Principală  —  IMPORTANTE   —   Autoritățile din sănătate susțin că…

Autoritățile din sănătate susțin că nu au venit rezultatele laboratorului din Germania, pentru a stabili dacă în R. Moldova este prezentă varianta Delta a COVID-19, deși anterior au declarat că rezultatele vor fi anunțate pe 14 iulie

Foto-simbol
Foto: Digi 24

Autoritățile din sănătate susțin că nu au venit rezultatele laboratorului din Germania pentru a stabili dacă în R. Moldova este prezentă varianta Delta a COVID-19. Asta deși secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Denis Cernelea, a declarat marți, 13 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, că rezultatele vor fi anunțate pe 14 iulie.

„Încă nu au venit. Noi o să publicăm un comunicat când vor fi”, a spus pentru Ziarul de Gardă Cristina Stratulat, consultantă pe comunicare a ministerului Sănătății.

Secretarul de stat al MSMPS, Denis Cernelea, a declarat în cadrul conferinței de presă, că variantele virusului SARS-CoV-2 – Delta și Lambada nu pot fi detectate în laboratoarele din R. Moldova.

„Nu pot fi detectate. Acest lucru este planificat pentru perioada următoare cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) să fie dotat laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), dar cu mai multe detalii vom reveni mai târziu. Pentru ziua de mâine, 14 iulie, vor veni rezultatele din Germania și, respectiv, vom face acel comunicat pentru a-i informa pe toți”, a spus Cernelea.

Pe 25 iunie, autoritățile din sănătate au anunțat printr-un comunicat de presă, că vor fi prelevate probe, care vor fi transmise la un laborator din Germania, pentru a stabili dacă tulpina Delta este prezentă în R. Moldova.

Varianta Delta, detectată pentru prima dată în India, considerată cea mai adaptată dintre cele patru variante virale de îngrijorare. Este de două ori mai contagioasă decât tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât varianta Alpha, cunoscută ca varianta britanică, potrivit unui comunicat al Comitetului Național de Vaccinare. Varianta Delta are potențialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite țări, fiind responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate, scrie Digi 24.