Principală  —  IMPORTANTE   —   Viorel Morari, fostul șef PA,…

Viorel Morari, fostul șef PA, cumătru cu Dorin Damir. Rugămințile lui Voicu și Stoianoglo când Morari era în funcție

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari este cumătru cu Dorin Damir, finul de cununie al lui Vlad Plahotniuc și președinte al asociației FEA. Despre aceasta a recunoscut Morari în cadrul emisiunii Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV. Totodată, procurorul a mai declarat că pe vremea când Igor Dodon era ministru al Economiei ar fi primit salariu de zeci de mii de lei pentru o funcție de cercetător științific, care era doar în acte. 

Morari, despre relația cu Dorin Damir

Tot în cadrul acestei emisiuni, Morari a recunoscut că este cumătru cu Dorin Damir, finul de cununie al lui Vlad Plahotniuc și președinte al asociației FEA.

„Soția mea îl cunoaște pe el demult timp. Cu soția mea nu suntem în prima căsătorie. Fiecare din noi a avut familiile sale. Ei se cunoșteau demult. M-am întâlnit cu el. Am făcut doar botez nu am făcut și cumătria. El se cunoștea foarte bine cu un adjunct de-al meu. Nu avea nevoie de mine”, a recunoscut Morari.

Morari, rugat de Stoianoglo să verifice un dosar pornit pe numele unui nepot de-al procurorului general pentru luare de mită

În cadrul emisiunii, Viorel Morari a susținut că procurorul general l-ar fi rugat să verifice legalitatea unui dosar pornit pentru luare de mită pe numele unui nepot de-a lui Stoianoglo. 

„În 2017, Procuratura Anticorupție documenta un dosar unde era vizată Î.S. „Cris Registru”. În această subdiviziune lucra Andrei Stoianoglo, care este un nepot al procurorului general. El a fost prins în flagrant împreună cu un alt complice pentru estorcarea a 500 de euro în vederea eliberării unui permis de conducere. Dumnealui a fost reținut, iar dosarul este trimis în instanța de judecată. Iată atunci, în 2017, domnul Stoianoglo a venit ca să discutăm despre anumite abateri care se comit pe dosarul nepotului său”, a declarat Morari.

Alexandr Stoianoglo, procurorul general, i-ar fi trimis mai multe mesaje de felicitare de sărbători lui Morari

Totodată, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a mai spus că actualul procuror general Alexandr Stoianoglo îi trimitea mesaje de felicitare de sărbători. Stoianoglo l-a invitat și la cafea pe Viorel Morari, invitație pe care fostul procuror-șef Anticorupție a zis că a acceptat-o.

Dodon, ,,cercetător științific

Totodată, Morari a mai declarat că pe vremea când Igor Dodon era ministru al Economiei ar fi primit salariu de zeci de mii de lei pentru o funcție de cercetător științific, ce era doar în acte.

„Dodon a primit salariu în 2009 în calitate de cercetător științific la ASEM, orientativ sub vreo 80.000 de mii de lei. Procuratura Anticorupție s-a autosesizat, s-a constatat că în acea perioadă atotcunoscătorul Dodon a restituit suma încasată. El era ministru, dar între timp s-a angajat și ca cercetător științific. Dovada că el de facto nu a prestat nicio activitate științifică”, a spus Morari.

Inițierea unui dosar pe numele lui Renato Usatâi

Morari a mai dezvăluit că atunci când era funcția de șef al PA, în biroul actualului șef al CNA, Pavel Voicu l-a întrebat pe Morari despre inițierea unui dosar penal pe numele lui primarului de Bălți, Renato Usatâi.

„În biroul lui Flocea a fost ministrul Pavel Voicu unde s-a vorbit despre Renato Usatâi. M-au întrebat dacă pot să fac oarecare investigații în privința lui Usatâi. S-a întâmplat în octombrie – noiembrie 2019. Cred că și ei aveau percepția că pot porni dosare penale la comandă. Regret că i-am dezamăgit, nu am făcut nimic atunci”, a spius Morari.

Fostul șef al PA a vorbit și despre o întâlnire cu Nicolae Eșanu, consilier pe domeniul dreptului în Cabinetul prim-ministrului Ion Chicu și fost secretar de stat la Ministerul Justiției, unde s-a discutat despre conflictul dintre compania olandeză Danube Logistics Holding BV și Bemol Retail SRL, referitor la portul Giurgiulești.

„Nicolae Eșanu a venit într-o zi în birou meu. A abordat probleme din sistemul judecătoresc. Aparent era o discuție juridică bună. În gestiunea centrului era un material referitor la portul internațional Giurgiulești. Am vorbit despre conflictul dintre compania olandeză Danube Logistics Holding BV și Bemol Retail SRL”, a spus Morari.

Contactat telefonic, Nicolae Eșanu a confirmat că a vorbit cu Morari și că a fost în biroul acestuia. Eșanu a mai spus că nu a cerut nimic ilegal de la Morari, chiar dacă fostul șef al PA a declarat că Eșanu i-ar fi sugerat că nu este nicio infracțiune în materialul referitor la portul internațional Giurgiulești.

Viorel Morari a mai declarat că în geanta pe care Ilan Șor a prezentat-o în cadrul unei conferințe de presă se aflau 1,5 milioane de euro și că banii ar fi ajuns la familia lui Igor Dodon.

La 10 ianuarie, în ziua în care au fost încheiate verificările la cele două procuraturi specializate, procurorul-șef suspendat al PA, Viorel Morari, a fost reținut pentru 72 de ore. Ulterior, acesta a fost plasat în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13 și plasat sub control judiciar la 14 februarie, când a avut loc prima ședință de judecată privind primul dosar în care figurează Morari, bănuit de abuz de serviciu și fals în acte publice. Totodată, pe numele său a fost pornită o altă cauză, șeful suspendat al PA fiind bănuit de îmbogățire ilicită.

Detalii despre dosarul de îmbogățire ilicită în care este vizat Viorel Morari și familia sa. Reacția șefului suspendat al PA