Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Audit la „Teleradio Moldova” şi…

Audit la „Teleradio Moldova” şi CCA: ilegalităţi şi rapoarte financiare neveridice

Curtea de Conturi (CC) a constatat abateri în activitatea economico-financiară a companiei Teleradio Moldova şi a Consiliului Coordonator al Audiovizualului din R. Moldova (CCA). Utilizarea ineficientă a banilor publici şi colectarea defectuasă a creanţelor sunt principalele probleme a CCA, enunţate în raportul de audit prezentat astăzi de către CC. Echipa de auditori au depistat lacune în gestionarea patrimoniului care aparţine companiei „Teleradio Moldova”. Management defectuos, venituri mici şi nejustificarea dării în arendă a spaţiilor sunt alte probleme întâlnite la compania „Teleradio Moldova”.

CCA nu şi-a revendicat dreptul asupra unor mijloace financiare care i se datorează. „CCA nu a întreprins colectarea creanţelor în valoare de 1 milion de lei şi nu poate justifica apariţia creanţelor. Colectarea creanţelor pe cale judiciară e dubioasă. Achitarea contribuţiilor sociale a rezultat cu diferenţe între datele CCA şi CNAS. Deşi CCA a avut susţinere de 1,5 milioane de lei, contabilitatea nu stabileşte modul de evidenţă a acestora”, spune Tamara Andruşca, vicepreşedinta Curţii de Conturi a R. Moldova.

Neregulile se conţin în Raportul auditului financiar privind gestiunea economico-financiară şi administrarea patrimoniului de către IPNA Compania „Teleradio Moldova” şi în Raportul auditului situaţiilor financiare ale Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) din Moldova. Acestea au fost prezentate în cadrul Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media de către conducerea Curții de Conturi.

Totodată, auditorii de la CC au constatat devieri în contabilitatea şi administrarea patrimoniului CCA. „Lipsesc documente justificative despre casarea mijloacelor fixe, uzura etc. În urma unui litigiu, cu un agent economic, a fost pus sechestru pe clădirea administrată de CCA”, menţionează Andruşca. Vicepreşedinta CC a precizat că, de fapt, CCA nu are stabilite tarife exacte pentru un minut de emisiune în cadrul Teleradio Moldova, motiv pentru care e greu de evaluat resursele financiare şi de verificat cum se cheltuie banii alocaţi din bugetul de stat.

La rândul său, Dragoş Vicol, preşedintele CCA, spune că instituţia pe care o reprezintă nu are un soft care le-ar permite armonizarea tarifelor de emisie. „Noi avem nevoie de un soft. E imposibil. Noi armonizăm lucrurile. Vă asigur că greşelile nu poartă un caracter premeditar. Este spaţiu legal să indreptăm aceste lucruri, fără a suferi bugetul de stat. Responsabilitatea mi-o asum în totalitate”, a declarat Dragoş Vicol, preşedinte CCA. Vicol a mai spus că în cadrul CCA nu există un expert în audit, deoarece salariul este foarte mic. În mediu, un minut de emisie la Moldova 1 costă 452 de lei, iar la Radio Moldova – 49 de lei pentru un minut.

Vlad Bătrâncea, deputat din partea PSRM, a întrebat care este numele agentului economic care a pus sechestru pe clădirea CCA şi ce intenţionează să facă mai departe. „Agentul e poprietarul unei încăperi din oficiul CCA. Încă din anul 1990 erau privatizate unele încăperi. Nu vă pot spune acum numele agentului, vă pot spune suplimentar. E un litigiu vechi deja. În baza unei hotărâri a Guvernului a fost transmisă integral clădirea CCA. Hotărârea a fost adoptată în anul 2010”, a răspuns Tamara Andruşca. Blocul în care se află CCA este monument istoric.

Cum sunt utilizaţi banii publici preconizaţi pentru activitatea companiei „Teleradio Moldova”

Referitor la situaţia financiară din cadrul instituţiei publice „Teleradio Moldova”, CC a observat abateri financiare şi nerespectarea atribuţiilor de serviciu. „Rapoartele financiare au fost denaturate. Creanţele nu reprezintă o imagine veridică, iar veniturile din darea în arendă a spaţiilor imobile nu corespund criteriilor de autenticitate. Nu sunt exercitate pe deplin atribuţiile. Resursele financire nu sunt suficiente. Ţinem să specificăm că pentru anul 2016 instituţia publică a primit 120 milioane de lei, dintre care 56 de milioane de lei au fost cheltuiţi pentru personal; 49 de milioane de lei pentru arenda emiţătoarelor, plata UE etc. şi 129 mii lei pentru reparaţii curente”, a raportat Sergiu Corneţchi, auditor în cadrul CC.

Olga Bordeianu, preşedinta Companiei „Teleradio Moldova”, a comentat: „La noi situaţia e complicată, dar lucrăm. Mijloace fixe sunt multe, care se trag din anii 1970. Încasări nu se prea fac. S-au îngrămădit foarte multe mijlocae fixe, echipamente vechi, stocuri care stau la depozit. Vom face curat, dar necesită foarte mult timp şi lucru”.

Printre problemele semnalate de către CC se numără şi lipsa de înregistrare a bunurilor imobile la Cadastru. Până în prezent „Teleradio Moldova” nu are un plan pentru valorificarea acestor bunuri care pot aduce venituri în bugetul companiei de televiziune şi radio.

Iulian Carp, deputat PL, i-a reproşat că timp de trei ani, de când este în funcţia de preşedintă la „Teleradio Moldova”, aceasta nu ştie bunurile imobile pe care le administrează. „Primul pas pe care-l faci atunci când vii în funcţie: cere fişa postului, ce ai de gestionat, ce bunuri ai etc. Problema înregistrării propietăţii este veche. Circa 7,9 hectare de teren care aparţin companiei „Teleradio Moldova”. Aveţi peste 5 mii de metri pătraţi, dar valorifcaţi peste o mie de metri pătraţi. Asta înseamnă un management defectuos. Nu aţi prezentat un proiect real. Cui şi cum le dăm în arendă”, a explicat Iulian Carp. Terenurile companiei „Teleradio Moldova” nu sunt la evidenţa contabilă.

În anul 2016, Curtea de Conturi a depistat o serie de carenţe, denaturări şi raportare neveridică în situaţia financiară de la IPNA „Teleradio-Moldova”. În urma controlului, s-au constatat „carenţe ale managementului financiar-contabil şi unele neconformităţi în gestionarea resurselor publice”. CC s-a angajat atunci să monitorizeze „dur” activitatea TRM, pentru a exclude şi a evita carenţele.

Olga Bordeianu a venit la conducerea companiei „Teleradio Moldova” în iunie 2015. ZdG a scris că opinia publică a fost alertată în privinţa unor neclarităţi din CV-ul ei, inclusiv în legătură cu faptul că ar fi introdus date false.