Principală  —  IMPORTANTE   —   Activitatea a cinci instituții va…

Activitatea a cinci instituții va fi analizată de Parlament. În cazul unor concluzii negative – conducătorii structurilor să fie demiși direct de Legislativ. Proiectul propus de majoritatea parlamentară

Parlamentul va analiza activitatea Consiliul Concurenței, Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE), Consiliului Audiovizualului (CA), Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC) și Comisiei Naționale a Pieții Financiare (CNPF), iar în cazul unor concluzii negative, conducătorii acestor structuri să fie demiși direct de Parlament. Este inițiativa legislativă pe care ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, spune că deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) urmează să o înregistreze în Parlament pentru a deveni „cât mai curând lege”.

În argumentarea necesității unei astfel de legi, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, spune că aceasta „va veni să responsabilizeze autoritățile publice aflate sub control parlamentar”.

Ce prevede proiectul

„Vom înregistra trei inițiative legislative care au ca scop realizarea dezideratelor din programul electoral al PAS care țin de curățirea mai multor instituții ale statului de oameni care au dovedit de-a lungul timpul ineficiență.

Proiectul se referă la responsabilizarea mai multor autorități publice aflate sub control parlamentar. Este vorba despre Consiliul Concurenței, Agenția Națională de Reglementare în Energetică, Consiliul Audiovizualului, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor și Comisia Națională a Pieții Financiare. Existența unei autonomii funcționale nu înseamnă că șefii instituțiilor respective nu pot răspunde pentru ineficiența și incompetență, dimpotrivă, ținând cont de rolul Parlamentului, instrumentele pe care le are la îndemână și anume – controlul parlamentar, credem că Parlamentul este obligat ca să verifice activitatea acestor instituții pentru a constata dacă activitatea lor este conformă cu misiunea și atribuțiile stabilite de lege și dacă aceste instituții nu deviază de la aceste deziderate. Acest proiect de lege propune ca Parlamentul să poată analiza activitatea acestor instituții aflate sub control parlamentar și în funcție de concluziile la care se ajunge să poată adopta actele necesare pentru remedierea situației, inclusiv actele de revocare a conducătorilor acestor structuri, ineficienți și incompetenți”, a menționat Litvineco.

Pe lângă acest proiect, ministrul Justiției susține că PAS va mai înregistra alte două proiecte – unul care se referă la transformarea funcție de șef al Serviciului Fiscal de Stat și șef al Serviciului Vamal din funcționar public în persoană cu funcție de demnitate publică (Detalii aici), iar al doilea – vizează fortificarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în ceea ce privește desemnarea președintelui interimar al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Detalii aici