Declarație a ZdG pe marginea atacurilor verbale ale premierului Pavel Filip

Pe 21 noiembrie, ZdG a publicat o știre în care preciza că Guvernul R. Moldova a solicitat revocarea de pe agenda ședinței Comitetului General al Organizației Națiunilor Unite (ONU) din 23.10.2017 a chestiunii privind retragerea completă a forțelor militare străine de pe teritoriul R. Moldova, punct care fusese introdus pe ordinea de zi la solicitarea Executivului de la Chișinău, în luna august 2017.  Premierul Filip a atacat public ZdG.

În știrea ZdG se amintește și despre faptul că, la 22 septembrie, curent, Pavel Filip a ținut un discurs în numele R. Moldova, solicitând ca subiectul legat de prezența militară rusă în R. Moldova să fie discutat în cadrului celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

În știrea din 21 noiembrie, ZdG comunica, argumentat prin acte oficiale, că, la 20 octombrie 2017, autoritățile R. Moldova, au cerut ca subiectul privind retragerea trupelor militare rusești din regiunea transnistreană să nu fie inclus pe agenda ședinței ONU din 23.10.2017, fără a se explica când anume se va reveni la acest subiect. Actul este semnat de reprezentantul permanent al R. Moldova la ONU, Victor Moraru, și a fost postat în știrea de pe www.zdg.md.

Deși ZdG a solicitat opinia MAEIE, o reacție a instituției a venit doar după publicarea știrii. În reacția ministerului se spune că retragerea de pe agendă a subiectului s-a făcut cu scopul de a obține un sprijin mai larg în favoarea acestei rezoluții, dar nu se spune când anume va fi reintrodusă pe ordinea de zi chestiunea privind retragerea completă a forțelor militare străine de pe teritoriul R. Moldova. Întrebat de ZdG despre un termen anume când ar putea fi reluată discuția, reprezentantul MAEIE nu a oferit o astfel de informație.

Deși, despre solicitarea premierului din 22 septembrie de a include această chestiune pe ordinea de zi s-au făcut comunicate oficiale, la 20 octombrie, atunci când autoritățile de la Chișinău au cerut excluderea acestei chestiuni din agendă, autoritățile nu au venit cu comunicate sau produse media în care să explice de ce, pe cât timp, cu ce scop și când se va reveni la chestiune, dacă se va reveni. Tocmai din acest considerent, ZdG a considerat oportun să informeze societatea despre această decizie a autorităților de la Chișinău.

Astăzi, după publicarea acestei știri, premierul Pavel Filip a declarat: „Este o manipulare absolut grosolană. Aceste instituții primesc bani de la UE, dar ei nici nu se trudesc să verifice dacă acestea sunt adevărate. Voi spune și numele acestei instituții: Ziarul de Gardă. Am rugăminte să nu mai dezinformeze populația în continuare. Sper foarte mult să vină în continuare cu informație obiectivă”.

Redacția ZdG atrage atenția asupra următoarelor momente:

Guvernul nu a făcut niciun efort, timp de o lună, de a informa cetățenii despre faptul că chestiunea în cauză a fost retrasă de pe agenda ONU, nici care au fost cauzele retragerii și pașii ulteriori.

Posibilitatea presei de a se informa pe asemenea subiecte este mai dificilă, tocmai din considerentul că Guvernul nu a făcut publice niciun fel de informații la acest subiect timp de o lună.

Declarația premierului din 21 noiembrie despre ZdG nu relevă exact care informații din știre nu sunt verificate, de vreme ce în știre sunt citate documente oficiale ale Guvernului.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. ghetu vitea

  Parca a vorbit Dodon,nu Filipdespre banii europeni,dar s-a dovedit ca rusii ne-au speriat,iar guvernul a facut ceea ce a dorit Dodon si Rusia si de aici se vede colaborarea intre Dodon si Plahotniuk,asa cred eu,,

 2. Efim

  ZDG ar fi frumos sa-si ceara scuze pentru greseala comisa si dezinformarea cetatenilor, dar nu sa caute cum sa se indreptateasca.

 3. Popa Duhu dela Mânăstirea Căpriana

  Doar Re-Unirea cu Patria-mamă România Mare europeană
  ne mai poate salva de teroarea roșie neo-comunistă dondonistă
  și de mafia clasei politice trădătoare manipulatoare anti-europene și anti-românești.

 4. Reporter

  ar fi corect ca Ziarul de garda sa scrie ca ONU este de fapt Organizatia Natiunilor Ucigase

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *