Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cum își motivează primarii din…

Cum își motivează primarii din Dondușeni decizia de a părăsi PDM

Primarii din 11 localități din raionul Dondușeni au semnat o declarație prin care anunță că părăsesc Partidul Democrat din Moldova (PDM). Aleșii locali precizează că este o „inițiativă comună” și că ar urma să li se alăture mai mulți.

Contactat de ZdG, Victor Dabija, primarul comunei Teleșeuca, își motivează decizia prin faptul că formațiunea a decis să amâne congresul extraordinar, care trebuia să aibă loc la 27 iulie, pentru data de 7 septembrie.

„Nimeni nimic nu ne-a spus, nu-i nicio înțelegere. Având în vedere problemele care au apărut în partid, am hotărât să părăsim rândurile”, a declarat Dabija.

Totodată, primarul satului Dondușeni, Ion Zloi, susține că pleacă din PDM, deoarece este la final de mandat și nu știe dacă va mai candida.

Alina Mazureac, care este la cârma Primăriei satului Cernoleuca, afirmă că ar vrea să adere la Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și să lupte pentru al patrulea mandat. Dacă nu va fi acceptată, ea intenționează să candideze independent.

„Dacă până acum noi nu am fost atât de liberi în acțiuni și am mers fără voia noastră, acum am prins un pic la curaj și mai ridicăm glasul și noi, ceea ce am vrut demult să spunem”, a motivat aceasta.

Liviu Scorțesco, primarul satului Briceni, a refuzat să ne spună de ce a decis să plece din PDM, adăugând că „nu pot să vă spun la telefon”.

Anterior, democrații au anticipat aceste plecări, având în vedere că formațiunea a trecut în opoziție. „Unii primari au venit pentru a obține anumite dividente pentru localitate; unii se vor perinda, chiar îi încurajez să nu se oprească”, a menționat Alexandru Jizdan.

Totodată, Vladimir Cebotari consideră că „PDM se va scutura puțin, fiindcă oamenii sunt presați să treacă la alte partide”.

Declarația semnată de către cei 11 aleși locali a fost publicată astăzi de portalul jurnal.md.

„PDM a degradat în fața cetățenilor. Totodată, comunicăm că în perioada trecută am fost limitați la conlucrarea cu diferite organizații nonguvernamentale și mai ales cu CALM. Astăzi, noi, prin această declarație, aducem la cunoștința tuturor că majoritatea primarilor din raionul Dondușeni ne-am reunit ca să demonstrăm că suntem o forță gata de a lucra în continuare pentru binele alegătorilor noștri”, menționează cei 11 primari în declarația pe care au semnat-o.

Dintre cei 11 primari, conform datelor CEC, la alegerile locale din 2015, patru au fost înaintați de PDM, câte trei au venit de la PLDM și PCRM și unul a fost ales din partea PL.