Cine sunt Otilia Drăguțanu și Silvia Radu, candidatele surpriză din lista Partidului Democrat

Otilia Drăguțanu, soția guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei din perioada fraudei bancare, Dorin Drăguțanu, dar și Silvia Radu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale sunt două dintre surprizele Partidului Democrat din Moldova (PDM) pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Otilia Drăguțanu este a 11-lea pe lista condusă de Vladimir Plahotniuc, în timp ce Silvia Radu ocupă locul 20.

Otilia Drăguțanu este femeie de afaceri. În ianuarie 2017 a fost aleasă în funcția de președintă a Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova.

ZdG a scris anterior că până în 2009, Otilia Drăguțanu avea înregistrată pe numele ei o singură firmă, „Anodilia” SRL, fondată în 2002 împreună cu verişorul său, Anatolie Palade. SRL-ul este deţinătoarea brandurilor Berlizzo Group, care implică Berlizzo Translations (birou de traduceri), Berlizzo Events (organizarea evenimentelor) şi Communications Boutique (consultanţă şi servicii de relaţii publice). Celelalte firme ale Otiliei Drăguţanu, „Caro Travel” (agenţie de turism), „Otidia” (comerţ) şi „Mandot” (patiserie) au fost fondate în anii 2011-2012, când soţul său era în prim-planul evenimentelor publice, fiind guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

536-dragutanu-bnm-otiliaŞi firma „Anodilia” SRL, fondată în 2002, a cunoscut succesul doar în ultimii ani, când a avut acces la câteva contracte substanţiale cu instituţii de stat. În august 2014, firma soţiei ex-guvernatorului a obţinut un contract în valoare de 2,88 milioane de lei pentru servicii de organizare şi desfăşurare a Festivalului „Ziua Vinului 2014”. În noiembrie 2014, între Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, care a organizat licitaţia, şi firma Otiliei Drăguţanu a fost semnat un acord adiţional de micşorare, prin care suma contractului a fost redusă cu 770 mii de lei. În noiembrie 2014, „Anodilia” SRL a câştigat licitaţia organizată de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) pentru servicii de elaborare a concepţiei şi realizarea regiei sărbătorii Ziua lucrătorului din agricultură şi industria prelucrătoare.

536-tender-anodiliaContractul, în valoare de 183 mii de lei, a revenit firmei familiei Drăguţanu în urma unei licitaţii la care a participat un singur agent economic, câştigătorul. În decembrie 2014, „Anodilia” a obţinut un alt contract, în valoare de 260 mii de lei, pentru servicii de organizare şi desfăşurare a Vernisajului Vinului în Chişinău, licitaţie organizată, la fel, de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, instituţie din subordinea MAIA. Şi în 2015, SRL-ul a continuat să adune bani din contracte cu statul. Astfel, în februarie 2015, „Anodilia” câştigă licitaţia organizată tot de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului pentru servicii de organizare şi desfăşurare a Salonului de Divin din data de 18 februarie 2015. Pentru aceste servicii, s-au plătit 276 mii de lei.

Pe 27 aprilie 2015, SRL-ul Otiliei Drăguţanu a dat lovitura cu un contract mult mai bănos, în valoare de 3,094 milioane de lei, semnat cu Organizaţia de Atragere a Investiţiilor şi promovarea a Exportului din Moldova, instituţie de stat care activează în coordonare cu Ministerul Economiei pentru „servicii de organizare a evenimentelor”.

Dorin Drăguțanu, soțul Otiliei, a deținut funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei în perioada 2009-2016, perioadă în care din sistemul bancar a fost furat aproximativ 1 miliard de USD. 

O altă surpriză din lista PDM este Silvia Radu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care a susținut că nu are nicio legătură cu PDM, deși existau mai multe tangențe clare între numirile ei în diferite funcții și activitatea PDM.

Silvia Radu a ajuns în politică în 2016, când a candidat independent la alegerile prezidențiale. Atunci, deși a investit 4,6 milioane de lei, a obținut 5635 de voturi (0,37%), dintre care 1472 au fost în Chișinău. Radu s-a clasat doar pe locul opt din cei nouă concurenți din electorală. A depășit-o doar pe Ana Guțu, candidata partidului Politic „Dreapta”, dar a obținut de două ori mai puține voturi decât activista Maia Laguta.

Silvia Radu a revenit în viața publică și politică de la Chișinău în noiembrie 2017, fiind instalată, surprinzător, în fotoliul de primar interimar al mun. Chișinău de Nistor Grozavu, viceprimar, cel care preluase funcția de primar interimar după suspendarea din funcție a lui Dorin Chirtoacă din cauza unui dosar penal.

Ulterior, Silvia Radu a candidat la funcția de primar, în calitate de candidat independent. Deși susținea că nu are nicio legătură cu PDM, ea a fost susținută masiv de televiziunile trustului media controlat de Vladimir Plahotniuc.

În electorala din 2016, peste 2,4 milioane de lei din bugetul Silviei Radu s-au cheltuit pentru publicitate electorală la Prime TV, a politicianului Vladimir Plahotniuc, liderul PDM. În campania din 2018, televiziunile din trustul lui Plahotniuc au susținut-o pe gratis.

Primul raport de monitorizare a comportamentului mass-media în electorală, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent la 2 mai 2018, demonstrează că radiodifuzorii naționali Prime TV, Canal 2 și Publika TV, care au anunțat că nu vor avea dezbateri electorale, au difuzat mai multe materiale cu caracter electoral, direct și indirect, în buletinele de știri, favorizând-o masiv pe candidata independentă Silvia Radu. Și cel de-al doilea raport a venit cu aceleași concluzii.

După ce nu a reușit să ajungă în funcția de primar al Capitalei, în luna septembrie 2018, Silvia Radu a fost numită ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în Guvernul Filip, deși a declarat anterior că nu va accepta nici o funcție în Guvernul Filip. Ea spunea și atunci însă că este un candidat independent.

„A fost o propunere neașteptată. M-am gândit, am analizat și după ce mi-a fost prezentat proiectul, care presupune o abordare de management instituțional dinamic, am acceptat. Sunt un om format în zona managementului, am o experiență care poate fi folosită și cred că acest lucru mă poate ajuta la reformarea celor două domenii extrem de sensibile, cel al sănătății și cel social. În calitate de ministru neafiliat politic, voi munci pentru Moldova, pentru moldoveni. Voi munci ca ei să aibă parte de servicii medicale mai bune și de echitate socială”, a scris Silvia Radu pe pagina sa de Facebook, după numirea în funcție.

O altă surpriză este prezența pe liste a ex-fotbalistului Radu Rebeja. Acesta a fost căpitanul echipei naționale de fotbal a R. Moldova, iar ulterior a activat ca vicepreședinte al Federației Moldovenești de Fotbal. Acum, Rebeja este secretar de Stat în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Din lista PDM pentru circumscripția națională lipsește numele lui Marian Lupu, fostul președinte al partidului, actualii deputați Constantin Țuțu sau Valentina Buliga. În schimb, în listă se regăsesc foști deputați PLDM și PCRM, care au aderat la PDM în perioada exercitării mandatului de deputat în legislatura anterioară.

Lista integrală a PDM o găsiți AICI.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Lider Moldovan

  Adică, n-au îndrăznit să și-l pună candidat în deputăție pe escrocul Dorin Drăguțanu, dar ca mulțumire pentru contribuția la furtul miliardelor au hotărât să-l premieze prin nevastă-sa?

  Da cu vampirul Silvia Radu nu-i nici un fel de surpriză, Toți știu, că raiderul cu bradul, Silvia Radu, este omul TALPEI IADULUI Plahotniuk!
  .

