Valabilitatea pașapoartelor românești va fi extinsă de la 5 la 10 ani

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat, luni, 18 iunie, decretul de promulgare a proiectului privind modificarea Legea 284/2005 care prevede extinderea valabilităţii paşapoartelor românești electronice la 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani, informează Administraţia Prezidenţială.

Iniţiativa legislativă pentru modificarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, a fost adoptată de Camera Deputaţilor la 23 mai şi prevede că: „Valabilitatea paşapoartelor simple electronice este stabilită după cum urmează: 3 ani pentru persoanele care nu au împlinit 12 ani, 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 de ani, 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 de ani”, se arată în actul normativ.

Un proiect de lege similar a fost inițiat în iunie 2017 de către deputatul PMP, Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării. Ulterior, însă, potrivit deputatului, „proiectul a fost preluat de Guvernul României, care a venit cu propria inițiativă”.

„Dacă eram în PSD, rămânea proiectul meu, da’ na, „așa-i în tenis”.  În fond, nu contează prea mult, important e că am reușit să obținem ceva pentru care am luptat prin numeroase interpelări, declarații politice, întrevederi de lucru individuale și în cadrul mai multor comisii din Parlamentul României”, a scris pe pagina sa de Facebook deputatul Constantin Codreanu.

 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *