. Dacă ești prea aproape, poți inhala virusul.

  • Nu îți atinge gura, nasul și ochii cu mâna.

  De ce? Mâinile se ating de multe suprafețe care pot fi contaminate cu virusul. Dacă îți atingi ochii, nasul sau gura cu mâinile contaminate, poți transfera virusul de pe suprafață la tine.

  • Dacă ai febră, tușești sau îți este greu să respiri, adresează-te timpuriu la medic. Spune-i prestatorului tău de servicii de sănătate dacă ai călătorit într-o zonă în China unde a fost raportat COVID-19 , sau dacă ai fost în contact strâns cu cineva care s-a deplasat din China și are simptome respiratorii.

  De ce? Ori de câte ori ai febră, tușești sau ți-e greu să respiri este important să te adresezi la medic prompt, dat fiind că aceasta s-ar putea datora unei infecții respiratorii sau altei afecțiuni grave. Simptomele respiratorii cu febră au un șir de cauze și, în funcție de istoricul tău personal al călătoriilor și de circumstanțe, COVID-19  ar putea fi una dintre ele.

  • Dacă ai simptome respiratorii ușoare și nu ai călătorit în China sau pe teritoriul ei, aplică cu grijă igiena respiratorie și de mâini de bază și stai acasă până când te recuperezi, dacă este posibil.


  Să port mască ca să mă protejez?

  Purtatul unei măști medicale poate contribui la limitarea răspândirii unor boli respiratorii. Totuși, doar purtatul măștii nu este garantat că va stopa infecțiile și trebuie combinat cu alte măsuri de prevenție, inclusiv igiena de mâini și respiratorie și evitarea contactului strâns – cel puțin distanța de 1 metru între tine și alte persoane.

  Cine se poate infecta cu acest virus?

  Persoanele care locuiesc sau călătoresc într-o zonă unde circulă virusul COVID-19  pot fi expuși riscului de infectare.

  Lucrătorii medicali care îngrijesc persoane care s-au îmbolnăvit de COVID-19  sunt expuși unui risc mai mare și trebuie să se protejeze prin proceduri adecvate de prevenire și control al infecției.

  OMS monitorizează în mod continuu epidemiologia acestui focar pentru a înțelege mai bine unde circulă virusul și cum oameni se pot proteja de infecție. Pentru mai multe informații, vezi situația cea mai recentă, oferită de OMS: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/

  Cum se răspândește virusul?

  Noul coronavirus este un virus respirator care se răspândește în primul rând prin contactul cu o persoană infectată prin picăturile respiratorii generate atunci când persoana, de exemplu, tușește sau strănută, sau prin picături de salivă sau scurgeri nazale. Este important ca toți să practice o igienă respiratorie bună. De exemplu, strănută și tușește în cotul îndoit, sau folosește un șervețel și aruncă-l imediat într-o ladă de gunoi închisă. De asemenea, este important ca persoanele să-și spele mâinile regulat fie cu un produs de mâini, bazat pe alcool, fie cu săpun și apă.

  Cât de mult supraviețuiește virusul pe suprafețe?

  Încă nu se știe cât de mult virusul COVID-19  supraviețuiește pe suprafețe, deși informațiile preliminare sugerează că virusul poate supraviețui câteva ore. Aplicarea unor dezinfectanți simpli pot ucide virusul, astfel eliminând posibilitatea acestuia de a infecta în continuare persoanele.

  Care este deosebirea între îmbolnăvirea cauzată de infecția COVID-19  , gripă sau o răceală?

  Persoanele infectate cu COVID-19 , gripă sau o răceală în mod tipic dezvoltă simptome respiratorii, cum ar fi febră, tuse și scurgeri nazale. Deși multe simptome sunt la fel, ele sunt cauzate de diferite virusuri. Din cauza similarității acestora, poate fi greu de identificat boala doar în baza simptomelor. De aceea, sunt necesare testele de laborator pentru a confirma dacă cineva are COVID-19  .

  Persoanele care tușesc, au febră sau dificultăți de respirație trebuie să se adreseze timpuriu la medic. Pacienții trebuie să informeze prestatorii de servicii medicale dacă au călătorit în decursul a 14 zile înainte de dezvoltarea simptomelor sau dacă s-au aflat în contact strâns cu cineva care este bolnav cu simptome respiratorii.

  Cât durează perioada de incubare?

  Perioada de incubare este intervalul de timp între infectare și apariția simptomelor clinice ale bolii. Estimările actuale ale perioadei de incubare variază între 2 și 11 zile, și aceste estimări vor fi îmbunătățite cu apariția mai multor date. În baza informațiilor despre alte boli cauzate de coronavirus, cum ar fi MERS și SARS, perioada de incubare a COVID-19  ar putea fi până la 14 zile.

  Poți să te molipsești de COVID-19 de la o persoană care nu prezintă nici un simptom?

  Înțelegerea intervalului în care pacienții infectați pot răspândi virusul altor persoane este critică pentru întreprinderea acțiunilor de control. Sunt necesare informații medicale detaliate de la persoanele infectate pentru a determina intervalul infecțios al COVID-19  . Potrivit rapoartelor recente, ar putea fi posibil ca persoanele infectate cu COVID-19  să fie molipsitoare înainte de a manifesta simptome semnificative. Totuși, în baza datelor actualmente disponibile, persoanele care au simptome cauzează majoritatea răspândirii virusului.

  Există vreun medicament specific pentru prevenirea sau tratarea COVID-19?

  La zi, nu există medicamente specifice recomandate pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus. Totuși, cei infectați cu COVID-19  trebuie să primească îngrijire adecvată pentru ameliorarea și tratarea simptomelor, iar cei care suferă de afecțiune gravă trebuie să primească îngrijire de sprijin optimizată. Unele tratamente specifice se află în proces de cercetare și vor fi testate prin intermediul studiilor clinice intervenționale. OMS contribuie la coordonarea eforturilor pentru elaborarea medicamentelor pentru tratarea COVID-19   cu un șir de parteneri.

  Dacă vrei să te protejezi de infectarea cu noul coronavirus, trebuie să menții igiena mâinilor și respiratorie de bază, să practici alimentarea sigură și să eviți contactul strâns, ori de câte ori este posibil, cu orice persoană care manifestă simptome de boală respiratorie, cum ar fi tusea sau strănutul.

  Următoarele măsuri nu sunt recomandate în mod specific ca remedii pentru COVID-19  , dat fiind că nu sunt eficace pentru a te proteja și pot chiar fi dăunătoare:

  • Administrarea vitaminei C
  • Fumatul
  • Consumul ceaiurilor de ierburi tradiționale
  • Purtatul mai multor măști pentru maximizarea protecției
  • Automedicația, cum ar fi administrarea antibioticelor

  În orice caz, dacă ai febră, tușești și ți-e greu să respiri, adresează-te la medic cât de curând pentru a reduce riscul de dezvoltare a unei infecții mai grave și neapărat informează-ți prestatorul de servicii medicale despre călătoriile recente.

  Ce trebuie să faci dacă ai călătorit într-o țară unde există îmbolnăviri cu COVID-19?

  Fiecare persoană revenită în țară este îndemnată să apeleze Linia Verde a Agenției Naționale de Sănătate Publică: 080012300, în cazul în care prezintă următoarele simptome:
  – febră
  – tuse
  -rinoree (nas curgător)
  -dificultăți de respirație.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  România: Fosta șefă a DIICOT România, Alina Bica, urmărită internațional, a fost prinsă în Italia

  Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, urmărită internațional cu mandat european pentru infracțiunea de favorizarea infactorilor, și Ioan Bene, de asemenea condamnat în România și urmărit internațional, au fost prinș…
  România: Fosta șefă a DIICOT România, Alina Bica, urmărită internațional, a fost prinsă în Italia

  Opinia separată a lui Vladimir Țurcan, „judecător în propria cauză”, privind decizia potrivit căreia actele CC nu pot fi atacate

  „Lipsa controlului judecătoresc în privința legalității activității administrative (funcționale) realizată de Curtea Constituțională (CC) ar genera profunde semne de întrebare referitoare la transparența, legal…
  Opinia separată a lui Vladimir Țurcan, „judecător în propria cauză”, privind decizia potrivit căreia actele CC nu pot fi atacate

  Zagorodnîi rămâne încă în funcție. CC a respins solicitarea lui Alaiba de a suspenda hotărârea prin care a fost numit la ANSC: „Nu a motivat”

  Curtea Constituțională (CC) a respins vineri, 10 iulie, solicitarea deputatului Dumitru Alaiba privind suspendarea acțiunii Hotărârii Parlamentului nr. 1 din 7 februarie 2019, prin care Anatolie Zagorodnîi a fo…
  Zagorodnîi rămâne încă în funcție. CC a respins solicitarea lui Alaiba de a suspenda hotărârea prin care a fost numit la ANSC: „Nu a motivat”

  S-au scumpit hainele și încălțămintea de vară, fructele exotice și ouăle. Cu cât au crescut prețurile luna trecută

  Față de luna mai, în iunie au crescut prețurile în special la mărfurile specifice sezonului estival, arată datele publicate vineri, 10 iulie, de Biroul Național de Statistică (BNS). Astfel, au fost înregistrate…
  S-au scumpit hainele și încălțămintea de vară, fructele exotice și ouăle. Cu cât au crescut prețurile luna trecută

  DOC/ Judecător la CtEDO din partea R. Moldova: Detalii despre concursul privind selectarea candidaţilor și comisia care va alege

  Din Comisia pentru selectarea candidaţilor la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) ar urma să facă parte 17 membri. Un proiect în acest sens a fost elaborat de Ministerul Justiți…
  DOC/ Judecător la CtEDO din partea R. Moldova: Detalii despre concursul privind selectarea candidaţilor și comisia care va alege

  Filip nu exclude că Nichiforciuc și Andronachi ar putea pleca la PSRM

  În ultima perioadă, deputații Vladimir Andronachi și Eugeniu Nichiforciuc sunt mai absenți din activitatea PDM. Liderul partidului, Pavel Filip, nu exclude că aceștia ar putea adera la PSRM, în contextul în car…
  Filip nu exclude că Nichiforciuc și Andronachi ar putea pleca la PSRM