Principală  —  Ştiri  —  Social   —   28 iunie 1940, zi de…

28 iunie 1940, zi de doliu: 75 de ani de la anexarea Basarabiei și nordul Bucovinei

„Memoria colectivă este cel mai important tezaur al istoriei naționale”, a afirmat istoricul Igor Cașu în cadrul unei conferințe de la Paris, susținută cu ocazia comemorării a 75 de ani de la anexarea Basarabiei și nordul Bucovinei. „Cei care uită că cei mai harnici, cei mai buni, mai stăruitori și educați cetățeni ai Basarabiei au fost executați și marginalizați, nu au nici un viitor. Mesajul istoriei este de a învăța din trecut și de a spune NU, NICIODATĂ acelui eveniment ce s-ar putea repeta”, a menționat istoricul.

Făcând referire la doliul istoric pe care îl poartă basarabenii, Igor Cașu a spus că „28 iunie 1940 este o zi tragică în istoria basarabenilor și a românilor, este ziua ocupației sovietice, care are și mai multă semnificație în timp. Și anume, acest moment istoric a semnificat ruperea Basarabiei de Europa. Drept urmare, în 1940 au fost lichidate elitele noastre politice și economice, iar problemele pe care le avem azi, se trag de la acest eveniment din 1940, care a fost perpetuat în 1944”.

În același timp, Dorin Dușciac, membru al Consiliului Unirii, a spus că pe plan internațional, unirea dintre România și Basarabia a fost susținută în 1918 și de către Franța, iar istoria se poate repeta cu voința oamenilor. Credem că această unire este inevitabilă și încercăm să pregătim terenul pentru ca momentul în care Unirea s-ar produce, marile puteri pe care se va conta, să fie pregătite și la nivel de mentalitate colectivă, și la nivel de cultură și opinie publică”.

Oleg Serebrian, ambasadorul R. Moldova în Franța a menționat că lipsa istoriei adevărate în perioada de sovietizare a contribuit mult la divizarea societății actuale. „Avem multe facultăți și multe catedre, dar nu mai avem istorici. Poate că sunt prea plini de cursuri, dar practic, mai sunt câțiva care îi face să rămână activi”.

Făcând referire la educarea mentalității, Oleg Serebrian a menționat că adevăratele cărți de istorie au îneput să fie publicate din 1991, când istoricii nu mai puteau fi angajați ideologic. „De la 1918 încoace, istoria a trecut prin prisma leninismului și marxismului, ideologii ale regimului sovietic. Cel mai mare deserviciu istoriei, este un istoric cercetător angajat, care înainte de a începe cercetarea știe deja răspunsurile la întrebările care se presupune că și le-a pus. Asta era tradiția istoriografiei sovietice”, a completat ambasadorul.

Alexandru Herlea, directorul asociației La Maison Roumaine, a spus că România are o datorie față de Moldova, iar ziua de 28 iunie din 1940, când a început expulzarea românilor din Basarabia, a fost și pentru România o mare pierdere.

Menționăm că această conferință a fost organizată în contextul programului Diplomația Unirii, program de acțiuni pro-unioniste, coordonate de românii din Diasporă.

Alla Tofan