Principală  —  IMPORTANTE   —   Cazul minorei care a decedat…

Cazul minorei care a decedat după ce a fost lovită de un troleibuz. Opt angajați ai RTEC, suspendați din funcții pe perioada anchetei

Foto: RTEC

Opt persoane cu funcții de răspundere de la Regia Transport Electric Chișinău (RTEC) au fost suspendate din funcții pe perioada anchetei de serviciu, inițiate în cadrul întreprinderii de transport public, după ce o copilă de 12 ani a fost lovită mortal de un troleibuz în sectorul Ciocana al capitalei. Un anunț în acest sens a fost făcut luni dimineață, 27 martie, de primarul capitalei, Ion Ceban, în ședința săptămânală a serviciilor Primăriei municipiului Chișinău.

„(…) Organele competente examinează cazul care este destul de complicat pentru toți. Vreau să menționez că în aceeași zi, la Regia Transport Electric a fost inițiată o anchetă de serviciu și crearea comisiei care analizează cauzele accidentului. În aceeași zi, opt persoane de la Regia Transport Electric cu funcții de răspundere au fost suspendate din funcție pe perioada anchetei.

De la toate persoanele responsabile au fost solicitate explicațiile de rigoare. Am solicitat să fie întreprinse măsurile suplimentare pentru verificarea riguroasă a angajaților care ies la linie, atât pentru angajații Regiei Transport Electric, cât și pentru Parcul Urban de Autobuze și examinarea încălcării circulației rutiere din ultima perioadă. Am solicitat ca toți colegii să pregătească o scrisoare cu mai multe recomandări către autoritatea centrală, către Ministerul de Interne să se autosesizeze pentru a fi luate în calcul toate opțiunile în ceea ce privește circulația rutieră în municipiul Chișinău (…)”, a spus Ceban.

Șoferița de la volanul troleibuzului care a lovit mortal vineri, 24 martie, minora de 12 ani pe bulevardul Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana al capitalei a fost reținută de către oamenii legii pentru 72 de ore. Ulterior, șoferița a fost arestată pentru 30 de zile.

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat vineri că o minoră cu vârsta de aproximativ 12 ani a decedat în jurul orei 15:30, după ce a fost lovită de un troleibuz, pe bulevardul Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana al capitalei. Poliția a declarat că, potrivit versiunii preliminare, „copila a fost lovită în timp ce traversa strada regulamentar, la o trecere nedirijată pentru pietoni.” Totuși, taxatoarea troleibuzului care a lovit copila spune că aceasta traversa neregulamentar strada.

Ulterior, cei de la PUA și RTEC au anunțat intensificarea verificărilor șoferilor de troleibuze și autobuze.

Verificată va fi starea fizică și psihologică a șoferilor, participarea regulată a acestora la instruirile obligatorii privind respectarea RCR, respectarea obligațiunilor funcționale, dar și fișele conducătorilor și a tuturor incidentelor sau plângerilor în care au fost implicați.

„În urma verificărilor vor fi întreprinse toate măsurile necesare, de la sancțiuni disciplinare/financiare până la eliberări din funcție. Este important ca șoferii să respecte legile și regulamentele de circulație și să fie supuși verificărilor de siguranță pentru a se asigura că pasagerii și participanții la trafic sunt în siguranță”, menționează cei de la Regia Transport Electric Chișinău.