Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (doc) Ce propune angajaților și…

(doc) Ce propune angajaților și angajatorilor Proiectul de lege privind tichetele de masă

Proiectul de lege cu privire la tichetele de masă a fost înregistrat la 17 martie în Parlament de către cinci democrați: Andrian Candu, Valentina Buliga, Raisa Apolschi, Valentina Stratan și Igor Vremea. Documentul presupune ca angajații din R. Moldova vor beneficia de un adaos zilnic la salariu de 45 de lei. Aceasta ar urma să fie valoarea tichetelor cu ajutorul cărora vor putea fi cumpărate, în magazine sau cantine, doar produse alimetare, nu și medicamente, băuturi alcoolice sau tutun. Autorii susțin că taloanele de masă vor constitui un drept an angajatorilor, nu o obligație. Totodată, președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că angajatorii și magazinele vor beneficia de scutiri de taxe achitate statului.

„În cazul angajatorilor, tichetele de masă sunt un mecanism de micșorare a taxelor plătite la stat, o metodă de manifestare a responsabilității sociale și un instrument motivațional, în timp ce pentru angajați, tichetele de masă reprezintă o creștere a puterii de cumpărare, un mijloc de motivație și un mijloc de îmbunătățire a calității vieții și sănătății”, scriu legiuitorii în Nota informativă la proiectul de lege, care argumentează mecanismul drept unul practicat la nivel internațional, în state ca Belgia, Cehia, Elveția, Italia, Polonia sau Spania.

„Formula prin care a fost stabilită valoarea unui tichet de masă rezidă din valoarea coșului minim de consum, care conform datelor statistice reprezintă pentru 2015 1734 lei, din care ponderea coșului alimentar (cheltuieli pentru achiziționarea produselor alimentare) reprezintă 49 % (849, 66 lei). Conform Hotărîrii de Guvern nr 426 din 26.04.2004, numărul mediu de zile lucrătoare reprezintă 21.1 zile, astfel raportate, plus rata inflației conform Băncii Naționale a Moldovei ( 6,3 %) obținem 45 lei”, argumentează autorii proiectului de lege valoarea unui tichet.

Tichetul de masă va fi valabil în anul calendaristic în care a fost emis, cu excepţia tichetului emis în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie a anului următor. În cazul în care preţul produselor alimentare solicitate este mai mic decât valoarea nominală a tichetului de masă, utilizarea acestuia va fi considerată integrală, deoarece deputații stipulează că societăţilor de alimentaţie publică li se va interzice acordarea unui rest de bani la tichetul de masă.

La 17 mai, atunci când a anunțat despre înregistrarea în Parlament a Proiectului, Andrian Candu a declarat că prin intermediul tichetelor de masă vrea să lupte cu salariile plătite în plic, dar și să crească productivitatea angajaților.

„Am fost foarte atenţi în perioda dezbaterilor acestui proiect la propunerile venite de la anagajaţi, instituţii, experţi internaţionali şi cele bune se regăsesc în acest proiect de lege. Prin acest proiect este posibilitatea legală de a oferi angajaţilor un supliment la salariu. Acesta nu se impozitează, nici cu contribuţii sociale, nici medicale. Este un supliment la salariul net. Pentru anagajatori, patron, firmă, este o cheltuială reductibilă. Acest instrument pe lângă partea socială ce ţine de sănătatea populaţiei, este un exemplu a multor state, este un sistem care oferă posibilitatea creşterii economice pentru ţară. Astfel se luptă împotriva salariilor în plic, a evaziunii fiscale”,  a declarat Candu.

Inițiativa a fost enunțată de Andrian Candu încă la începutul anului curent, când a fost criticată de mai mulți lideri politici, inclusiv, președinta PAS, Maia Sandu.

„Aflăm că guvernarea, fiind preocupată de soarta poporului, a decis să-l ajute, oferindu-le oamenilor… tichete de masă. Proiectul de lege a ridicat mai multe semne de întrebare, lumea întrebând-se ce scheme ascund de data aceasta deputaţii PD-ului. Dacă e atât de promiţătoare iniţiativa cu tichetele de masă, le propun deputaţilor să înceapă cu ei. Să-şi ia suplimentele grase în formă de tichete în valoare de 45 de lei şi să mănânce la una din cantinele sociale. Asta i-ar ajuta să se apropie de popor mai mult decât schimbarea sistemului electoral!”, scria Maia Sandu.