Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Analiști politici, despre propunerea lui…

Analiști politici, despre propunerea lui Plahotniuc de a reduce numărul de deputați

Foto: TV8.md

În opinia analiștilor politici Igor Boțan și Ion Tăbârță, propunerea democraților cu privire la reducerea numărului de deputați nu este altceva decât o inițiativă electorală, or pentru un astfel de subiect nu este necesară organizarea unui referendum.

„Este cumva un fel de întrebare retorică. Sigur că dacă faci o campanie mediatică și susții că odată cu mai puțini deputați vor fi și mai puține cheltuieli, desigur că cetățeanul va spune că își dorește asta. E ca și cum ai întreba dacă cetățenii vor să plătească impozite mai mici. Așa este și în acest caz. Se urmărește altceva prin această inițiativă. În acest mod, în timpul votului, se va încerca să se facă un transfer de capital, iar oamenii care vor vota la referendum îl vor asocia cu PDM”, susține analistul politic Ion Tăbârță.

În opinia analistului, pe lângă aspectul electoral, există și un aspect politic, pe care îl vom cunoaște abia după alegeri, or democrații ar putea să treacă în acest mod de la sistemul electoral mixt la cel uninominal.

Ion Tăbârță mai precizează că inițiativa va fi pusă în aplicare în urma referendumului consultativ doar dacă va conveni democraților.

De o părere similară este și analistul politic Igor Boțan, care compară această inițiativă cu victoria lui Băsescu în alegerile prezidențiale din 2009.

„Un astfel de referendum este unul popular și susținut apriori de cetățeni. Pentru o astfel de reformă nu este nevoie de un referendum. Referendum acesta este util pentru PDM și va avea rolul pe care l-a avut referendumul din 2009, organizat în același timp cu alegerile prezidențiale din România, atunci când Traian Băsescu a fost reales președinte al României. Un imbold pentru campania electorală a domniei sale a fost un referendum similar, privind reducerea numărului de deputați în camera inferioară. Lumea care a monitorizat acele alegeri a înțeles că referendumul l-a ajutat să câștige. Ideea lui Plahotniuc este să folosească acest referendum ca un fel de imbold în campania parlamentară”, a declarat pentru ZdG Igor Boțan.

Analistul politic a mai ținut să atragă atenția asupra faptului că acum o lună Andrian Candu anunța că democrații vor organiza un referendum în aceeași zi cu alegerile parlamentare pentru modificarea Constituției, doar că de la anunțarea acestei inițiative, democrații nu au mai făcut declarații la acest subiect.

Vladimir Plahotniuc a anunțat în cadrul briefingului săptămânal al PDM despre implementarea unei reforme politice pentru optimizarea Parlamentului. În acest sens, democrații vor veni cu inițiativa organizării unui referendum în aceeași zi cu alegerile parlamentare, în cadrul căruia cetățenii se vor expune pe marginea propunerii de a reducere numărul deputaților de la 101 la 61. O inițiativă similară a venit anterior și din partea lui Igor Dodon.