Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul meciurilor trucate. Nume mari…

Dosarul meciurilor trucate. Nume mari din fotbalul moldovenesc printre care cel al fostului campion Olimpic Igor Dobrovolski, printre persoanele reținute și cercetate de CNA și Europol

UPDATE 13.40 Ziarul de Gardă a identificat mai multe nume și cluburi implicate în acest dosar. Potrivit unor surse, ar fi vorba despre jucători, antrenori sau oficiali de la 4 cluburi din Divizia Națională: Codru Lozova, Speranta Nisporeni, Dinamo Auto Tiraspol și FC Floresti. Deocamdată nu este clar dacă există o relație directă între activitatea cluburilor și persoanele bănuite.

Din mai multe surse, ZdG a constatat că este vorba de nume importante din fotbalul moldovenesc: antrenorii Igor Dobrovolski – Dinamo Auto Tiraspol, Denis Calincov – Codru Lozova și Oleg Șișchin de la FC Florești, Iurie Osipenco, de la Speranța Nisporeni și vicepreședintele echipei, Serghei Cotorobai.

Nume importante din fotbalul moldovenesc figurează printre persoanele reșinute sau cercetate de CNA și Interpol în această dimineața. Potrivit unor surse, este vorba despre jucători și antrenori de la cel puțin 3 echipe de fotbal din Moldova: Codru Lozova, Speranța Nisporeni, Dinamo-Auto Tiraspol. Unul din bănuiți ar fi nimeni altul decât fostul mare fotbalist Igor Dobrovolski, campion olimpic și singurul deținător al Ligii Campionilor europeni din Moldova.

Ziarul de Gardă a identificat în baza pozelor prezentate de CNA baza sportivă de la Stăuceni, acolo unde își desfășoară antrenamentele sportive jucătorii echipei Codru Lozova.

Solicitat de către ZdG, primarul comunei Stăuceni, Alexandru Vornicu, ne-a comunicat că de dimineață la stadionul din comună au fost desfășurate mai multe percheziții, însă nu ne-a putut oferi mai multe detalii despre aceste acțiuni. Vornicu spune că a fost chemat de oamenii legii pentru a-i fi prezentată ordonanța de percheziții în calitate de reprezentant al autorității publice locale, cea care deține această bază sportivă și atât.

Primarul de Stăuceni ne-a confirmat că este vorba despre clubul de fotbal Codru Lozova care a luat în chirie baza sportivă din localitate care constă din hotel și stadion.

ZdG a încercat să-i contactateze atât pe președintele clubului de fotbal, Viorel Jardan, cât și pe responsabilul de comunicare al echipei Codru Lozova, însă niciunul dintre ei nu ne-a răspuns la apel.

UPDATE 16:10 Clubul sportiv Codru Lozova a emis un comunicat de presă prin care anunță că „se alătură declarației Federației Moldovenești de Fotbal și susține lupta împotriva partidelor trucate”.

În ultimii ani meciurile de fotbal sunt ținta grupărilor infracționale, care acționează pentru a truca și manipula meciurile de fotbal. Aranjarea meciurilor a devenit o amenințare pentru fotbal. Această amenințare poate fi înlăturată cu implicarea intregii comunități fotbalistice și a organelor de drept. Cu scopul combaterii fenomenului meciurilor trucate și a pariurilor ilegale, Federația Moldovenească de Fotbal a creat Departamentul Integritate FMF. Această structură se ocupă cu colectarea și stocarea informației ce ține de competițiile și meciurile suspecte de a fi aranjate la pariuri. Ulterior, angajații Departamentului Integritate redirecționează această informație organelor de drept abilitate din Republica Moldova.

Clubul Sportiv Codru Lozova este împotriva acțiunilor care duc spre intenția de a denatura rezultatul partidelor și evenimentelor sportive și susține toate investigațiile oamenilor legii. În context, după solicitarea mai multor instituții media, CS Codru vă informează despre faptul că antrenorul principal al echipei noastre este domnul Serghei Chirilov, iar partidele din Divizia Națională au fost conduse de pe banca tehnică de domnul antrenor Alexei Savinov”, se menționează în comunicatul Clubului Codru Lozova.

În cadrul perchezițiilor, din pozele prezentate de CNA se vede că la această bază a fost descoperită și o pungă de hârtie cu o substanță de culoare verde. Cei de la CNA ne-au confirmat acest lucru, dar nu au oferit mai multe detalii.

Potrivit unor surse, în perchezițiile de astăzi au mai fost implicate 2 cluburi. Este vorba despre Speranța Nisporeni și antrenorul acesteia, Iurie Osipenco, dar și Dinamo Auto Tiraspol.

La tiraspoleni, printre cei care ar fi investigați s-ar număra și antrenorul echipei, campionul olimpic Igor Dobrovolski. Două surse independente una de alta ne-au confirmat informația. Deocamdată nu se cunoaște care este statutul său procesual și dacă este anchetat de CNA.

Am încercat să contactăm reprezentanții acestor cluburi, însă fără succes. De asemenea, am solicitat o reacție de la Federația Moldovenească de Fotbal, solicitare care deocamdată a rămas fără răspuns.

În această dimineață s-a aflat că unsprezece persoane, care activează în domeniul fotbalului, sunt cercetate penal de către Centrul Naţional Anticorupţie şi procurori în cadrul unei cauze, pornite pe faptul manipulării evenimentelor sportive. Potrivit CNA, printre cei vizaţi sunt preşedinţi ai cluburilor de fotbal din Republica Moldova, directori de şcoli sportive specializate şi jucători care reprezintă 5 echipe din cele 10 care evoluează în Divizia naţională. Operaţiunea s-a derulat în comun cu reprezentanţii EUROPOL și UEFA, care au acordat asistenţă tehnică, informaţională şi analitică anchetatorilor pentru investigarea completă şi multidimensională a tuturor circumstanţelor.

Din informațiile deținute de anchetatori, sumele pentru un meci aranjat variau între 10.000-20.000 €, acestea figurând preponderent la casele de pariuri din Asia, totodată fiind constatate și unele conexiuni cu casele de pariuri din țările Uniunii Europene. Investigatorii au mai stabilit că, doar în perioada iulie 2020 – prezent, au fost trucate peste 20 de meciuri, valoarea estimată a profiturilor obținute de persoanele implicate ridicându-se la 600 000€.