Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Salariu de peste două milioane…

Salariu de peste două milioane de lei în 2018 pentru fostul guvernator Sergiu Cioclea. Explicațiile Băncii Naționale

parlament.md

Fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, a fost remunerat cu 2,29 milioane de lei pentru cele 11 luni ale anului 2018 petrecute în fruntea băncii centrale. Comparativ cu anul 2017, încasările lui Sergiu Cioclea de la BNM au crescut, în 2018, cu mai bine de un milion de lei. Într-un răspuns pentru ZdG, reprezentanții BNM afirmă că diferența de un milion de lei o reprezintă indemnizația de demisie acordată lui Sergiu Cioclea la plecarea din funcție.


Conform declarației de avere și interese personale a lui Sergiu Cioclea, depusă pe 26 decembrie 2018 și publicată pe site-ul Autorității Naționale de Integritate, în primele 11 luni ale anului curent, fostul guvernator a primit de la BNM 2,29 milioane de lei. Suma depășește cu peste un milion de lei salariul lui Cioclea pentru 2017, când a încasat 1,25 milioane de lei.

„Conform legislației, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), după încetarea mandatului de șef al băncii centrale, nu are dreptul să activeze în sectorul bancar timp de 12 luni. Astfel, indemnizația de demisie acordată, conform prevederilor legale în vigoare, constituie 11% din veniturile pentru anul 2018. Suplementar, prima pentru anul 2017 a fost inclusă în veniturile pentru anul 2018 și a constituit 12% din veniturile totale. Prima pentru anul curent a fost de 25%. Deciziile cu privire la remunerarea guvernatorului BNM sunt luate de către Consiliul de supaveghere, care este format din 7 membri , dintre care 4 sunt independenți, adică nu activează în cadrul Băncii Naționale. Sergiu Cioclea nu a participat la votul referitor la primele acordate sau indemnizația de demisie”, se spune în răspunsul BNM la solicitarea Ziarului de Gardă.

Pe lângă salariu, Sergiu Cioclea a indicat în declarația de avere, la fel ca și în anii trecuți, apartamentul de 75 m.p. pe care-l deține în proprietate din 2009 și a cărui valoare declarată este de 630 mii lei. De asemenea, Sergiu Cioclea păstrează în conturile bancare 32 de mii de euro și 47,8 mii lei.

Sergiu Cioclea a deținut funcţia de guvernator al BNM din 11 aprilie 2016. Pe 20 noiembrie 2018 Sergiu Cioclea a anunțat că a depus o cerere de plecare din funcția de guvernator al BNM, începând cu data de 30 noiembrie, curent.