• Adresarea unui fotbalist de la Națională către președintele FMF: „Divizia Națională este plină de paraziți. Oare când transparența va deveni o normalitate?”

  Adresarea unui fotbalist de la Națională către președintele FMF: „Divizia Națională este plină de paraziți. Oare când transparența va deveni o normalitate?”
  Foto: fc-sheriff.com
  17 mai 2021 | 20:34

  Maxim Potîrniche, fotbalist la Naționala Moldovei, care evoluează la clubul FC Petrocub, a venit luni, 17 mai, cu o adresare către președintele Federației Moldovenești de Fotbal (FMF) Leonid Oleinicenco în care vorbește despre situația din fotbalul moldovenesc.

  Într-un mesaj postat pe Facebook, fotbalistul susține că Divizia Națională „este plină de oportuniști, profitori și paraziți ai fotbalului”, enumerând aici patru cluburi vizate în dosarul meciurilor trucate: FC Speranța, FC Florești, FC Dinamo Auto și FC Codru Lozova. Potîrniche acuză că înainte de fiecare etapă din Divizia Națională fotbaliștii cunosc deznodământul a cel puțin trei meciuri din cinci care se joacă. În context, fotbalistul menționează că în cadrul FMF există un departament de integritate care ar trebui valorificat și care să lucreze în folosul fotbaliștilor.

  Domnule Leonid Oleinicenco, Eu sunt fotbalist la FC Petrocub și mă numesc Maxim Potîrniche. De-a lungul carierei am evoluat la așa echipe precum: Academia, Iskra, Zimbru, Sheriff și puțin înafară… De când mă cunosc am iubit fotbalul și cred că-l voi iubi toată viața. Am dedicat acestui sport ultimii 22 de ani și sper că încă o voi putea face mult timp înainte. Pe lângă dragostea și dedicația față de fotbal, am crescut și cu un simț acut al nedreptății, tocmai din acest considerent m-am străduit să-mi fac bine meseria, să fiu sârguincios, să fiu profesionist, să nu încalc regulile, să fiu tolerant, să citesc contractele pe care le semnez, să-mi cunosc atât drepturile cât și obligațiunile față de sportul-rege. Îmi pare foarte rău să văd în ce hal a ajuns astăzi fotbalul din Republica Moldova. Am ajuns pe locul 177 din 210 țări. Da, noi suntem slabi. Dar am ajuns aici din ce considerente? Eșalonul superior, ditamai Divizia Națională este plină de oportuniști, profitori și paraziți ai fotbalului. Așa cluburi ca FC Speranța, FC Florești, FC Dinamo Auto, FC Codru își fac “mendrele”, iar noi cu toții ne facem că plouă. Breasla fotbalistică înainte de fiecare etapă cunoaște deznodământul a cel puțin 3 meciuri din 5 care se joacă. Unde este principiul sportivității, sau “să câștige cel mai bun”? Aici am enumerat doar câteva echipe, iar cele care nu au fost vizate s-au ales cu transpirație rece, la sigur. Am și eu o curiozitate, ieri, când ați venit la Hîncești cu delegația de funcționari din cadrul Federației Române de Fotbal ce i-ați răspuns domnului Burleanu când v-a întrebat de ce Speranța nu s-a prezentat la meci? Nu ați avut un sentiment de “rușine spaniolă”? Avem un departament de integritate în cadrul Federația Moldovenească de Fotbal, este oare el valorificat? Când vor fi resimțite și de noi aceste schimbări care tot ni se bagă pe gât? Oare când vom avea penalizări măcar disciplinare în raport cu anumite cluburi, aici eu nu mai vorbesc de așa instituții ca CNA, Procuratură, Europol. Sau ne place mimatul? Atâta timp cât noi o să ignorăm realitățile noastre cotidiene; cât o să simulăm anumite procese de prevenire; cât o să ne ascundem privirile și tace mâlc; cât vom tolera miș-mașurile, atâta timp vom avea recorduri de scor. Oare când vom avea un campionat demn de privit? Oare când vom avea o națională de care să ne mândrim? Oare când transparența, corectitudinea și bunul simț vor deveni o normalitate?”, se arată în mesajul postat de către Maxim Potîrniche.