 2. Lilian 007

  Am lucrat la BNM pe când era guvernator Dorin Drăguțanu. Fuma, ca turbatul la timpul cela și era slab, ca dracul. Banii căra acasă cu lopata. Acum văd, că a mai prins la slănină. Mă rog a adunat atâțea bani…

 3. Iacob Tofan

  27.12.2018

  Stimați cetățeni ai Republicii Moldova !

  Consider, V-ați convins, suntem guvernați de oameni cu obrazul porcului.
  Parlamentul RM, cu deputații cumpărați de Plahotniuc pe banii din miliardele furate, pe care tot pe spatele noastre le-au pus, fac posibilul și imposibilul pentru a apăra tâlharii, șmecherii și chiar foarte insistent pe pușcăriașul ILAN ȘOR – RUȘINEA MELEAGULUI MOLDAV.
  Acești parlamentari posedă mentalitatea anilor ’90: De a fura, de a acapara, de a prihvatiza, de a obține venit, ceea ce reprezintă cel mai parșâv exemplu pentru tânăra noastră generație.
  Alegerile din februarie 2019 ne dau posibilitatea să scăpăm de acești hoți. Dar, va fi greu. Nu uitați, al doilea tur nu va fi. Lovitura trebuie dată din PRIMA.
  Parlamentul RM, cumpărat de Plahotniuc pe banii din miliardele furate, împreună cu Dl Dodon, care este președinte cu vot furat prin intermediul rușilor, ucrainenilor, găgăuzilor și altor așa numiți “concetățeni”, stimați de moldovenii noștri, (dacă în companie era un vorbitor de rusă – toți vorbeau în limba rusă). Acești oameni, care prin votul lor la alegerile prezidențiale și-au arătat “morda”, adică poziția lor față de băștinași, votând pentru un trădător al poporului moldav – Igor Dodon, consideră că s-au asigurat de prezență lor în Parlament prin VOTUL MIXT, fără turul doi.
  Î NCĂ ODATĂ REPET, PENTRU OAMENII ONEȘTI ȘI CONȘTIENȚI, VA FI FOARTE GREU, FIINDCĂ TÂLHARII S-AU ACTIVIZAT LA MAXIMUM – MAGAZINUL SOCIAL PE ROȚI AL PUȘCĂRIAȘULUI ȘOR A TRECUT ȘI PE LÂNGĂ CASA MEA la 15.12.2018.
  SFATUL MEU: Dacă Vi s-a propus ceva – luați, însă în cabina de vot comportați-vă cu ei, așa cum se comportă ei cu noi. Cu potlogarii, se poate de purtat potlogărește.
  Însă, REZULTATUL DEPINDE DE NOI – CETĂȚENII, PRIN PREZENȚA LA VOT ȘI CONVINGEREA SUPREMĂ DE A SCĂPA DE AȘA TÂLHARI.
  Am marea încredere în cetățenii onești și conștienți, și le doresc mare succes tuturor, pentru formarea cărora am muncit 50 de ani.
  Indiferent ce credem – OAMENI TREBUIE SĂ FIM.

  Pentru Dl Filip, referitor la postarea de pe Sputnik de la 08.12.2018.

  Dle Filip, după cele expuse, trebuia pe loc să explodați de rușine în timpul relatării.
  Dle Filip, foarte tare bucuri cetățenii cu acumulările la bugetul de stat, dar nu spui că acest buget se acumulează și pe baza discriminării invalizilor. Exemplu: Un invalid de categoria 1, care pe timpul când era sănătos a fondat o întreprindere individuală, de Primăria locală a fost scutit de anumite impozite, iar Cancelaria de Stat regională, în frunte cu Dl Boris Fedorișin, această scutire fost respinsă. La fel același invalid de categoria 1 e lipsit al 2-lea an și de îndemnizația pentru încălzire, care cu foarte mare greu a fost obținută, dar a durat numai un singur sezon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *