Avocatul Poporului oferă detalii despre cazul soldatului care a fost maltratat
Avocatul Poporului s-a autosesizat în legătură cu imaginile publicate pe rețelele de socializare în care un tânăr soldat a fost maltratat în cadrul uneia dintre unitățile Armatei Naționale. Potrivit Ombudsmanului acesta nu este un caz izolat, or și alți doi tineri au fost maltratați în aceeași zi, de către un tânăr în vârstă de 20 de ani.
Potrivit unui comunicat de presă al Avocatului Poporului, angajații Direcției prevenirea torturii au întreprins o vizită de documentare în unitatea militară în care s-a produs incidentul.
„Alegațiile cu privire la maltratare cu cruzime s-au adeverit. În seara de 01 iunie 2019, militarul pe crontract, subofițerul C., a.n.1998 a agresat fizic, aplicând mai multe lovituri în regiunea spatelui, a membrelor inferioare în cantina și uscătoria unității cu obiecte contendente dure (din cuvintele victimelor: un fier de la pat/ taburet) asupra a trei militari în termen din diferite motive. Leziunile au fost identificate abia la 3 iunie 2019, la ora. 08.20, atunci când militarii-victime au raportat Comandantului de subunitate”, se precizează în comunicatul Ombudsmanului.
Tânărul în vârstă de 20 de ani și-a recunoscut fapta și a fost reținut de forțele de ordine. Victimele, la rândul lor, au fost redirecționate la Spitalul clinic militar din Chișinău pentru a fi examinați. La Spital, militarii în termen au confirmat alegațiile de maltratare, invocând lipsa mecanismelor de protecție în situațiile respective.
Foto: Facebook/Silvia Baziuc
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.