  La 8 decembrie 2020 s-a aflat că unsprezece persoane, care activează în domeniul fotbalului, sunt cercetate penal de către Centrul Naţional Anticorupţie şi procurori în cadrul unei cauze, pornite pe faptul manipulării evenimentelor sportive. Potrivit CNA, printre cei vizaţi sunt preşedinţi ai cluburilor de fotbal din Republica Moldova, directori de şcoli sportive specializate şi jucători care reprezintă 5 echipe din cele 10 care evoluează în Divizia naţională. Operaţiunea s-a derulat în comun cu reprezentanţii EUROPOL și UEFA, care au acordat asistenţă tehnică, informaţională şi analitică anchetatorilor pentru investigarea completă şi multidimensională a tuturor circumstanţelor.

  La 8 decembrie 2020, Ziarul de Gardă a identificat mai multe nume și cluburi implicate în acest dosar. Potrivit unor surse, ar fi vorba despre jucători, antrenori sau oficiali de la 4 cluburi din Divizia Națională: Codru Lozova, Speranta Nisporeni, Dinamo Auto Tiraspol și FC Floresti. Deocamdată nu este clar dacă există o relație directă între activitatea cluburilor și persoanele bănuite.

  Din mai multe surse, anterior ZdG a constatat că este vorba de nume importante din fotbalul moldovenesc: antrenorii Igor Dobrovolski – Dinamo Auto Tiraspol, Denis Calincov – Codru Lozova și Oleg Șișchin de la FC Florești, Iurie Osipenco, de la Speranța Nisporeni și vicepreședintele echipei, Serghei Cotorobai.

  Din informațiile deținute de anchetatori, sumele pentru un meci aranjat variau între 10.000-20.000 €, acestea figurând preponderent la casele de pariuri din Asia, totodată fiind constatate și unele conexiuni cu casele de pariuri din țările Uniunii Europene. Investigatorii au mai stabilit că, doar în perioada iulie 2020 – prezent, au fost trucate peste 20 de meciuri, valoarea estimată a profiturilor obținute de persoanele implicate ridicându-se la 600 000€.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  DOC/ 134 de lucrători medicali, decorați post-mortem cu „Ordinul de Onoare”

  134 de lucrători medicali au fost decorați post-mortem cu „Ordinul Republicii”. Președinta R. Moldova, Maia Sandu, anunță că a semnat joi, 17 iunie, un decret în acest sens. În decret este menţionat că înalta d…
  DOC/ 134 de lucrători medicali, decorați post-mortem cu „Ordinul de Onoare”

  O nouă variantă de COVID, depistată la Moscova. Primarul anunță să aceasta este mai agresivă și mai contagioasă

  Moscova se confruntă cu o nouă variantă a coronavirus, mai agresivă şi mai contagioasă, iar situaţia se deteriorează rapid, a declarat joi, 17 iunie, primarul oraşului, Serghei Sobianin, transmite Reuters. Capi…
  O nouă variantă de COVID, depistată la Moscova. Primarul anunță să aceasta este mai agresivă și mai contagioasă

  Meteorologii anunță temperaturi generoase, însă însoțite de ploi cu descărcări electrice, în următoarele trei zile

  Nu scăpăm de ploile torențiale până cel puțin luni, 21 iunie, avertizează specialiștii de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Potrivit meteorologilor, în următoarele zile, mai exact până la sfârșit de săptă…
  Meteorologii anunță temperaturi generoase, însă însoțite de ploi cu descărcări electrice, în următoarele trei zile

  VIDEO/ Școala aleșilor locali: „Democrația începe de la firul ierbii”

  În perioada decembrie 2020 – mai 2021, mai mulți primari și consilieri locali au fost instruiți spre o mai bună organizare și funcționare în cadrul comunităților pe care le reprezintă. Cum să elaboreze și să ge…
  VIDEO/ Școala aleșilor locali: „Democrația începe de la firul ierbii”

  Președinta Sandu, despre cazul secțiilor de vot în străinătate: „Pe unii membri CEC se pun presiuni de unii politicieni ca să nu se mărească numărul secțiilor de vot”

  Președinta R. Moldova, Maia Sandu, susține că „unii politicieni pun presiuni pe membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) ca să nu permită creșterea numărului secțiilor de vot” care urmează să fie deschise în…
  Președinta Sandu, despre cazul secțiilor de vot în străinătate: „Pe unii membri CEC se pun presiuni de unii politicieni ca să nu se mărească numărul secțiilor de vot”