Unii cetățeni au postat pe internet buletinele de vot cu ștampila „Votat”. Ce spune legea

Deși este interzis de legislație, mai mulți cetățeni au fotografiat și ulterior au postat demonstrativ pe internet buletinul de vot, arătând astfel pentru cine au votat. O tentativă similară a avut și fostul președinte al PL, Mihai Ghimpu, care a fotografia un buletin, însă din cauza calității proaste a imaginii, nu se observă dacă acesta a aplicat ștampila „Votat”.

Ce spune legea

În hotărârea nr. 1734 din 03.07.2018 pentru aprobarea Regulamentului privind activitatea birourilor electorale ale secțiilor de votare se menționează că fotografierea buletinului de vot completat este interzisă. În document nu se precizează însă care este sancțiunea pentru încălcarea acestei norme.

„Buletinul de vot se completează de către alegător numai în cabina pentru vot secret. Alegătorul care nu este în stare să completeze de sine stătător buletinul are dreptul să invite în cabină o altă persoană, cu excepţia membrilor biroului electoral, reprezentanţilor concurenţilor electorali/ participanților la referendum şi a persoanelor autorizate să asiste la operaţiile electorale. Aceste cazuri vor fi consemnate aparte în raportul biroului electoral al secţiei de votare. Este interzisă fotografierea buletinului de vot completat”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *