Culisele plecării deputatului Dudoglo din PDM și Parlament

Deputatul Nicolai Dudoglo părăsește partidul Democrat din Moldova și renunță la mandatul de parlamentar. Decizia este luată de Dudoglo după ce PDM i-a cerut explicații privind implicarea sa în asociaţia obştească „Noua Găgăuzie”, care, susțin democrații, a devenit o mişcare cu obiective politice ce nu se încadrează în politica promovată de partid. Impus să aleagă între statutul de membru al PDM și cel de fondator al asociației obștești, Nicolai Dudoglo susține că prioritar pentru sine este relansarea mișcării „Noua Găgăuzie”. Deputatul invocă faptul că motivul ar fi dorința sa de a face Găgăuzia o regiune puternică și un model național de dezvoltare a unei unități teritoriale autonome în limitele cadrului legislativ existent în R. Moldova. Potrivit lui Dudoglo, în perioada mandatului său a fost nevoit să se abțină de la promovarea unor proiecte privind UTA Găgăuzia, deoarece are o altă viziune decât conducerea PDM privind regiunea din sud-vestul țării. Plecarea lui Dudoglo din PDM a fost anticipată de presa din regiune, care a scris recent că Nicolai Dudoglo ar urma să se depărteze fictiv de partid pentru a-și întări pozițiile înainte de alegerile parlamentare din toamna acestui an, când acesta va candida în circumscripție uninominală.

Anunțul privind decizia de a renunța la mandatul de deputat și carnetul de membru al PDM, Nicolai Dudoglo l-a făcut la 27 aprilie pe o rețea de socializare, acolo unde a precizat că a avut o discuție cu conducerea partidului. Deputatul nu menționează cu cine anume a purtat discuții în cadrul cărora și-a expus poziția față de Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia.

„Mulțumesc conducerii PDM, colegilor din partid și Parlament pentru cooperare, le urez tutror succese. Personal, voi continua activitatea oștească-politică în cadrul „Noii Găgăuzii”, scrie deputatul pe pagina sa de Facebook.

Contactat de ZdG, Nicolai Dudoglo a declarat că nu poate să discute și ne-a îndemnat să revenim peste câteva ore cu un apel. Apelat ulterior, pentru a-l întreba dacă depărtarea de PDM este generată de intenția sa de a candida pentru un mandat în Parlament pe liste uninominale, acesta avea telefonul deconectat.

Relația dintre PDM și Mișcarea Obștească „Noua Găgăuzie” are o istorie de aproape șase ani. În noiembrie 2012, Mişcarea „Noua Găgăuzia”, condusă de Nicolai Dudoglo, pe atunci primar de Comrat, a fuzionat cu Partidul Democrat din Moldova. Decizia a fost adoptată la Congresul al III-lea al Mişcării prin votul unanim al celor circa 1 400 de delegaţi, în prezența lui Marian Lupu, liderului de atunci al PDM. Lupu califica decizia drept una istorică, deoarece „pune bazele unei colaborări în direcţia integrării elitei politice din autonomie în sistemul politic la nivel naţional” și anunța că reprezentanții „Noua Găgăuzie” vor fi prezenţi şi în organele de conducere ale partidului. La rândul său, Nicolai Dudoglo declara că „PDM este formaţiunea politică care promovează principiile şi obiectivele apropiate Mişcării „Noua Găgăuzia”. Dudoglă declara că toţi cei aproximativ 14 500 de membri ai Mişcării Obşteşti vor adera la Partidul Democrat. De asemenea, în cadrul Congresului, Dudoglo a prezentat în faţa delegaţilor cererea sa de aderare la PDM. Imediat după aderarea Mișcării la partid, PDM se lăuda că a devenit cel mai reprezentativ partid din Găgăuzia, deţinând şi majoritatea în Adunarea Populară.

În mai 2017, mai mulți deputați din Adunarea Populară a Găgăuziei, aleși drept candidați independenți, au aderat la Mișcarea „Noua Găgăuzie”, afiliată Partidului Democrat din Moldova. Presa din regiune a scris că la 13 mai 2017 a avut loc ședința Mișcării în cadrul căreia, președintele organizației, Nicolai Dudoglo, a declarat că „Noua Găgăuzie” ar fi devenit „o platformă bună pentru unirea tuturor formațiunilor patriotice sănătoase din Găgăuzia”.

Recent, regiunea fost împânzită cu panouri stradale cu mesajele „Găgăuzia – teritoriul liber de unionism și separatism”, „Suntem împotriva unirii Moldovei cu România”, semnate de Nicolai Dudoglo. În aceeași perioadă, portalul gagauzhalk.com a scris că Nicolai Dudoglo ar urma să părăsească fictiv PDM-ul pentru a avea mai multe șanse la alegerile parlamentare din toamna acestui an, când va candida pe circumscripție uninominală, deoarece PDM nu s-ar bucura de simpatia locuitorilor din regiune, ceea ce ar influența negativ rezultatele lui Dudoglo în scrutin.

Foto: ava.md

Abordat de ZdG, purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, a negat că ar fi vorba despre o plecare fictivă a lui Dudoglo și a declarat că motivele nu sunt decât activitățile deputatului în formațiunea „Noua Găgăuzie”, care s-ar fi transformat într-o mișcare politică cu alte principii decât cele ale Partidului Democrat.

„Reacția  partidului a fost generată d eparticiparea dlui și la cealaltă formațiune care de la bun început era una cu un alt concept. Acum s-a văzut că este una politică și atunci din partea Partidului democrat s-a solicitat doar ca să fie o claritate, deoarece principiile formațiunii respective contravin cu principiile PDM. S-a solicitat ca să vină doar cu o reacție. Decizia îi aparține. Înțeleg că sunt diferite interese care de fiecare dată apar, interpretări greșite, dar nu a fost nimic, a exprimat poziția PDM, Vitalie Gamurari.

Întrebat despre relația actuală dintre PDM și „Noua Găgăuzie”, având în vedere declarațiile de rezonanță făcute la momentul fuzionării celor două structuri, purtătorul de cuvânt al partidului a punctat că nu poate fi vorba despre o cooperare.

Nu pot să pun că există o relație, fiindcă la momentul de față obiectivele urmărite de PDM sunt foarte clar expuse și de fiecare dată am avut o continuitate sub acest aspect, dar ceea ce ține de structura regională ea un pic diferă de ideile pe care le are Partidul Democrat. Nu poate fi nici vorbă despre o cooperare mai strânsă. La nivel de R. Moldova pot fi și discuții, dar nu mai mult. De aceea, și cazul Dudoglo a fost un exemplu, o demonstrație a faptului că atunci când o structură nu promovează aceleași interese pe care le are Partidul Democrat în contextul integrării europene,  nu poate fi vorba despre un dialog ulterior, un consens în acest sens”, a punctat Gamurari.

Mişcarea Obştească „Noua Găgăuzia” a fost formată în 2010. În același an, aceasta a încercat să inițieze un referendum privind declararea limbii ruse drept a doua limbă de stat în R. Moldova. Comisia Electorala Centrală însă nu a înregistrat cererea grupului „Noua Gagauzie” pentru organizarea unui referendum pe tema limbii ruse.

La început de an electoral, Mișcarea obștească „Noua Găgăuzie” este cea mai reprezentativă organizație din autonomie, iar membrii acesteia dețin majoritatea în Adunarea Populară a Găgăuziei. Membri „Noua Găgăuzie” sunt, inclusiv, președintele legislativului găgăuz, Vladimir Kîssa, și prim-vicepreședintele Alexandr Tarnavschi. În componența Mișcării se numără trei deputați din Parlamentul de la Chișinău, democrații Nikolai Dudoglo, Cornel Dudnic, Demian Caraseni. Nicolai Dudoglo va pleca din Parlament după ce va depune o cerere în acest sens, iar deputații vor lua act de aceasta.

Foto antet: facebook.com/n.h.dudoglo

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Iacob Tofan

  28.04.2018

  Diverse

  Poporul dorește să cunoască totul despre furtul miliardului.
  Parlamentul RM – dușman criminal al POPORULUI moldovenesc.
  Fostul Ministru, Alexandru Tănase, trebuie “păstrat” în țară și interogat. D-lui reprezintă o sursă foarte importantă de informații despre furtul miliardului și alte scheme criminale..
  Atât timp, cât la guvernare este HALTURA, SCHEMELE MAFIOTE, MINCIUNA ȘI ALTE GIGODII, CONTRA CĂRORA TREBUIE SĂ LUPTĂM, vom fi marginalizați de susținătorii idioților.
  Domnilor și Doamnelor, sunt convins, RM are foarte mari resurse de minți lucide și oameni demni. Avem foarte mulți oameni demni de ai noștri în toate statele globului pămîntesc. Sunt sigur, aceștea-s oameni, care s-au dezvoltat pe cont propriu sau datorită părinților demni, deoarece în gimnazii, licee avem profesori de fizică și matematică, care nu-s capabili să resolve probleme de clasa a 7-a la obiectul lor respectiv. Ei sunt cei mai vulnerabili spre HALTURĂ, ei educă oameni corupți.
  Ipocrizia democraților a început la 28 septembrie 2014, când ei și-au organizat și petrecut un surplus de o zi la scrutinul electoral. Au capturat organele juridice și de conducere a majorității raioanelor Republicii.
  O nouă victorie ipocriză a PD: Au mai fost cumpărate 21 de jigodii omenești.

  Următoarea țintă ipocriză a PDM: Votul mixt – Obținerea dreptului de a “băga” în Parlament jigodiile omenești, acaparate la 28 septembrie 2014.

  Stimați concetățeni, locuitori ai Transnistriei, Găgăuziei și raioanelor masiv populate de ruși, ucraineni și alte etnii, votanți ai socialistului Igor Dodon, care dorește să orienteze Republica Moldova pe urmele Ucrainei !
  Ați mârșăvit stima și toleranța acordată vouă de către băștinași. Din voie sau din sărăcie, V-ați transformat în oameni “folosiți” și chiar neghiobi. Mă scuzați, dar, RUȘINE.
  Socialiștii s-au înglodat pînă peste urechi. Răcnetele lor pe la diferite emisiuni nu le spală imaginea, dar invers. AVEȚI SOVESTE, DACĂ VĂ MAI CONSIDERAȚI OAMENI. Luați exemplu de la DEMNITARII ONEȘTI din străinătate.
  Domnilor GUVERNANȚI, și alte gigodii din guvernare!
  Cât nu-i prea târziu, CO-REC-TA-ȚI-VĂ măcar spre final !!!!!
  Sunt foarte indignat de feciorul prietenului meu din copilărie, Visarion Gamurari, care s-a încadrat ca purtător de cuvînt pentru Coordonator, pe tatăl căruia tot l-am cunoscut și am memorizat expresia lui, cu 50 de ani în urmă – Kutiti tak kutiti. Altă explicație n-am, însă, consider, fiul Vitaly Gamurari e un trădător al tatălui său. Să fie sănătos, însă, nu-l admir.
  Domnilor, oare nu Vă mustră nici un pic conștiința ultimele evenimente ce se petrec în justiție, în Parlament, în CC și CCA ?
  Acestea nu-s organe ale POPORULUI.
  Sunt convins, în curând se va împlini și dorința mea, deoarece “funiile” Vi se scurtează accelerat.
  În curând “priponul”, dacă nu “parul” Vă v-a lovi în frunte.
  Cât nu-i prea târziu, CO-REC-TA-ȚI-VĂ măcar spre final !!!!!
  Veți obține niște scutiri.
  Cetăţenii Republicii Moldova la PROTESTELE lor demonstrează așa numitului Președinte și Coordonatorului, că convingerile POPORULUI diferă RADICAL de ale lor.
  Ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia reprezintă o crimă a Parlamentului față de PROPRIUL POPOR.
  Pentru Dl Dodon: Ați ales CEL MAI RĂU MODEL de Președinte.
  Coordonatorul face aprecieri după următorul algoritm:
  Dacă a primit cineva la moacă atunci “a fost POPORUL”
  altfel “a fost un grup foarte mic de cetățeni”.
  Guvernul RM răsplătește pe cei care au contribuit la aducerea lui Dodon la Președenție.
  Vom contribui “onorific” la plata pensiilor transnistrienilor.
  Nu era destul alimentarea cu energie electrică din Transnistria și Energokapitalul, la care ne-au reântors.
  Președintele Dodon și-a mulțumit preoții agitatori în perioada scrutinului prezidențial. “Bravo”, preoți!
  Parlamentul și Guvernarea actuală sunt niște criminali pentru propriul popor.
  Pentru Liderii PPDA și PAS: U-NI-ȚI-VĂ și ve-ți avea succes.
  Felicitările și mulțumirile mele D-lor Anatol Durbală și Constantin Cheianu, Val Butnaru, Dumitru Mișin, Vasile Năstase de la Jurnal TV, D-lor Igor Boțan, Sergiu Tofilat, Natalia Morari, Andrei Popov și Vasile Botnaru de la TV8, precum și Doamnelor Domnica Manole și Ana Ursachi !
  Dodon va decora cu distincţii de stat militarii ruşi din Transnistria, deacum a decorat 2 găgăuzi.
  DECLARAȚIA Președintelui Dodon la Taraclia pe data de 17.10.2017: Cei mai PATRIOȚI ai RM sânt bolgarii și găgăuzii.
  SUSȚIN inițiativa Societății Civile pentru organizarea Referendumului contra votului mixt. SUCCESE !
  HOTĂRÂRILE CEC – ACȚIUNI CRIMINALE.
  Șomerii vor fi obligați să muncească gratis la solicitările Primarilor. Aceasta, pentru a oferi Guvernanților posibilitatea să nu mai pună nici un deget la reabilitarea întreprinderilor, pe care ei însuși le-au devalorizat, ruinat, iar apoi, le-au vândut ca metal uzat, îmbogățindu-se și construdu-și castele. Exemplu de metal uzat – Fabrica de zahăr din Briceni ș. a.

 2. Iacob Tofan

  28.04.2018

  Despre discriminarea nerușinată a pensionarilor RM și nu numai

  Datoria Demnitarilor de Stat este de a apăra drepturile cetățenilor RM, însă Demnitarii noștri n-au nici soveste nici omenie, sunt împotmoliți în haltură și scheme convinabile lor.
  În articolul 283 al Codului fiscal al RM, Scutirea de impozit scrie:
  (1) De impozitul pe bunurile imobiliare sînt scutiţi:
  h) persoanele de vîrstă pensionară.
  Ajungând la vârsta de pensionare, am fost scutit numai parțial de impozitul pe bunurile imobiliare.
  Asta e situația mea, dar poate și a altora.
  Altă problemă, care, la sigur e a tuturor pensionarilor și chiar a nepensionarilor.

  Muncind 50 de ani în școlile Statului, am construit și o gospodărie individuală, care, spre final, vreau să o fac cadou copiilor.

  De ce copiii mei trebuie să plătească impozit Statului pentru acest cadou?
  Eu am construit această gospodărie din salariul impozitat de Stat.
  Aceste două întrebări au fost trimise prin poșta electronică Președintelui Parlamentului pe data de 2, și repetat, pe 3 noiembrie 2017.
  Însfârșit, am primit un răspuns de la Parlament, datat cu 08.12.2017, în care sunt anunțat, că petiția mea a fost remisă spre examinare Ministerului Finanțelor.
  Am primit și un răspuns poștal de la Ministerul Finanțelor , datat cu 07.12.2017 semnat de secretarul de stat Dna Veronica Vragaleva, care vrea să mă convingă:
  Potrivit prevederilor art. 40 alin (4) din Codul fiscal, începînd cu anul 2017, persoana care face o donație se consideră că a vîndut bunul donat la un preț ce reprezintă valoarea maximă din baza lui valorică ajustată sau prețul lui de piață la momentul donării. (Reprodus literă cu literă).
  Domnilor și Doamnelor, cum apreciați acest alineat?
  Eu îl consider o neghiobie totală. Eu nu vând gospodăria, dar o dăruiesc copiilor, și ei au dreptul să se folosească de munca mea fără plată de impozit.
  După acel alineat, urmează un referat științifico-juridic, neaccesibil cetățeanului de rînd. Domnilor, țineți cont de destinatarul răspunsului.
  După următoarea intervenție, unde a fost inclus P. S. –ul ce urmează, am primit următorul răspuns, de la aceeași Dnă, unde, deacum a fost incluse și prevederile art. 40 alin (5) din Codul fiscal.
  M-am adresat companiei Orange cu o propunere, ca sistarea accesului la rețea să se facă nu după timp, însă după anumită sumă de bani rămasă pe cont. Afară de jefuială n-am obținut nimic. Funcționarii întotdeauna au “dreptate”.
  RUȘINE !!!!!
  Adresarea a avut loc din cauza imposibilității accesării rețelei telefonice, chiar dacă pe cont mai aveam 47,84 lei. De fiecare dată, având bani pe cont, ajung să n-am acces la rețeaua telefonică. Această adresare m-a costat foarte mult. Urmărind istoria apelurilor, am constatat, Dna Cristima m-a mințit fără rușine ca pe un copil mic.

  P. S. Cum lucrează Funcționarii de Stat ai RM ?
  1. Le-ai trimis o petiție cu problema care te “doare”.
  2. Le-ai trimis adresa, numele și prenumele.
  3. Ei îți trimit un referat științifico-juridic, care nu este înțeles de cetățeanul simplu, în care poate să mai fie și indicații unde poți să te adresezi.
  Apare întrebarea: Oare poate cetățeanul simplu dovedi dreptatea sa în fața unui cinovnic corupt? Evident că nu, și, pentru a obține-o, se v-a include în lista mituitorilor.
  Tot cam în același mod lucrează și Avocatul Poporului (Ombudsmanul) Mihail Cotorobai, căruia m-am adresat cu aceleași întrebări la 05.09.2017. Spre deosebire de alții, Dlui mi-a trimis un scurt discurs juridic și concluzia: Interpretarea oficială a actelor legislative ține de competența exclusivă a Parlamentului.
  La reproș n-am mai primit nici un răspuns.

  Cum ar trebui să lucreze Funcționarii de Stat ai RM, ca într-adevăr să fie apărători ai cetățenilor simpli, care i-au ales? Cu acestea, sunt sigur, vor fi de acord toți cetățenii de rînd ai RM, și nu numai.
  1. Le-ai trimis o petiție cu problema care te “doare”.
  2. Le-ai trimis adresa, numele și prenumele.
  3. Acel referat științifico-juridic să-l trimită organelor competente conform adresei petiționarului.
  4. Petiționarului să-i trimită acțiunle efectuate de Funcționarul de Stat și rezultatul acestor acțiuni, sau un sfat simplu, din inimă, cum mai bine de ieșit din situația ce-l “doare”.

 3. Iacob Tofan

  28.04.2018
  Despre judecătorii din viața mea

  Prima întâlnire a fost cu judecătoarea Judecătoriei raionale Edineț, Dna Maria Iftodi în anul 2009, în privința legalizării anexei construite la saraiul în care locuiesc și astăzi ( n-a fost legalizat la timpul necesar din cauza decesului soției), ce-mi permite să nu ies iarna din camera de locuit direct în omăt. Mi-a refuzat. Cauza – a dorit ceva “la labă”, cum se spune în popor.
  Altă întâlnire a fost cu judecătorul aceleiași Judecătorii Edineț, Dnul Anatolie Rusu. Cu acesta m-am întâlnit din cauza lezării dreptului la muncă, declarat de Constituția RM.
  Prin Hotărârea de la 20 martie 2013 Dlui a declarat: Constituția RM nu dă dreptul cetățeanului RM la muncă.
  ATENȚIE !!!!!
  Această Hotărâre a fost emisă înainte de “nașterea prematură” a Hotărârii ANTICONSTITUȚIONALE a Curții Constituționale din 23.04.2013.
  Altă întâlnire a fost de acum la Curtea de Apel Bălți cu o echipă de judecători: Eduard Ababei, Natalia Chircu și Nina Matveeva, care la fel au declarat:
  Constituția RM nu dă dreptul cetățeanului RM la muncă.
  Această echipă trebuia să prezinte Decizia pe data de 02 iulie 2013, însă ea n-a fost citită, deoarece lipsea Preşedintele şedinţei Dl Eduard Ababei. Eu am fost prezent la Curte, iar directorul Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din or. Cupcini lipsea.
  Înseamnă că el a fost informat de către Eduard Ababei.
  De aici concluzia: directorul Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din or. Cupcini, pentru a i se îndeplini doleanțele, a mai dat și mită. În zilele noastre judecătorii nu îndeplinesc doleanțele fără a primi “la labă”? NU-I AȘA ?
  Despre acest lucru a fost informată și Curtea Supremă de Justiție.
  Nici un efect.
  Următoarea întâlnire de acum a fost virtuală la Curtea Supremă de Justiție cu echipă de judecători: Ala Cobăneanu, Tatiana Răducanu și Sveatoslav Moldovan, care la fel au declarat:
  Constituția RM nu dă dreptul cetățeanului RM la muncă.
  Au mai fost încă doi judecători virtuali, Radu Panțîru de la CEDO, care după acea minciună bâlbâită mi-a respins cererea mea depusă la CEDO, cu un motiv fictiv și “principalul judecător”, Nicolae Timofti, care încă la 1 octombrie 2012 și-a bătut joc de Constituție în fața tuturor spectatorilor canalului TV Moldova 1.
  Zece judecători, plus încă nouă de la Curtea Constituțională, care nu respectă Legea Fundamentală a Statului Republica Moldova.
  Deoarece, în fiecare caz eram sigur că dreptatea e de partea mea concluzionez:
  La emiterea deciziilor și hotărârilor judecătorii noștri nu urmăresc prevederile Legilor, dar, dacă ai dat “la labă” – ai dreptate, altfel – “izvini”.
  JUDECĂTORII reprezintă o altă MIZERIE a societății, iar mizeriile, după cum se știe, se lipesc și se susțin reciproc.
  Judecătoarea Curții de Apel Chișinău Dina Rotarciuc este nemulțumită de pensia care i-a fost stabilită de Casa Națională de Asigurări Sociale.
  Doamnă, eu nu mai am ce spune. Totul am spus timp de peste 3 ani de zile. Ați călărit destul poporul simplu al Moldovei. Și așa e prea mult în comparație cu cetățenii, care au contribuit mult mai mult prin muncă cinstită la dezvoltarea acestui stat, furat, încătușat de guvernanți și complicii lor.
  Administrațiile raionale au fost capturate de către PD în ziua suplimentară de scrutin electoral din 28 septembrie 2014.
  De peste 3 ani guvernarea a trecut la regim de noapte. Din acel moment în Moldova totul se face în întuneric. În Moldova e un întuneric total în ceea ce privește guvernarea, CC, CSM, CSJ, CEC, CCA și a. m. d.
  Despre capacitățile și incapacitățile Demnitarilor de Stat:
  CAPACITĂȚI: Susținerea și promovarea mizeriilor și a tot ce contribuie la îmbogățirea lor și aliaților.
  INCAPACITĂȚI: De a avea soveste și omenie.
  Toate acestea, dar și multe altele, ne conving: suntem guvernați de niște elemente cu chip de om și suflet de fiare, iar ANIMALELE nici RUȘINE nici SOVESTE N-AU.
  La incapacitățile Demnitarilor de Stat cu timpul s-a adăugat încă o molimă – MINCIUNA.
  Și iată – MINCIUNA ne este PREȘEDINTE.
  Tot ce scriu în decursul acestor peste 36 de luni de zile au fost confirmate prin arestarea masivă a judecătorilor și executorilor judiciari ( semn bun ), dezvăluirile făcute de deținutul Veaceslav Platon, prin numărul exagerat de alegători în listele electorale, sesiunea Parlamentului din 03.10.2016, alegerile prezidențiale – 2016 cu fraude criminale și multe, multe alte fapte.
  Mulțumesc Congresului SUA pentru implicare și celor care au atras atenția Congresului la captivitatea Statului nostru.
  Mulțumesc concetățenilor din Diaspora Occidentală. Am mare încredere în capacitățile lor, calitate care i-a provocat să se rupă de la meleag, de copii și părinți, n-au dorit să se afle sub guvernarea coruptă și incompetentă.

 4. Iacob Tofan

  Ce am făcut Eu pentru Stat ?
  Ce a făcut Statul pentru Mine ?
  28.04.2018

  Despre capacitățile și incapacitățile Demnitarilor de Stat

  Am început activitatea pedagogică la 20 august 1962.
  Prima specialitate este fizica.
  Activitatea mea poate fi divizată în 2 părți: prima în perioada sovietică, iar a doua – după indepenendență. Îmi plăcea să cunosc multe și de aceea am participat și la concursul republican televizat “Noi și legea”, unde am avut și un premiu.
  În perioada sovietică s-a întâmplat să mi se încalce drepturile, dar am găsit și dreptatea.
  În perioada indepenendenței, Demnitarii noștri de Stat ne vorbesc că trăim într-un Stat de Drept, însă într-adevăr trăim într-un Stat, unde dreptatea nu e la fundul mării, dar la fundul oceanului, adâncimea căruia e mult, mult mai mare decât al mării.
  În anul de studii 2009-2010, după ce feciorul directorului fostului L. T. „Mihail Sadoveanu” din or. Cupcini a susținut examenul de bacaulaureat la fizică pe nota 10, ilegal am fost lipsit de jumătate din orele de sarcină didactică. Nefiind lacom, n-am protestat, aveam și pensia.
  Peste 2 ani, exact în ziua împlinirii a 50 de ani de activitate pedagogică, am fost „DECORAT” cu un „şut în fund” de la locul de muncă de către același director, chiar dacă activam cu jumătate de salariu.
  Asta din punctul de vedere al omeniei și legislației.
  Din punctul de vedere al specializării: După o oră academică de frământare asupra unei probleme de matematică în fața clasei a 7-a ( Dl director îl înlocuia pe Dl Petre Păgînu ), a intrat în cabinetul de fizică și i-am rezolvat-o eu în câteva minute.
  Despre legitimitatea „şutului” mi-a răspuns Nicolae Timofti în cadrul emisiunii “Moldova în Direct” cu o minciună bâlbâită, prin care și-a bătut joc de Legea fundamentală a Statului.
  Mai știu, că minciuna spusă bâlbâit a acționat asupra Curții Constituţionale, care după aproape nouă luni de la sesizarea depusă de deputatul Sergiu Sîrbu a “născut” hotărârea discriminatorie din 23 aprilie 2013, care a declarat Constituţională eliberarea din funcție a pedagogilor, care au atins vârsta de pensionare.
  Aceeași minciună bâlbâită l-a impus pe Radu Panțîru să-mi respingă cererea mea depusă la CEDO cu un motiv fictiv.
  A început scurgerea celei de a 36-a lună de zile de când meditațiile mele despre discriminarea cetățenilor simpli de către Justiție și Legile ei au devenit publice și erau prezente aproape zilnic.
  Din cauza INCOMPETENȚELOR personale, Demnitarii noștri de Stat susțin HALTURA în toate DEPARTAMENTELE, care-s exagerat de multe și cu eficiență extrem de mică.
  Exemplu: poliția de frontieră Edineț, CPDOM – nu rezolvă absolut nimic.
  Această susținere a HALTUREI se manifestă prin următoarele:
  1. Prin emiterea Deciziilor, Hotărârilor și Legilor nechibzuite, care au fugărit și mai fugăresc cetățenii din țară, pe alții îi provoacă la sinucidere, iar cei rămași sunt umiliți.
  2. Demnitarii de Stat au contribuit la furtul miliadelor din bănci, DEOARECE sunt foarte lacomi.
  3. Demnitarii de Stat au continuat să doarmă și după emiterea Hotărârii Curții Constituţionale din 04 martie 2016. Am ajuns la rezultatelele dezastruoase la alegerile prezidențiale – 2016.
  4. Demnitarii de Stat păstrează Legea despre Salarizare, după care unii primesc sute și zeci de mii de lei, iar cei de rând abia ajung la 1-2 mii.
  5. Demnitarii de Stat primesc îndemnizații pentru anii munciți în cazul ieșirii la pensie, iar poporul simplu n-are acest drept.
  6. S-a petrecut modificarea Legii de Pensionare, însă aceasta s-a făcut ca de obicei, incompetent, gen HALTURĂ de Demnitari fără soveste și rușine.
  Ce reformă se face în secolul al 21-lea, dacă iarăși avem și în noua lege de pensionare categorii de pensionari și formule separate de calcul ?????
  DISCRIMINARE A FOST!!!!!
  DISCRIMINAREA A RĂMAS !!!!!
  Am aflat procentul de indexare a pensiilor invalizilor de categoria 1. După MARELE TAM-TAM făcut de Premierul Filip, pensia lor a crescut cu 18,4 %. Aceasta-i cam la nivelul indexării inflaționale.
  Am aflat și procentul indexării pensiilor celor, care au muncit până la vârsta legală de pensionare. Acesta constituie la unii aproape 7 %, care-i mult mai jos de nivelul indexării inflaționale, iar altora – nimic.
  RUȘINE!!!!!
  7. Leul se devalorizază accelerat, inflația și prețurile medicamentelor s-au dublat.
  Unde-i Legea, Domnilor ?????
  8. Hotărârile Parlamentului, Curții Constituţionale, CEC, CSJ, CSM și CCA – rabat politic la comandă.
  Așa “tare ne iubesc”, că ne-au lipsi și de aier, însă nu pot captura și

 5. Reporter

  BRAVO, DLE IACOB TOFAN!

  Bravo, Dle Iacob Tofan! Trebue să facem și noi o Revoluție, ca-n Armenia și să te alegem pe Dumneata prim ministru, ca pe moșul cela Nikol Pașinian!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *