Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Rosselhoznadzor este „îngrijorat de cazurile…

Rosselhoznadzor este „îngrijorat de cazurile tot mai frecvente de detectare a obiectelor de carantină în produsele vegetale din R. Moldova” și reamintește despre o „eventuală introducere a restricțiilor”. Ce spune ANSA

Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse „Rosselhoznadzor” susține că „este îngrijorat” de cazurile tot mai frecvente „de detectare a obiectelor de carantină în produsele vegetale din R. Moldova” și reamintește despre o „eventuală introducere a restricțiilor” pentru produsele moldovenești, despre care ar fi anunțat autoritățile noastre, printr-o notificare expediată în iulie curent. De cealaltă parte, responsabilii din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) susțin că „nu cunosc despre ce fel de notificare se vorbește”.

Într-un comunicat al „Rosselhoznadzor”, publicat pe 8 august, se menționează că, în Rusia continuă să ajungă „produse vegetale infectate din Moldova”, „în ciuda notei transmise de serviciu, în iulie 2022, privind examinarea posibilității de introducere a restricțiilor temporare” pentru produsele din R. Moldova.

„Rosselhoznadzor este îngrijorat de creșterea cazurilor de depistare a obiectelor puse în carantină pentru țările membre UEEAm, în produsele vegetale moldovenești. Pentru 2021 și 2022, în produsele vegetale care au venit din R. Moldova pe teritoriul Rusiei, au fost stabilite 93 de cazuri de detectare a 11 tipuri de obiecte de carantină.

În ciuda notei trimise de Serviciu, în iulie 2022, privind examinarea problemei de introducere a restricțiilor temporare, continuă furnizarea de produse vegetale contaminate pe piața internă (a Rusiei n.r.)”, se arată în comunicatul „Rosselhoznadzor”.

Potrivit Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse, doar în luna iulie s-au înregistrat 13 cazuri de depistare a cinci tipuri de obiecte de carantină pentru țările UEE. Printre acestea se numără molia orientală, musca orientală a fructelor și musca mediteraneană a fructelor, precum și putregaiul maro de monilioză și ambrozia din frunze de salvia.

Solicitați de Ziarul de Gardă, responsabilii din cadrul Agenției Naţionale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) ne-au comunicat că „nu cunosc despre ce fel de notă se vorbește” și au menționat că notificările din Federația Rusă vin în urma depistării organismelor, iar o astfel de notificare ar putea să se refere și la „organisme depistate într-un lot cu marfă din februarie”.

„Produse de carantină pentru Federația Rusia, pentru R. Moldova acestea sunt organisme dăunătoare. Nu cunosc despre ce fel de notă se vorbește. Notificările din Federația Rusă vin în urma organismelor depistate. Asta poate să fie și organisme depistate într-un lot cu marfă din februarie și ei ne informează pe noi în iulie, în august, în septembrie, când au timp și la discreția lor.

Notificarea respectivă poate să fie la un lot în care au fost depistate anterior organisme de carantină. Poate fi orice notificare, poate să fie și la material săditor și la alte produse de origine vegetală. Nu este neapărat o notificare care vine concret numai pentru direcția noastră sau pe produsele exportate prin intermediul certificatelor fitosanitare”, Iulia Haidarlî, șefă adjunctă a direcției fitosanitare din cadrul ANSA.