Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Poliția anunță că a…

VIDEO Poliția anunță că a reținut un membru al unui „grup criminal”, specializat în transportarea ilegală a cetățenilor din Ucraina în R. Moldova

Un moldovean, membru al unui „grup criminal”, specializat în transportarea ilegală a cetățenilor din Ucraina în R. Moldova, a fost reținut de oamenii legii pentru 72 de ore, anunță Poliția pe 24 ianuarie.

Bărbatul are 40 de ani și locuia pe teritoriul Ucrainei, având și cetățenia acestui stat. Potrivit Poliției, acesta avea rolul de organizator, identifica bărbați ucraineni ce intenționau ilegal să părăsească hotarele Ucrainei și organiza transportarea acestora în R. Moldova. Anterior, polițiștii au reținut alți șapte membri ai grupului.

Potrivit polițiștilor, grupul infracțional transporta ilegal cetățeni ucraineni în R. Moldova, prin diferite modalități, ca ulterior aceștia să ajungă în țările UE, contra unor sume impunătoare de bani.

„În perioada lunii februarie 2022 și până în prezent, suspecții  aflându-se în R. Moldova cât și Ucraina, fiind membrii unui grup criminal organizat, în prealabil împărțind rolurile, în urma organizării migrației ilegale din Ucraina în spațiul Uniunii Europene a cetățenilor ucraineni, au creat o schemă infracțională, bine organizată, folosind statul R. Moldova ca zonă de tranzit, au creat condiții în vederea organizării, transportării și intrării cetățenilor străini în Uniunea Europeană. Aceștia nu sunt nici cetățeni, nici rezidenți ai acestui stat, având un profit de cel puțin 7 500 de dolari per persoană”, anunță Poliția.

Bărbații care intenționau să traverseze ilegal frontiera erau preluați din diferite localități de pe teritoriul Ucrainei și duși într-o locație comună, în apropierea râului Nistru. Ulterior, potrivit polițiștilor, ucrainenii erau urcați într-o barcă împreună cu un membru al grupului și traversau ilegal râul, ajungând astfel pe teritoriul R. Moldova.

„Aici (în R. Moldova n. red.), migranții erau preluați de alți complici, fiind transportați în localitățile din partea de nord a țării, unde erau cazați pe un termen nedeterminat, apoi direcționați spre țările Uniunii Europene”, spun oamenii legii.

Anterior, oamenii legii au reținut șapte membri ai grupului, acum fiind identificat și reținut încă un membru. Poliția susține că bărbatul de 40 de ani este moldovean ce locuia pe teritoriul Ucrainei având și cetățenia acestui stat. Având rolul de organizator, moldoveanul identifica bărbați din Ucraina care intenționau ilegal să părăsească hotarele Ucrainei și coordona organizarea transportării migranților cu barca peste râul Nistru în R. Moldova.

Acesta a fost reținut pentru 72 de ore și este cercetat penal pentru organizarea migrației ilegale săvârșite de un grup criminal organizat sau de o organizație criminal.

Polițiștii menționează că investigațiile continuă în scopul identificării și atragerii la răspundere penală a altor persoane implicate în comiterea infracțiunii.