Principală  —  Ştiri  —  Social   —   AIPA, despre perchezițiile efectuate de…

AIPA, despre perchezițiile efectuate de CNA: „A fost reținut un sigur angajat al instituției”

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a venit cu precizări după ce marți, 24 ianuarie, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat verificări, în cadrul unor dosare privind acordarea ilegală a subvențiilor în agricultură. Potrivit instituției, sunt vizați 5 angajați.

Conform uni comunicat al Ministerului Agriculturii, au fost efectuate controale la unul dintre angajații din cadrul oficiului teritorial UTA Găgăuzia, la doi angajați ai oficiului teritorial Bălți și la alți doi angajați din cadrul oficiului Central al Agenției.

Ministerul susține că din informația oferită de către CNA, un singur angajat al AIPA a fost reținut.

„La desfășurarea verificărilor, din cadrul Agenției au fost preluate, pentru documentarea cauzelor, un hard disk și șapte dosare de solicitare a sprijinului financiar pentru acordarea subvențiilor post-investiții. Alte mecanisme de subvenționare nu au fost solicitate spre verificare. Totodată, precizăm faptul că în perioada 2021-2023, AIPA a gestionat în exclusivitate surse financiare din bugetul de stat, care sunt alocate anual conform Legii Bugetului”, se notează în comunicat.

Astfel, Ministerul Agriculturii susține că AIPA „condamnă vehement orice act de corupție” și îndeamnă solicitanții de subvenții să sesizeze conducerea AIPA despre orice abatere admisă în procesul examinării cererilor de către angajați.

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) au efectuat marți, 24 ianuarie 2023, 68 de percheziții, în cadrul unor cauze penale ce țin de gestionarea de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a fondurilor din mai multe proiecte. Detalii despre perchezițiile efectuate au fost oferite, în cadrul unui briefing de presă, de directorul CNA, Iulian Rusu, și șefa PA, Veronica Dragalin.

Potrivit directorului CNA, au fost pornite 26 de cauze penale pe abuzul de putere sau abuzul de serviciu, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani: „Activitățile țin de mai multe episoade care s-au petrecut în ultimele luni, ce țin de gestionarea de către AIPA a fondurilor din mai multe proiecte pe care le implementează”. Șefa PA a declarat că șase persoane au fost reținute, șase sunt cercetate în libertate, iar „alte persoane sunt recunoscute și audiate în calitate de bănuit”.

„Am depistat o schemă prin care 10% din fondurile oferite, contrar prevederilor legale, erau transferate, prin diferite mijloace, către funcționari din cadrul AIPA. Aceste sume ajungeam până la 150 000 de lei per contract de subvenționare. Un alt episod important, cu un prejudiciu stabilit de 3,5 milioane lei a fost depistat într-un alt oficiu teritorial al AIPA.

(…) În cadrul măsurilor speciale de investigații au fost depistați actorii implicați în această schemă. Este vorba despre funcționari AIPA, dar și diverși reprezentanți ai societăților comerciale precum și asociațiilor obștești. Printre beneficiari se numără și primari. (…) Proiectele care au vizat investigațiile CNA includ, în primul rând programul Leader (…), proiectul privind acordarea de plăți directe per cap de animal și proiectul privind acordarea subvențiilor pentru îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural”, a declarat directorul CNA Iulian Rusu.

Potrivit șefului CNA, în urma perchezițiilor au fost ridicate sumele de peste 350 de mii de lei, 10 mii de euro, două mii de dolari, precum și telefoane mobile, blocuri de sistem și altele. Directorul CNA a declarat că investigațiile pe caz continuă.

„Rezultatele preliminare ale perchezițiilor sunt peste 350 de mii de lei, 10 mii de euro, două mii de dolari, bani care au fost ridicați. Un număr de 13 telefoane mobile, trei blocuri de sistem, un laptop, precum și două arme, deținute fără permisul necesar. Pe un singur episod pe care l-am instrumentat am depistat un prejudiciul de de 3,5 milioane lei”, a declarat Iulian Rusu.

Astfel, potrivit șefei PA, în urma perchezițiilor efectuate au fost reținute șase persoane. Alte șase persoane sunt cercetate în stare de libertate, fiind bănuite în cadrul cauzelor penale pe abuzul de putere sau abuzul de serviciu, corupere pasivă, corupere activă trafic de influență și spălare de bani.

„Au fost efectuate 68 de percheziții, în care au fost vizați angajații AIPA din sectoarele teritoriale Bălți și Comrat, administratori de societăți cu răspundere limitată, administratori de societăți pe acțiuni, primari și terțe persoane. Localitățile în care au fost efectuate perchezițiile sunt Glodeni, Sângerei, Bălți, Comrat, Chișinău, Râșcani, Fălești și Drochia. În rezultatul acțiunilor de urmărire penală au fost reținute șase persoane, șase persoane sunt cercetate în libertate, iar alte persoane sunt recunoscute și audiate în calitate de bănuit pe componentele infracțiunii”, a explicat șefa PA Veronica Dragalin.