Principală  —  IMPORTANTE   —   Câte persoane din R. Moldova…

Câte persoane din R. Moldova s-au infectat repetat cu noul coronavirus?

De la începutul pandemiei, în R. Moldova au fost înregistrate 340 de cazuri de infectare repetată cu virusul SAR-CoV-2 (coronavirus). Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), la situația zilei de 11 martie, numărul cazurilor de infectare repetată constituie circa 0,2% din numărul total de infectări cu noul coronavirus.

Reprezentanții ANSP atenționează că „infectarea repetată a persoanelor vorbește despre faptul că persoanele care au făcut infecția Covid-19 nu creează o imunitate care i-ar proteja pe o perioadă îndelungată”.

Potrivit lui Ştefan Gheorghiţă, şeful Secţiei supravegherea epidemiologică a gripei şi infecţiilor respiratorii virale acute, din cadrul ANSP, circa 65,3% din cauzele de infectare cu noul coronavirus repetată sunt înregistrat în perioada 3-6 luni după infectarea primară.

Cele mai multe cazuri de infectare repetată au fost înregistrate în municipiul Chișinău, circa 40,9%, dintre care 29% sunt persoane din grupul de vârstă: 50-59 de ani.

Totodată, conform distribuirii cazurilor repetate de infectare în funcție de vârstă, cele mai multe cazuri au fost înregistrate la persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani, dar și cele din grupul de vârstă 60-69 de ani. Alte nouă cazuri de infectare au fost depistate în rândul tinerilor cu vârsta între 10-19 ani și trei copii cu vârsta între 0-9 ani au fost contaminați repetat.

După distribuția cazurilor după gen, din numărul total de persoane infectate repetat – 57,1% au fost femei și respectiv 42,9% – bărbați.

Ştefan Gheorghiţă, şeful Secţiei supravegherea epidemiologică a gripei şi infecţiilor respiratorii virale acute, din cadrul ANSP

Datele ANSP arată că au fost înregistrate decese în rândul persoanele care au fost contaminate repetat cu coronavirus.

Șeful Secţiei supravegherea epidemiologică a gripei şi infecţiilor respiratorii virale acute, din cadrul ANSP, susține că printre cazurile de infectare repetată, sunt atât persoane care s-au tratat la domiciliu, având o formă ușoară a infecției, cât și cazuri mai grave: „În diferite situații, sunt cazuri când prima data a fost ușoare, a doua ora mai grav și invers sunt cazuri”.

Totodată, reprezentantul ANSP atenționează că „infectarea repetată a persoanelor vorbește despre faptul că persoanele care au făcut infecția Covid-19 nu creează o imunitate care i-ar proteja pe o perioadă îndelungată”.

„De aceea, aflându-ne în situația pandemică a infecției cu Covid-19, toate persoanele, inclusiv și persoanele care deja au făcut infecția cu Covid-19 trebuie să respecte regulile de prevenire a virusului, cum ar fi purtarea corectă a măștii, distanța socială, evitarea locurilor aglomerate, igiena mâinilor, igiena locuinței și a locului unde muncește, igiena în transport ș.a.m.d”, a punctat Ștefan Gheorghiţă.

Bilanțul cazurilor de Covid-19 în R. Moldova a ajuns la 201 909. Până vineri, 12 martie, 4258 de persoane au decedat în urma complicațiilor provocate de noul coronavirus, dintre care 96 de cazuri sunt lucrători medicali.