Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor…

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va fi reorganizată și va avea mai puține posturi de conducere

Guvernul a decis, în ședința din 11 ianuarie 2022, reformarea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Potrivit Executivului, reorganizarea ANSA prevede, între altele, optimizarea subdiviziunilor teritoriale. Astfel, din cele 23 de unități existente în prezent urmează a fi create 10 subdiviziuni fără personalitate juridică, după modelul Cancelariei de stat (oficiile teritoriale).

„În consecință, numărul funcțiilor de conducere se va reduce cu circa 100 de poziții, de la 244 de funcții la 145. Astfel, ponderea funcțiilor de conducere va fi micșorată de la 20% la 12%. Totodată, agenția își va fortifica atribuțiile funcționale care țin de executarea controalelor și asigurarea securității alimentare”.

Atribuțiile managementului structurilor teritoriale vor fi preluate de aparatul central al ANSA, fiind consolidat sistemul de control intern managerial în domeniul integrității instituționale”, anunță Executivul într-un comunicat.

Reformarea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor este argumentată prin necesitatea prestării serviciilor publice în mod eficient, transparent și centralizat, susțin reprezentanții Guvernului.

Potrivit Hotărârii aprobate de Guvern, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va asigura, până la data de 1 aprilie 2023, procesul de reorganizare a subdiviziunilor sale actuale.

Din octombrie 2021, director general al ANSA este Radu Musteață. Radu Musteață este licențiat în tehnologie chimică și industrie alimentară și deține un master în chimie ecologică și protecția mediului. La momentul numirii în funcția de director general, Radu Musteață are o experiență de 7 ani de activitate în cadrul ANSA.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) este autoritatea administrativă cu activitate națională responsabilă de implementarea politicii statului în domeniul de reglementare şi control pentru siguranța alimentelor şi în domeniul sanitar-veterinar, zootehnic, al protecţiei plantelor şi carantinei fitosanitare, controlului semincer, calităţii produselor primare, produselor alimentare şi a hranei pentru animale.